Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Toimiiko aurinkopaneelit talvella?

Julkaistu 01/05/2023
Viimeksi päivitetty 26/09/2023

Oma aurinkovoimala on ekologinen ja kustannustehokas keino säästää sähkölaskussa ja parantaa kodin energiatehokkuutta. Moni Suomessa aurinkopaneeleita harkinnut kuitenkin pysähtyy vaikean kysymyksen äärelle: Toimiiko aurinkopaneelit talvella?

Yleinen oletus on että aurinkopaneelit menevät hukkaan Suomen vaihtelevissa olosuhteissa, etenkin pohjoisemmassa missä talvet ovat pidempiä ja kylmempiä.

Tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa, sillä tekniikan ja materiaalien kehittyessä aurinkopaneelien hyötysuhde talvella on ottanut valtavia harppauksia aikaisempaan verrattuna.

Aurinkopaneelien toimivuus talviaikaan herättää paljon kysymyksiä, ja tämä artikkeli on vastaus niihin kaikkiin. Keräsimme yhteen myös hyödyllisiä vinkkejä joilla saat voimalastasi kaiken irti talven pimeinä kuukausina.

Onko Suomessa liian pimeää aurinkopaneeleille?

On karu totuus, että marraskuun alusta tammikuun loppuun aurinkoa ei juurikaan taivaalla näy. Tällöin aurinkopaneelin kuukausituotto on alimmillaan vastata yhden kesäpäivän tuottoa.

Toisin kuin luullaan, aurinkopaneeli ei vaadi suoraa auringonvalon tuottaakseen. Pienikin valo riittää kemiallisen reaktion käynnistämiseen, jonka vuoksi tuotto ei jää koskaan pyöreään nollaan.

Väite: Aurinkopaneelit tuottavat parhaiten kesällä.

Tarua.

Vaikka helposti luulisi että tuotto on suurinta kesäaikaan, aurinkopaneelin suurin tuottavuus saavutetaan itse asiassa kevättalvella kun aurinko paistaa lähes aamusta iltaan ja lumi on edelleen maassa. Tämä on vuoden kirkkainta aikaa, sillä lumi heijastaa auringonvaloa tehokkaasti. Heijastunut lumi yhdistettynä viileään ilmaan mahdollistaa parhaan tuottavuuden.

Samalla viileä ilma estää paneelin ylikuumenemisen, jolloin sähköä tuottava kemiallinen reaktio toteutuu tehokkaimmin.

Suuri osa Suomessa myytävistä paneeleista valmistetaan pohjois-Saksassa, missä valon määrä on lähes yhdenmukainen Keski- ja Etelä-Suomeen verrattuna.

Useiden tutkimusten mukaan aurinkopaneelit tuottavat Suomessa lähes saman verran kuin Keski-Euroopassa.

Onko Suomessa liian kylmä aurinkopaneeleille?

Vaikka luulisi että kylmä ilma heikentäisi tai vaurioittaisi aurinkopaneelia, on kylmyydellä enemmän positiivisia kuin negatiivisia vaikutuksia. Tämän vuoksi Suomen olosuhteet ovat erittäinkin otolliset aurinkopaneeleille.

Tutkitusti kylmä ilma parantaa aurinkopaneelien toimintaa. Lämpötilan pudotessa pakkasen puolelle paneelin teho voi olla jopa 20 prosenttia korkeampi kuin helteellä. Aurinkopaneelit lämpiävät käytössä, ja kylmä estää niiden ylikuumenemisen.

Väite: Suuret lumimassat voivat rikkoa aurinkopaneelit.

Tarua.

Koska aurinkopaneeleissa on hyvin vähän liikkuvia osia, ovat pakkasen aiheuttamat vauriot hyvin harvinaisia. Iso osa aurinkopaneeleista on suunniteltu kestämään myös suuret lämpötilanvaihtelut.

Lämpölaajeneminen ei juurikaan vaikuta lasisiin paneeleihin.

Vaikuttaako lumi aurinkopaneelien toimintaan?

Lumen aiheuttamat ongelmat aurinkopaneelien toimintaan ovat hyvin harvinaisia. Koska paneelit ovat liukkaita ja 30-45 asteen kulmassa, ei paksukaan lumikerros pääse tarttumaan niiden pintaan. Tämän lisäksi paneelit ovat lämpimiä, mikä sulattaa irtolumen.

Vaikka paneelin pintaa pääsisi kertymään lunta, ei paksukaan kerros vaurioita itse paneelia.

Kevättalvella lumi heijastaa auringonvalo tehostaen paneelien tuottavuutta huomattavasti. Niin kauan kuin lumi ei ole kertynyt paneelin pinnalle, on siitä enemmän hyötyä kuin haittaa paneelien toiminnan kannalta.

Aurinkopaneeli on immuuni lumelle huolehtien ikään kuin itse itsestään.

Voiko aurinkopaneelit asentaa talvella?

Vaikka lumi ja pakkanen voivat vaikeuttaa asennustöitä, on aurinkopaneelien asentaminen talvella täysin mahdollista. Huolehtimalla lumenpudotuksesta ja asianmukaisista kattoturvatuotteista ei paneelien asentaminen ole yhtään sen hankalampaa kuin kesällä.

Väite: Aurinkopaneelien asennus on aina järkevintä toteuttaa kesällä.

Tarua.

Olosuhteiden ollessa suotuisat voi aurinkopaneelien asentaminen talvella olla jopa parempi vaihtoehto kuin asentaa ne kesällä. Kun paneelit ovat valmiina odottamassa kesää, et menetä päivääkään arvokasta tuottoa.

Tämän lisäksi asennusfirmojen kalentereissa on talvisin enemmän liikkumavaraa, joten asennus voi talvella toteutua huomattavasti lyhyemmällä aikavälillä kuin kesällä.

On kuitenkin tilanteita jotka voivat hankaloittaa tai viivästyttää aurinkopaneelien asennusta talviaikaan. Voimakkaat räntä- ja lumimyrskyt tekevät asennuksesta käytännössä mahdotonta, jolloin asennus voi viivästyä jopa viikoilla.

Jos asennettava kohde on tasakattoinen, voi aurinkopaneelien asentamisen talvella unohtaa kokonaan. Tasakatto kerää itseensä muita kattotyyppejä huomatavasti enemmän lunta ja jäätä.

Voiko kesän aikana kertyvää ylituottoa hyödyntää talvella?

Väite: Kesällä tuotettu ylijäämäsähkö menee täysin hukkaan.

Tarua.

Kesän aikana aurinkopaneelit tuottavat huomattavasti enemmän mitä kulutetaan. Yleisin ratkaisu on myydä ylijäämäsähkö suoraan sähköyhtiölle, milloin ylijäämäsähköstä ei ole hyötyä talvella.

Ylijäämäsähköä voi kuitenkin hyödyntää tekemällä oman sähköyhtiön kanssa niin kutsutun virtuaaliakkusopimuksen. Tällöin ylijäämäsähköä ei hyvitetä rahana, vaan itse tuotettu sähkö palautetaan talven pimeinä kuukausina kun paneelin tuotto ei riitä kattamaan sähkönkulutusta.

Hyvitetystä ylijäämäsähköstä ei kerry siirtomaksua eikä sähköveroa. Tällöin virtuaaliakku toimii käytännössä samalla tavalla kuin fyysinenkin akku, mutta ilman fyysisen akun huonoja puolia.

Fyysiset akut ovat kuluvia osia, sekä niiden kapasiteetti ei riitä varastoimaan kaikkea kesän aikana tuotettua ylijäämäsähköä.

Tämän vuoksi fyysisiä akkuja ei suositella käytettäväksi omakotitaloissa. Akulliset järjestelmät ovat kuitenkin mitä mainioin ratkaisu kesämökeille, missä sähköä kuluu huomattavasti vähemmän.

Akku pitää huolen että sähkölaitteita voi käyttää talvellakin, etenkin jos paneelien tukena on aggregaatti.

Näin varmistat aurinkopaneelien toimivuuden talvella

Vaikka aurinkopaneelit ovat lähes huoltovapaita ja pitävän itsestään huolta voit pienillä toimenpiteillä edistää niiden tuottavuutta talven pimeinä kuukausina.

Tarkasta paneelien kunto ennen talvea

Ennen ensimmäisiä kunnon pakkasia ja lumisateita on hyvä tarkastaa järjestelmän kunto läpikotaisesti. Jos paneelien rakenteissa tai materiaaleissa on orastavia vauriota, voivat ne pahentua huomattavasti suurista lämpötilan vaihteluista tai lumimassoista.

Puhdista irtolumi

Vaikka lumen kertyminen paneelien pinnalle on suhteellisen harvinaista, voi pienikin määrä irtolunta vaikuttaa merkittävästi paneelien sähköntuottoon.

Marraskuun ja tammikuun välillä on katolle turha kiivetä, sillä paneelien tuotto on muutenkin olematonta. Vasta kevättalvella kun aurinko paistaa useita tunteja päivässä on järkevää aloittaa paneelien puhtaanapitoo.

Irtolumen puhdistus voidaan toteuttaa esimerkiksi harjalla. Puhdistuksessa tulee noudattaa äärimmäistä varovaisuutta, ettei paneelin pinta vaurioidu.

Talvella katolle kiipeäminen on vaarallista, katolle ei ole mitään asiaa ilman asianmukaisia kattoturvatuotteita.

Aseta paneelit jyrkempään kulmaan

Paneelit asennetaan normaalisti 30-45 asteen kulmaan, mikä on optimaalinen kulma kesän tuottoa ajatellen. Talvella aurinko paistaa matalammalla, jolloin suuremmalla kulmalla saavutetaan merkittävästi parempaa tuottoa.

Suurempi kulma edistää myös paneelien pysymistä puhtaina lumesta, kun lumi pääsee helpommin liukumaan pois paneelin pinnalta.

Kaikki kiinnikkeet eivät ole käsin säädettäviä, joten paneelien kulmaa säätäessä on hyvä olla yhteydessä paneelien toimittajaan.

Huolehdi akuista

Toisin kuin itse paneelit, akut ovat kuluvia osia joiden käyttöikä on vain noin kolmasosa paneeleihin verrattuna. Kovemmilla pakkasilla akut ovat väärin sijoitettuna alttiita vaurioille.

Näin pidät akut hyvässä kunnossa talviaikaan:

  • Sijoita akku riittävän lämpimään paikkaan
  • Jos akku on kylmässä tilassa, varmista että akku on eristetty kylmistä pinnoista
  • Tarkkaile akun varausta, akun purkautuminen voi heikentää sen kapasiteettia. Akun varauksen tulisi säilyä yli 60 prosentissa.

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.