Haluatko asentaa sähköt mökille ja päivittää vanhan mökkisi 2020-luvulle? Jos vastasit kyllä, olet tullut oikeaan paikkaan. Tässä artikkelissa jaamme TaloEkspertin parhaat vinkit mökin sähköistämiseen.
Täytyykö kesämökillä olla sähköt? Verkkovirta mahdollistaa arkiset mukavuudet synkimmänkin metsän keskellä. Tämä jakaa kuitenkin mielipiteitä: osalle mökkeilijöistä televisio ja kahvinkeitin ovat välttämättömyyksiä, kun taas todellinen eräilijä jättää sähkölaitteet suosiolla kotiin.
Kannattaako mökki yhdistää valtion sähköverkkoon, vai riittääkö halvempi pienemmän skaalan ratkaisu kuten aurinkopaneelit tai pieni tuulivoimala? Keräsimme yhteen parhaat vinkit sähköttömän mökin päivittämiseen 2020-luvulle kustannustehokkaasti.
Sähkön tarve on aina mökkikohtaista, sekä riippuu aina omista käyttötarkoituksista, joten kokosimme yhteen parhaat ratkaisut aina pienistä aggregaateista suurempiin järjestelmiin.
Jos olet harkinnut mökkisi sähköistämistä, autamme sinua mielellämme kilpailutuksessa. Otathan yhteyttä, niin kilpailutamme ratkaisut TaloEkspertin luotettavien yhteistyökumppanien kautta.
Määritä sähkön tarve – Älä investoi turhaan
Ennen mökin sähköistämistä on tärkeä määrittää omia käyttötarkoituksia vastaava sähkön tarve. Jos mökki on vain satunnaisessa kesäkäytössä, ei tuhansien eurojen sähköremontti ole kannattava. Jos mökki on säännöllisessä ympärivuotisessa käytössä, ei aggregaatti tai pieni aurinkovoimala riitä kattamaan energiantarvetta.
Huomioi ainakin:
- Onko mökki ympärivuotisessa käytössä?
- Mitä laitteita aiot käyttää?
- Tarvitsetko sähköä sisäilman tai veden lämmitykseen?
- Tarvitsetko 230v verkkovirtaa esimerkiksi sähkötyökalujen käyttöön?
- Tarvitsevatko myös piharakennukset sähköä?
Mökin liittäminen sähköverkkoon
Mökin liittäminen sähköverkkoon on suuri projekti, joka maksaa aikaa ja rahaa. Jos mökki on aktiivisessa ympärivuotisessa käytössä, on täysi sähköistäminen järkevää myös lämmityksen kannalta.
Tällöin mökin lämmön ylläpitäminen helpottuu, etkä joudu polttamaan useampaa pesällistä puuta joka kerta kun saavut mökillesi. Ympärivuotiseen käyttöön suosittelemme ilmalämpöpumpun asentamista kesämökille.
Tee sähkösuunnitelma ammattilaisen kanssa
Kuten muidenkin remonttien kohdalla, sähköjen asentaminen vaatii aina suunnitelman. Jos toiveena on pelkkä valaistus ja muutama pistorasia, ei asennus vaadi suurta suunnittelua toisin kuin omakotitalon tasoisessa sähköasennuksessa, joka vaatii suunnittelijan vierailun paikan päällä sekä tarkan pohjapiirustuksen analysoinnin.
Mitä sähköverkkoon liittyminen maksaa?
Sähköverkkoon liittymisestä vastaa paikallinen sähköverkkoyhtiö, joka määrittää paljonko sähkölinjaa vaaditaan. Vaadittu sähkölinja on suurin hintaan vaikuttava tekijä.
Jos mökki ei ole saaressa, vaihtelee sähköverkkoon liittymisen hinta 4000 – 12000 euron välillä. Jos mökki sijaitsee saaressa ja vaatii järvi- tai meri kaapeloinnin, voi hinta moninkertaistua.
Mitä ottaa huomioon?
- Määritä käyttötarkoitus: tuleeko mökki ympärivuotiseen käyttöön vai riittääkö muutama valaisin ja pistorasia?
- Mökin sijainti: paljonko sähkölinjaa vaaditaan ja sijaitseeko mökki sisämaassa vai saaressa?
- Jos kyseessä on hirsimökki, panosta suunnitteluun. Johtojen läpiviennit olisi hyvä suunnitella jo ennen mökin rakentamista. Jos asennus tehdään jälkikäteen, voidaan johdotus toteuttaa pystyvetoina.
- Tee tarkka suunnitelma: yksityiskohtainen sähkösuunnitelma auttaa tarjousten kilpailutuksessa ja niiden vertailussa.
- Tilaa suunnitelma ja urakka saman katon alta. Jos tilaan koko palvelun samalta urakoitsijalta, on todennäköistä että suunnitelma on veloitukseton sekä vältyt pitkältä kilpailutukselta.
- Korvaa vanhanaikainen sulaketaulu ryhmäkeskuksella. Ryhmäkeskus on sulaketauluja yksinkertaisempi ja siistimpi sekä mahdollistaa tehokkaammat vikavirtasuojat.
Aurinkopaneelit mökille
Aurinkopaneelit ovat ottaneet merkittäviä harppauksia viime vuosina, ja edullisillakin järjestelmillä saa katettua perustarpeet.
Ennen vanhaan riittävä aurinkopaneelijärjestelmä saattoi maksaa yhtä paljon kuin mökin liittäminen sähköverkkoon, mutta tänä päivänä hintojen ollessa jatkuvassa laskussa voi saman sähköntuotannon saavuttaa vain murto-osalla vuosien takaisesta hinnasta.
Mökille soveltuvia aurinkopaneeleita on saatavilla useissa eri hintaluokissa: edullisen järjestelmän voi saada reilusti alle tuhannella eurolla. Pieni ja edullinen järjestelmä on varsin riittävä valaisuun ja pienten sähkölaitteiden käyttöön, mutta suurempaan kulutukseen teho ei tule riittämään.
Mitoita aurinkopaneelit oikein
Ennen aurinkopaneelien hankkimista on tärkeä määrittää oma energiantarve, ja mitä laitteita aurinkosähköllä on tarkoitus käyttää. Huomioi myös jääkaappi ja hella: jos molemmat toimivat sähköllä kaasun sijaan tarvitset suuremman aurinkopaneelijärjestelmän. Kaasuhellan sekä -jääkaapin rinnalle riittää vastaavasti pienempi järjestelmä.
Pieni järjestelmä:
Yksi tai kaksi paneelia riittävät led-valaistukseen tai älypuhelimien ja kannettavien tietokoneiden lataukseen. Muutamasta sadasta noin tuhanteen maksavat järjestelmät soveltuvat erinomaisesti satunnaiseen mökkeilyyn kesäaikaan.
Pienempien järjestelmien hyötysuhdetta voidaan parantaa asentamalla akku, jolloin pienempien sähkölaitteiden käyttäminen onnistuu myös pimeämpinä päivinä. Huomioi kuitenkin, että akku on aurinkovoimalan kallein komponentti, ja voi nostaa pienimmänkin järjestelmän kustannuksia merkittävästi.
Alle kuuden paneelin keskikokoinen järjestelmä:
Kolmen tai useamman paneelin järjestelmä mahdollistaa laajemmat käyttömahdollisuudet hinnan kohotessa muutamaan tuhanteen euroon.
Tehokkaampi järjestelmä yhdistettynä akkuun mahdollistaa valaistuksen ja älylaitteiden lataamisen lisäksi muun muassa jääkaapin ja keittiövälineiden saumattoman käytön.
3-5 paneelin järjestelmä on usein riittävä kesämökille.
Suuri järjestelmä
Yli 7 paneelin järjestelmä vastaa teholtaan sähköverkkoa, jolloin muun muassa astianpesukoneiden, vesipumppujen sekä sähkötykalujen käyttö on mahdollista. Isoa aurinkovoimalaa voidaan myös hyödyntää lämmityksessä.
Satunnaiskäyttöön suurempi järjestelmä ei ole missään nimessä tarpeellinen, mutta säännöllisempään tai ympärivuotiseen käyttöön tehokas aurinkovoimala voi olla sähköverkkoa kannattavampi ratkaisu. Jos haluat hyödyntää aurinkoenergiaa myös talvella, suosittelemme panostamaan laadukkaaseen akkuun ja aggregaattiin akun lataamiseksi hätätilanteessa.
Aggregaatti – Edullinen ja helppo ratkaisu pieneen sähköntarpeeseen
Jos sähköntarve mökillä on minimaalinen, on aggregaatti usein riittävä voimanlähde. Laadukas aggregaatti mahdollistaa puhelimen ja tietokoneen latauksen, sekä esimerkiksi imurin tai pienemmän vesipumpun käytön.
Aggregaatti on helppo kuljettaa sinne missä sähköä tarvitaan sekä mahdollistaa jatkuvan virrantuoton myös sähkökatkojen tai myrskyjen aikaan.
Aggregaatteja on tarjolla useita erilaisia, joista voit lukea lisää suuresta aggregaattivertailustamme.
Aggregaatin edut mökkikäytössä:
- Aggregaatti on edullinen vaihtoehto vähäisempään sähköntarpeeseen
- Tehokas aggregaatti mahdollistaa suurempienkin laitteiden käytön
- Modernit aggregaatit ovat energiatehokkaita
- Aggregaatti kulkeutuu vaikeaankin maastoon käden käänteessä
Yhteenveto – Mikä on tapa saada sähköt mökille?
Mökin sähköistämiseksi on useita keinoja, jotka tarjoavat eri lopputuloksen eri hintaan. Paras ja ennen kaikkea kustannustehokkain keino määräytyy aina omien tarpeiden mukaan.
Satunnaiseen mökkeilyyn riittää halvempikin vaihtoehto, kun taas ympärivuotiseen säännölliseen käyttöön kannattaa panostaa.