Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Mökkiremontti edessä? – Hyödynnä nämä vinkit mökin remontoinnissa

Julkaistu 27/05/2022
Viimeksi päivitetty 29/02/2024

Mökkikausi tekee tuloaan, ja monella on edessä se pelätty mökkiremontti. Mökkiremontti voi kuulostaa työläältä ja raskaalta, mutta hyvällä suunnittelulla ja toimimalla oikein sekin sujuu käden käänteessä ilman turhaa säätöä ja ongelmia.

Tulevaa mökkikautta ajatellen kokosimme yhteen parhaat vinkit kesämökin remontoimiseen ja kunnossapitoon. Näillä vinkeillä varmistat onnistuneen mökkiremontin ja nautit huoletta mökkeilystä.

Mökkiremontti itse vai avaimet käteen -pakettina?

Mökkeilijät voidaan jakaa karkeasti kahteen kategoriaan: niihin ketkä tekevät kaiken itse, ja niihin keille mökki on vain paikka rentoutua.

Hinnaltaan edullisempi mutta työläämpi vaihtoehto on tehdä remontti itse, jolloin pystyt eniten vaikuttamaan lopputulokseen ja saat juuri itsesi näköisen kesämökin.

Mökin pienemmät remontit on helpohko tehdä itse, mutta suurimpiin remontteihin suositellaan asiantuntijan apua. Etenkin vanhan hirsimökin kosteusvauriota korjatessa on syytä olla yhteydessä asiantuntevaan vahinkosaneerauksen toimijaan.

Useampi rakennusliike tarjoaa mökkiremontteja kätevinä avaimet käteen -paketteina. Avaimet käteen -paketeissa olet myös useimmissa tapauksissa oikeutettu kotitalousvähennykseen. 

Kotitalousvähennys pätee vain työn osuuteen, sekä ainoastaan korjatessa vanhaa eikä rakentaessa uutta. Esimerkiksi uuden liiterin tai pihasaunan rakennuksessa kotitalousvähennystä ei voi hyödyntää.

Mökkiremonttia suunniteltaessa on oltava hyvissä ajoin liikkeellä, sillä sesongin lähestyessä suurimmilla toimijoilla alkaa olla kalenterit buukattuna koko kesäksi. Tämän vuoksi remonttipalvelujen kilpailutus tulisi aloittaa jo talvella tulevaa mökkikautta varten. Hyvissä ajoin hakemalla tietoa ja vertailemalla eri toimijoita löydät

Tarkasta mökin kunto

Pitkän ja kylmän talven jälkeen on tärkeää tarkastaa mökin kunto perusteellisesti. Talvivaurioille altis katto on tärkein tarkastaa vuotojen varalta joka mökkikauden alussa, jotta mahdolliset vauriot ehtii korjata ennen suurempien vaurioiden syntymistä.

Kiinnitä näihin huomiota tarkastaessa mökin kuntoa:

  • Putkien ja viemärien kunto
  • Laituri
  • Sauna
  • Räystäät ja rännit
  • Sähköjohdot
  • Ulkomaalipinnat
  • Tulisija
  • Perustuksien kunto ja mahdolliset routavauriot

Kesämökin yleisimmät remontit

Ulkomaalaus

Varsinkin ulkomaalipinnat ovat talvivaurioiden lisäksi alttiita muun muassa myrskyille ja sateille sekä suoralle auringonpaisteelle.

Kesämökin ulkomaalipinnat tulisi uusia 10-20 vuoden välein. Sen lisäksi että ehjä maalipinta näyttää hyvältä, suojaa se seinärakenteita kosteudelta.

Puupintojen maalaamiseen soveltuu parhaiten sivellin, sillä telaa käytettäessä maali jää hankaamaan telan ja alustan väliä. Maaliruisku ei ole myöskään paras vaihtoehto puupinnalle, sillä ruiskumaali on usein ohuempaa eikä se tartu yhtä syvälle puupintaan kuin sivellintä käyttäessä.

Puupinnan ulkomaalaus edellyttää aina pohjatyöt. Maalattava pinta tulee puhdistaa huolellisesti ja käsitellä joko pohjamaalilla tai puunsuoja-aineella.

Ulkomaalia valittaessa on oltava tarkkana. Maalia valittaessa tulee ottaa huomioon aikaisemmin käytetty maali ja suoja-aine. Maalien yhteensopivuuden selvität helpoiten käyttöohjeista.

Kesämökin ulkomaalaus on huomattavasti edullisempaa tehdä itse. Ainoat kustannukset ovat siveltimet, maalit ja pinnoitteet, ja tikkaat jollei sellaisia mökiltä valmiina löydy. Maalausliikkeen kautta toteutettu urakka voi maksaa tuhansia euroja.

Pintaremontit

Kesämökin yleisimmät pintaremontit ovat tapettien, katon, lattian ja sisäkaton uusimiset ja huoltamiset. Kaikkia pintaremontteja ei välttämättä tarvitse tehdä kerralla, vaan jaksottaa ne tarpeen, budjetin ja aikataulun mukaan.

Sisäkatto

Yleensä kesämökin pintaremontointi alkaa sisäkaton huoltamisella. Huonossa kunnossa oleva sisäkatto on altis vuodoille, sekä pilaa koko mökin visuaalisen ilmeen ja sisustuksen.

Sisäkatto on suhteellisen helppo uusia käyttämällä valmiita kattopaneeleita tai laminaattia. Vanhan sisäkaton ollessa ehjä voidaan uusi pinta asentaa suoraan vanhan päälle.

Jos sisäkaton pelkkä pinta on kärsinyt, riittää usein pelkkä pinnan uudelleenkäsittely lakalla tai muulla pinnoitteelle, eikä kattopaneeleja tarvitse uusia.

Sisäseinät

Jos kyseessä on hirsimökki, tulee seinien kunnostamiseen kiinnittää erityistä huomiota. Käyttämällä vääränlaisia maaleja tai käsittelyaineita voit tuhota hirren hygroskooppisen ominaisuudet eli kyvyn varastoida ja luovuttaa kosteutta.

Muissa tapauksissa voit maalata kesämökin seinät huolettomasti, ja käyttää mielikuvitusta maali- sekä värivalinnoissa.

Maalaamisen lisäksi voit tapetoida sisäseinät. Tapetointi om maalaamista helpompi ja edullisempi urakka.

Mökin lattia

Kesämökkien lattiat ovat perinteisesti männystä valmistettuja lautalattioita. Lautalattian lakkaaminen tai pinnoittaminen on usein riittävää, jolloin koko mökin sisäpuolen ulkoasu kohenee ja lattian käyttöikä pitenee.

Lautalattian ollessa enemmän vaurioitunut voidaan rakoileva pinta korjata kittaamalla. Mahdollisimman samaa sävyä lattian kanssa oleva puukitti on paras vaihtoehto. Kittauksen jälkeen lattia hiotaan sekä pinnoitetaan.

Kesämökin ikkuna- ja oviremontti

Mökin ikkunoiden ja ovien kunto on tärkeää tarkastaa joka mökkikauden alussa. Etenkin vain kesäkäytössä olevan mökin ikkunat ja ovet ovat alttiita pakkasvaurioille.

Laadukkaat ikkunat ja ovet auttavat pitämään mökin kesällä viileänä ja talvella lämpimänä.

Pihasauna

Lähes jokaiselta mökiltä löytyy pihasauna, ja se on yhtälailla altis pakkasvaurioille ja kulumiselle kuin itse mökkikin.

Saunan ulkoseinien ja terassin remontointi on suhteellisen helppo urakka, yleensä maalaaminen tai pinnoittaminen riittää.

Saunan kokonaisvaltainen uudistus on mahdollista tehdä itse, tai tilata kokonaan uusi pihasauna joka avaimet käteen -pakettina tai valmiina osina.

Vanhan pihasaunan herätät helposti henkiin uusimalla sisäseinät ja -katon, sekä vaihtamalla vanhat lauteet ja kiukaan uusiin.

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.