Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Parhaat aurinkopaneelit 2023

Julkaistu 26/04/2023
Viimeksi päivitetty 27/06/2023

Oletko harkinnut aurinkopaneeleita omakotitaloosi? Haluatko suuria säästöjä sähkölaskussa? Vai arvostatko vihreitä arvoja ja haluat tuottaa itse ekologista sähköä?

Aurinkopaneelin hankkiminen omaan kotiin tai kesämökille on aina suuri investointi. Paneelien hinnat lähtevät n. 8 000 € luokasta ylöspäin, joten oikean aurinkopaneelin löytäminen tarkoituksiisi on tärkeää.

Tämä artikkeli on vastaus kysymyksiisi, kun etsit parasta aurinkopaneelia vuonna 2023. Olemme tehneet vertailut puolestasi, jotta valintasi olisi helppoa. Arvioimme aurinkopaneeleita niin hinnan, kestävyyden, energiatehokkuuden, vuosituoton ja valmistajan takuun puolesta.

Yksikään tämän artikkelin linkeistä tai maininnoista ei ole sponsoroitu, eikä meille ole maksettu tietyn brändin mainostamisesta.

Parhaat aurinkopaneelit vuonna 2023

ValmistajaHintaluokkaMistä pidämme
PanasonicPremiumMarkkinoiden kestävimmät ja tehokkaimmat järjestelmät. Lisäksi taustalla tunnettu ja luotettava brändi.
SunPowerPremiumKorkean laadun lisäksi markkinoiden pisin takuu: 40 vuotta materiaaleille ja tuottavuudelle.
Canadian SolarKeskiluokkaTasalaatuiset aurinkopaneelit jokaisella osa-alueella.
ZNShine SolarKeskiluokkaErinomainen toimivuus Suomen olosuhteissa.
Trina SolarEdullinenKorkea tuotto ja pitkä takuu matalaan hintaansa nähden.

Ota askel kohti puhtaampaa tulevaisuutta

Valjasta auringon energia kotiisi ja säästä sähkölaskussa. Taloekspertin kautta voit kilpailuttaa aurinkopaneelit luotettavasti ja nopeasti. Aloita energiatehokas elämä tänään!

Vertailussa käytettävät kriteerit

Suoritimme vertailun noudattaen seuraavia kriteerejä, ja valitsimme eri kategorioiden parhaat aurinkopaneelivalmistajat sen mukaan kuinka ne suoriutuvat niissä muihin nähden.

Tehokkuus

Aurinkopaneelin tehokkuus on tärkein yksittäinen tekijä aurinkopaneeleja valittaessa. Mitä tehokkaampi paneeli on, sitä enemmän se tuottaa sähköä ja suoraa säästöä sähkölaskussa.

Tehokas aurinkopaneeli tuottaa kesäisin myös ylijäämäsähköä, jolloin saavutat merkittävää rahassa mitattavaa hyötyä. Voit halutessasi joko myydä ylijäämätuoton sähköyhtiölle ja varastoida sen myöhempää käyttöä varten. Tehokkaalla järjestelmällä ja niin kutsutulla virtuaaliakulla voit saavuttaa jopa omavaraisuuden sähkönkulutuksen suhteen.

Yksittäisen aurinkopaneelin teho mitataan wattipiikkeinä (wp), joka vaihtelee valmistajasta ja mallista riippuen 270-325 wp välillä. Yleisin yhden paneelin tuottama wattipiikki on Suomessa 275 wp.

Kestävyys

Aurinkopaneelit ovat aina suuri investointi, joten niiden kestävyys ja pitkäikäisyys on yksi tärkeimmistä kriteereistä sopivia paneeleita valittaessa. Mitä pidempään aurinkopaneelit tuottavat, sitä paremmin investointi maksaa itsensä takaisin ja tuo puhdasta voittoa.

Suurin osa valmistajista lupaa 25-30 vuoden luvatun määrän sähköntuotannon ja tuottavuustakuun. Tuottavuustakuun umpeutumisen jälkeen sähköntuotto ei kuitenkaan lopu kuin seinään. Parhaimmillaan aurinkopaneelit voivat tuottaa jopa 40 vuotta sähköä.

Takuu

Aurinkopaneeleita hankkiessa kannattaa kilpailuttaa eri valmistajien myöntämät takuut. Suuri osa valmistajista tarjoaa tuottavuustakuun lisäksi 5-15 vuoden takuun komponenteille. Takuu kattaa usein komponenttien valmistusvirheet, mutta ei paneelien normaalia kulumista.

Itse paneelien takuun lisäksi on järkevää selvittää myös asennuksen takuu. Huonosta asennuksesta johtuvat vahingot ovat kuitenkin harvinaisia, varsinkin jos asennuksen suorittaa kokenut ammattilainen.

Jos asennat aurinkopaneelit itse ja aiheutat aurinkopaneeleihin vahinkoa, et ole oikeutettu minkäänlaiseen takuuseen. Tämän takia asennus tulisi aina suorittaa ammattilaisen toimesta joka myöntää työlleen takuun.

Hinta

Aurinkopaneeleita on saatavilla useissa eri hintaluokissa. Suurin hintaan vaikuttava tekijä on kuitenkin järjestelmän koko. Pienempien noin kymmenen paneelin järjestelmien hinnat vaihtelevat 6000-8500 euron välillä, kun taas suuremmissa kohteissa hinnat voivat nousta yli kymmeneen tuhanteen euroon.

Hinnan ei tulisi olla ainoa ratkaiseva tekijä, sillä korkeampi hinta kertoo useimmiten korkeammasta laadusta. Hintavertailussa tulee ottaa myös huomioon työn osuus. Muista myös että olet oikeutettu kotitalousvähennykseen.

Toimivuus Suomen olosuhteissa

Moni aurinkopaneeleita miettinyt on pysähtynyt ikuisen kysymyksen äärelle: ovatko aurinkopaneelit kannattavia Suomessa pitkän talven ja lyhyen kesän vuoksi?

Varhaisimmat aurinkopaneelit vaativat suoraa auringonvaloa tuottaakseen, joten vielä 15 vuotta sitten vastaus olisi ollut jyrkkä ei. 

Aurinkopaneelien kohdalla tekniikka on viimeisen kymmenen vuoden aikana ottanut valtavia harppauksia eteenpäin joista suurimpana Suomen näkökulmasta voidaan pitää kykyä tuottaa sähköä myös hämärällä.

Modernit yksikiteiset aurinkopaneelit eivät vaadi suoraa auringonvaloa tuottaakseen luvatun määrän sähköä, joten Suomenkin olosuhteissa saat tuottoa ympäri vuoden.

Ota askel kohti puhtaampaa tulevaisuutta

Valjasta auringon energia kotiisi ja säästä sähkölaskussa. Taloekspertin kautta voit kilpailuttaa aurinkopaneelit luotettavasti ja nopeasti. Aloita energiatehokas elämä tänään!

Aurinkopaneelivalmistajat tarkemmassa vertailussa: Mikä on paras aurinkopaneeli 2023?

Canadian Solar – hinta-laatusuhteeltaan parhaat aurinkopaneelit omakotitaloon

Kanadalainen valmistaja Canadian Solar tunnetaan laadukkaista komponenteistaan, sekä pitkäikäisistä järjestelmistään. Canadian Solar on yksi maailman suurimmista ja luotettavimmista aurinkopaneelivalmistajista, joten jos päädyt valinnassasi Canadian Solarin paneeleihin, tiedät maksavasi korkeasta laadusta.

Yrityksen valmistaneet aurinkopaneelit ovat niittäneet mainetta useissa eri testeissä. Mainittava etuna muihin verrattuna Canadian Solarin aurinkopaneelit ovat useissa testeissä tuottaneet yli nimellistuoton, joka on poikkeuksellista.

Korkean hyötysuhteen, pitkän kestävyyden sekä maltillisen hinnan vuoksi Canadian Solar on erinomainen vaihtoehto omakotitaloon.

Valmistaja tarjoaa tuotteilleen kymmenen vuoden tuotetakuun, sekä 25 vuoden tuottavuustakuun.

Plussat

 • Kestävät
 • Tuottavat luvatun määrän ja jopa enemmän
 • Kilpailukykyinen hinta
 • Kattava valmistajan takuu
 • Markkinoiden parhaat monikidepaneelit

Miinukset

SunPower – pisin ja kattavin takuu

SunPower on yhdysvaltalainen valmistaja jonka materiaalina käyttämä pii tuodaan Norjasta, ja valmiit aurinkopaneelit kasataan Ranskassa vain parhaita materiaaleja ja tuotantomenetelmiä käyttäen.

Poiketen muista valmistajista, SunPower tarjoaa tuottavuudelle sekä materiaaleille 40 vuoden takuun. Pitkä takuu kielii korkeasta laadusta, josta SunPower tunnetaan.

SunPowerin lippulaivamallia Maxeonin pidetään yhtenä markkinoiden tehokkaimmista aurinkopaneeleista. Korkea hyötysuhde yhdistettynä pitkään takuuseen on lupaus suurista säästöistä sähkölaskussa.

Upeiden ominaisuuksiensa myötä SunPower on kilpailijoitaan huomattavasti kalliimpi, joka voi olla monelle ratkaiseva tekijä aurinkopaneeleita valittaessa.

Valmistaja tarjoaa lisävarusteena fyysisen akun sähkön varastointiin, joka oikein mitoitettuna voi olla hyvinkin kannattava ratkaisu tavoitellessa omavaraisuutta sähkön kulutuksen suhteen.

Plussat

 • Jopa 40 vuoden valmistajan takuu
 • Kestävät ja tehokkaat
 • Mahdollisuus fyysiseen akkuun

Miinukset

 • Verrattaen kalliit

Panasonic – parhaat premium-aurinkopaneelit

Aikaisemmin lähinnä ilmalämpöpumpuista tunnettu Panasonic on hypännyt mukaan kasvavaan aurinkopaneelitrendiin tuoden markkinoille yhden maailman parhaista aurinkopaneelimallistoista.

Panasonicin aurinkopaneeleja pidetään markkinoiden tehokkaimpina sekä luotettavimpina. Valmistajan lippulaivamalli HIT on tavallisia aurinkopaneeleita huomattavasti tehokkaampi ja pitkäikäisempi. Panasonic lupaa aurinkopaneeleilleen jopa 24 prosenttia korkeamman tuottavuuden kuin kilpailijoilla.

HIT-sarjan paneelit soveltuvat erinomaisesti Suomen olosuhteisiin toimien moitteettomasti myös kylmällä kelillä ja alhaisilla valomäärillä.

Panasonicin aurinkopaneelit ovat vaihtoehto niille, jotka haluavat vain parasta laatua hinnasta riippumatta. Vaikka HIT-sarjan järjestelmien alkuinvestointi on suuri, tuottavat ne runsaasti ilmaista sähköä jopa vuosikymmenien ajan.

Kattavien ominaisuuksien ja äärimmäisen tehon lisäksi Panasonicin aurinkopaneeleille myönnetään 15 vuoden takuu.

Plussat

 • Erinomainen hyötysuhde, energiaa ei valu hukkaan juuri ollenkaan
 • Taustalla laadukas ja tunnettu brändi
 • Toimii erinomaisesti korkeissa lämpötiloissa
 • Suurin tuotto-odotus
 • 25 vuoden tuottavuustakuu

Miinukset

 • Premium-laatu tarkoittaa myös premium-hintalappua
 • Saatavuus Suomessa

ZNShine Solar – Parhaat aurinkopaneelit Suomen olosuhteisiin

ZNShine Solarilla on yli 30 vuoden kokemus aurinkopaneeleista, ja on harvoja valmistajia jolle myönnetty BNEF Tier 1 -luokitus. ZNShine Solarin aurinkopaneelit ovat maltilliseen hintaansa nähden erittäin kestäviä ja laadukkaita.

ZNShine Solarin aurinkopaneelit on testattu sopiviksi Suomen olosuhteisiin. Vankka rakenne ja laadukkaat komponentit tuottavat sähköä ympäri vuoden pimeydestä ja säänvaihteluista huolimatta.

Valmistaja myöntää tuotteilleen 30 vuoden tuottavuustakuun sekä jopa 15 vuoden takuun asennukselle.

Plussat:

 • Kestää sään- ja lämpötilanvaihteluita erinomaisesti
 • Toimii erinomaisesti myös hämärällä
 • Erittäin tasainen laatu
 • Kattava takuu myös asennukselle
 • Mahdollisuus asentaa myös integroituna

Trina Solar – Parhaat edulliset aurinkopaneelit

Kiinalainen Trina Solar tarjoaa vertailun edullisimmat aurinkopaneelit. Trina Solarin aurinkopaneelit voit tilata avaimet käteen -pakettien lisäksi myös yksittäisinä elementteinä, jolloin ne on helppo asentaa vaikka kesämökille.

Halpa hinta ei kuitenkaan Trina Solarin kohdalla tarkoita heikkoa laatua, vaan valmistajan aurinkopaneelit tuottavat sähköä lähes yhtä tehokkaasti kuin kalliimpienkin valmistajien vastaavat tuotteet.

Valmistajan lippulaivamalli Vortex S on huomattavasti kilpailijoitaan edullisempi tarjoten kuitenkin 400W tehon yksittäisellä paneelilla.

Jos haet omakotitaloosi tai kesämökille edullisia mutta laadukkaita aurinkopaneeleja, on Trina Solar erinomainen vaihtoehto.

Trina Solar myöntää edullisesta hinnasta huolimatta 25 vuoden tuottavuustakuun sekä 15 vuoden materiaalitakuun kaikille aurinkopaneeleilleen.

Plussat

 • Edullinen hinta
 • Lippulaivamalli on erinomainen haastaja muiden valmistajien kalliimmille mallistoille.
 • Mahdollisuus tilata yksittäisinä elementteinä
 • Soveltuu erinomaisesti kesämökille
 • Pitkä takuu

Miinukset

 • Laatuerot mallien välillä

Mitä ottaa huomioon aurinkopaneeleita hankkiessa?

Aurinkopaneelien teho ja sähköntuotannon tarve

Yksittäisten paneelien tehoa vielä tärkeämpi seikka on koko järjestelmän teho, joka tulee aina mitoittaa oikeanlaiseksi omakotitalon sähkönkulutukseen nähden.

Yleisin ja suosituin ratkaisu on kattaa aurinkosähköllä noin kolmannes omasta sähkönkulutuksesta, mutta tilanteesta riippuen aurinkosähkön osuus voi nousta jopa yli 60 prosenttiin.

Esimerkki: jos kyseessä olisi 20 000 kwh vuodessa kuluttava sähkölämmitteinen omakotitalo, olisi 7 kilowatin järjestelmä riittävä tuomaan merkittävää säästöä vuositasolla. Vaikka suuremmalla järjestelmällä vuosittainen säästö olisi suurempaa, pidentää korkeampi hankintahinta takaisinmaksuaikaa huomattavasti.

Takuu

Aurinkopaneeleita hankkiessa on järkevää kilpailuttaa eri valmistajien myöntämät materiaali- ja tuottavuustakuut, sekä niiden lisäksi asennukselle myönnettävä työtakuu.

Pitkä takuu on suuri etu, sillä vaurioituneiden aurinkopaneelien korjaaminen voi tulla kalliiksi, jopa kalliimmaksi kuin uusien hankkiminen. Näin ollen pitkällä takuulla varmistat myös sijoituksesi realisoitumisen määräajassa.

Ylijäämäsähkön hyödyntäminen

Kesällä sähköä kuluu huomattavasti vähemmän kuin talvella, ja kesällä auringon paistaessa aamusta iltaan sähköä syntyy enemmän kuin sitä ehtii käyttää.

Ylijäämäsähköä ei missään nimessä kannata heittää hukkaan sillä hyödyntämällä sen oikein voit saada merkittävää rahallista hyötyä ja lyhentää aurinkopaneelien takaisinmaksuaikaa.

Yleisin vaihtoehto on tehdä sähköyhtiön kanssa myyntisopimus, jolloin tuottamasi ylijäämäsähkö siirtyy suoraan sähköverkkoon ja sähköyhtiö maksaa siitä sähkön markkinahinnan mukaisen korvauksen. Ylijäämäsähkön hinta usein hyvitetään tulevissa sähkölaskuissa.

Uudempi vaihtoehto hyödyntää ylijäämäsähköä on sopia sähköyhtiön kanssa niin kutsuttu verkkoakku- tai virtuaaliakkusopimus.

Virtuaaliakkusopimuksella sähköyhtiö ei osta tuottamaasi sähköä, vaan hyvittää saman määrän talven pimeinä kuukausina ilmaisena sähkönä. Virtuaaliakusta erityisen hyvän tekee se, että et joudu maksamaan siirtomaksua ylijäämäsähkön syöttämisestä verkkoon.

Talon sijainti ja katto

Talon sijainnilla ja katolla on suuri merkitys paneelien tuottavuuden kannalta. Jos asut synkän metsän keskellä, on aurinkopaneelit hukkaan heitettyä rahaa.

Pienikin varjo joka osuu aurinkopaneeliin voi aiheuttaa mittavia menetyksiä tuotossa. Etenkin vanhan mallisissa paneeleissa tämä oli suuri ongelma, sillä yksittäiset paneelit kytkettiin sarjaan. Sarjaan kytkettäessä yksittäisen paneelin vaurioituessa tai osuessa varjoon koko järjestelmä on mitätön.

Paneelivalmistajat reagoivat tähän nopeasti, muuttamalla kytkentätapaa. Kun paneelit ovat kytketty rinnan, ei yksi paneeli vaikuta muiden toimintaan millään tavalla.

Talon sijainnin lisäksi myös katon suunnalla on suuri merkitys aurinkopaneelien tuottavuuteen. Paras vaihtoehto on suunnata paneelit etelään. Ilmansuunnissa on mahdollista tehdä poikkeuksia, esimerkiksi aamuauringon jäädessä puiden taakse voidaan paneelit suunnata länteen.

Talon ilmansuunnat ja sijainti on hyvä käydä asiantuntijan kanssa läpi jo suunnitteluvaiheessa.

Kilpailuta kannattavuuslaskelmat

Ennen aurinkopaneelien hankkimista tulee tehdä tarkat kannattavuuslaskelmat. Jokainen aurinkopaneelien tarjoaja ja valmistaja toteuttaa laskelmat useimmiten veloituksetta ilman sitoumuksia, jolloin on suositeltavaa laskea kannattavuus ja tarjous usean eri toimijan kautta.

Kannattavuuslaskelmassa suunnitellaan juuri omalle kohdalle sopivin ja järkevin ratkaisu hintoineen. Usein laskelmien ohessa arvioidaan aurinkopaneelien sijoituksen takaisinmaksuaika. Takaisinmaksuaika riippuu hankintahinnasta, vuosittaisesta sähkönkulutuksesta sekä aurinkopaneelien nimellistuotosta.

Eri yritysten kannattavuuslaskelmissa voi olla suuriakin eroja, joten aivan kuten remonttien urakoitsijaa valittaessa, kannattaa kilpailuttaa ainakin viisi eri tarjousta.

Invertteri

Invertteri on aurinkopaneelijärjestelmän tärkeimpiä osia sillä se muuttaa paneelien tuottaman tasavirran sähköverkkoon sopivaksi 230 voltin vaihtovirraksi.

Inverttereitä on markkinoilla useita erilaisia ja niiden suurimmat erot ovat niiden kapasiteetissa. Aurinkopaneelijärjestelmän mukana tuleva invertteri on lähes poikkeuksetta oikein mitoitettu, mutta jos tarkoituksenasi on laajentaa järjestelmää tulevaisuudessa on tämä otettava huomioon invertteriä valittaessa.

Jos invertteriä ei ole mitoitettu oikein, voi suuri osa tuotetusta sähköstä mennä hukkaan, ja invertterin kapasiteetit ollessa liian matala voit jopa rikkoa invertterin.

Invertteri on aurinkopaneelijärjestelmän kallein yksittäinen osa, joten sen valinnassa tulee olla tarkkana.

Minkä lämmitysmuodon kanssa aurinkopaneelit ovat kannattavia?

Aurinkopaneeleita hankkiessa tulee aina huomioida entuudestaan käytössä oleva lämmitysjärjestelmä. Eri järjestelmä toimivat eri tavoin yhteen aurinkopaneelien kanssa.

Suorasähkölämmitys

Sähkölämmitys on erinomainen kumppani aurinkopaneelille, sillä aurinkopaneelien tuottama sähkö voidaan käyttää suoraan lämmitykseen.

Sähkölämmitteisen omakotitalon keskikulutus on noin 15000-25000 kwh vuodessa, joten maltillisenkin kokoisella aurinkopaneelijärjestelmällä saavutetaan suuria säästöjä sähkölaskussa.

Maalämpö

Maalämpö ja aurinkopaneelit on erinomainen yhdistelmä varsinkin suurempaan omakotitaloon jossa sähköä kuluu paljon.

Aurinkopaneelien tuottamaa sähköä voidaan hyödyntää maalämpöpumpun käytössä, jolloin lämmityskustannukset pienenevät huomattavasti.

Kun saavutetaan tilanne jolloin lämpö tulee maasta ja sähkö taivaalta, voidaan päästä hyvin lähelle omavaraisuutta sähkön kulutuksen suhteen.

Puulämmitys

Puulämmitys yhdistettynä aurinkosähköön on vihreitä arvoja arvostavan valinta. Puulla lämmittäessä sähkönkulutus on matalaa, joten pienelläkin aurinkopaneelijärjestelmällä sähkö- ja lämmityskulut saadaan käytännössä minimiin.

Tarvitseeko aurinkopaneeleita huoltaa?

Yksikään tekninen laite ei ole täysin huoltovapaa ja tämä pätee myös aurinkopaneelien kohdalla. Aurinkopaneelit ovat kuitenkin helppohoitoisia, ja pelkällä vuosittaisella ylläpidolla voi pidentää niiden käyttöikää.

Aurinkopaneeleissa on hyvin vähän liikkuvia osia, jolloin ne kestävät käyttöä pitkiäkin aikoja ilman huoltotoimenpiteitä.

Ylläpitoa helpottaa invertterin lukemien säännöllinen seuraaminen, jolloin tunnistat mahdollisen vian nopeasti. Jos invertterin lukemat eivät täsmää luvattuun tuottoon, on syytä epäillä mahdollista vikaa.

Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa voit joutua puhdistamaan paneeleita liasta ja lumesta vaikka se on hyvin harvinaista. Kesäisin aurinkopaneelit pysyvät helposti puhtaina ja sadevesi huuhtelee mahdolliset roskat.

Talvisin aurinkopaneelit pitävät itsensä puhtaana lumesta, sillä niiden pinta on lämmin ja liukas, jolloin lumi pääsee helposti valumaan paneelin pinnalta.

Ovatko aurinkopaneelit kannattava sijoitus?

Oikein mitoitettu ja suunniteltu aurinkopaneelijärjestelmä on rahallisesti erittäin kannattava sijoitus. Maksettuaan itsensä takaisin aurinkopaneelit tuottavat puhdasta voittoa jopa vuosikymmenien ajan.

Keskimäärin aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin 7-20 vuoden aikana riippuen kohteesta ja järjestelmän suuruudesta.

Jos suunnitelmissa on myydä talo aurinkopaneelien elinkaaren aikana, ei aurinkopaneeleihin sijoitettu raha mene suinkaan hukkaan. Paneelien arvo säilyy talon arvossa, sekä aurinkopaneeleilla varustettujen omakotitalojen kysyntä on valtavaa.

Usein kysyttyä aurinkopaneeleista

Ovatko aurinkopaneelit kannattavia Suomessa?

Kyllä ovat, nykyaikaisilla aurinkopaneeleilla tuotat ilmaista sähköä myös talven pimeinä kuukausina.

Mitä tapahtuu kesän ylijäämäsähkölle?

Kesällä syntyvän ylijäämäsähkön voit myydä suoraan sähköyhtiölle pörssisähkön hintaan, tai sopia virtuaaliakkusopimuksen jolloin saat kaiken tuottamasi sähkön hyötykäyttöön.

Tarvitseeko aurinkopaneelit lupia?

Tavallisesti aurinkopaneelit eivät vaadi rakennuslupaa, voit asennuttaa huoletta vaikka koko katon täyteen paneeleita murehtimatta lupa-asioista. Luvan tarvitsee vain, jos aurinkopaneelit asennetaan historiallisesti tai muuten kaupungille merkittävään rakennukseen.

Aurinkopaneelien kytkeminen sähköverkkoon vaatii kuitenkin luvan paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä. Tämä tuottaa harvoin ongelmia kunhan lupa-asiat hoidetaan kuntoon hyvissä ajoin projektin aikana.

Kauanko aurinkopaneelit tuottavat sähköä?

Nykyaikaiset paneelit tuottavat sähköä luvatun määrän noin 25-30 vuoden ajan. Tämän jälkeen sähköntuotanto jatkuu paneelien kunnosta riippuen. Hyvin huolletut aurinkopaneelit voivat toimia jopa 40 vuoden ajan.

Kannattaako aurinkopaneeleihin kytkeä akku?

Fyysinen akku ei ole välttämättömyys ja se voi tietyissä tilanteissa olla virtuaaliakkua huonompikin vaihtoehto. Täytyy muistaa, että akut ovat kuluvia osia ja kalliita. Akut ovat huomattavasti parempi vaihtoehto kesämökkien aurinkopaneeleihin.

Voinko ladata sähköautoani aurinkopaneeleilla?

Kyllä voit. Useat valmistajat tarjoavat lisävarusteena suoraan invertteriin kytkettäviä sähköauton latausasemia. Lataaminen aurinkosähköllä onnistuu myös ilman latausasemaa sillä käyttösähkö otetaan ensisijaisesti aurinkopaneelista eikä sähköverkosta.

Maksavatko aurinkopaneelit itsensä takaisin?

Kyllä maksavat. Takaisinmaksuaika riippuu järjestelmän tehosta, vuosittaisesta sähkönkulutuksesta sekä aurinkopaneelien hankintahinnasta. Keskimääräinen takaisinmaksuaika on 7-20 vuotta.

Voinko asentaa aurinkopaneelit itse?

Ilman sähkömiehen lupia ja koulutusta ei ole suositeltavaa asentaa aurinkopaneeleita itse. Sen lisäksi, että järjestelmä voi olla altis vioille et ole oikeutettu takuuseen jos järjestelmää ei ole asennettu ammattilaisen toimesta.

Kuinka selvitän juuri itselleni sopivimman aurinkopaneelijärjestelmän?

Aurinkopaneelien soveltuvuus ja toimivuus on aina talokohtaista, joten helpoimmalla pääset kun kutsut ammattilaisen suunnittelukäynnille. Suunnittelukäynnillä lasketaan kannattavin järjestelmä juuri omaan sähkönkulutukseen.

Voinko asentaa aurinkopaneelit mökille?

Kyllä voit, sillä kun järjestelmää ei kytketä sähköverkkoon ja käytössä on 12 voltin matalajännite, voit huoletta suorittaa asennuksen itse. Aurinkopaneelit on erinomainen keino hankkia sähköt mökille.

Voinko hyödyntää kotitalousvähennyksen?

Kyllä voit, kunhan tilan aurinkopaneelit asennettuna. Kotitalousvähennys on 40 prosenttia työn osuuden hinnasta.

Ota askel kohti puhtaampaa tulevaisuutta

Valjasta auringon energia kotiisi ja säästä sähkölaskussa. Taloekspertin kautta voit kilpailuttaa aurinkopaneelit luotettavasti ja nopeasti. Aloita energiatehokas elämä tänään!

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.