Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Omakotitalon vesivahingot – 3 yleisintä kosteusvahinkojen syytä

Julkaistu 19/05/2022
Viimeksi päivitetty 19/05/2022

Vesivahingot ovat aina ikäviä yllätyksiä, jotka väärin hoidettuina voivat aiheuttaa mittavia vahinkoja. Jo pienikin huomaamatta jäänyt vuoto voi käydä kalliiksi. Tämä lyhyt opas käsittelee yleisimmät omakotitalojen vesivahinkojen syyt, ja kuinka ennaltaehkäiset niiden syntymisen.

Astianpesukoneen vuoto

Yleisin syy astianpesukoneiden aiheuttamiin vesivahinkoihin on huolimattomasti tehdyt liitännät. Jo astianpesukonetta asentaessa on äärimmäisen tärkeää että asennus on suoritettu asianmukaisesti ammattilaisen toimesta. Huolimattomasta asennuksesta johtuvan vesivahingon kohdalla tekijä on lähes poikkeuksetta maksaja, eikä kotivakuutus korvaa penniäkään vahingon ollessa itse aiheutettu. Kerrostaloissa vahingon aiheuttaja on myös vastuussa mahdollisista alakerran asuntojen sekä rakenteiden vaurioista. 

Vuodon voi myös aiheuttaa tekninen vika, kuten poistoputken rikkoutuminen. Putkiston vaurioita on helppo ennaltaehkäistä tarkistamalla ovatko putket suorassa ja kohdistuuko niihin painetta, sekä vaihtamalla putket tasaisin väliajoin. Astianpesukoneen putkien vaihtoväli tulisi olla noin 10 vuotta.

Astianpesukoneen vuotoon tulee reagoida välittömästi vahinkojen minimoimiseksi. Aivan ensimmäisenä tulee sulkea käynnissä oleva pesuohjelma sekä vesihana, ennen kuin ryhtyy kuivaustoimenpiteisiin. 

Reagoimalla nopeasti pystyt minimoimaan vahinkoja huomattavasti. Pienenkin vesivahingon kustannukset ovat usein muutamia tuhansia euroja, kun taas suuremmat vahingot voivat aiheuttaa jopa  yli 10000 euron laskun. Suuremman vahingon osuessa kohdalle on järkevää olla yhteydessä korjausrakentamisen ja vahinkosaneerauksen ammattilaiseen.

Näin ennaltaehkäiset astianpesukoneen vesivahingot:

  • Palkkaa LVI-alan asiantuntija suorittamaan asennus
  • Vältä roskien ja ruoantähteiden joutumista putkistoon, ja muista huolellinen astioiden esipesu.
  • Tarkasta liitosten tiiveys tasaisin väliajoin.
  • Hanki astianpesukoneen alle muutaman kymmenen euron muovinen vuotokaukalo. Vuotokaukalo kuljettaa vuotaneen veden koneen etupuolelle jolloin huomaat vuodon nopeasti.
  • Hanki astiakaappiin kosteusvaroitin. Kosteusvaroitin toimii palovaroittimen tavoin tunnistaessaan pienenkin kosteuden.

Käyttövesi- ja lämpöverkkoputkien vuoto

Putkivuoto on omakotitalojen yleisin vesivahingon syy, ja ne ovat yleisimpiä vanhemmissa asuinrakennuksissa, joissa ikääntyneet putket kulkevat seinien sisällä tai lattian alla. Yleisimpiä syitä ovat putkien heikentyneet liitokset, kuluneet tiivisteet sekä putkien jäätyminen umpeen.

Kerrostalossa sattuvat putkivuodot voivat vaikuttaa monen muun asunnon kuntoon, jolloin niiden korjaaminen tulee usein huomattavasti kalliimmaksi kuin omakotitalossa.

Vanhoissa rakennuksissa putkien ollessa piilossa on vuodon havaitseminen on huomattavasti vaikeampaa, jolloin vuotoon ei välttämättä ehditä reagoimaan ajoissa. Nykyään tämä ongelma on ratkaistu toteuttamalla käyttövesiputkiremontit pintatyönä, jolloin vuodot on nopeampi havaita. 

Kymmeniä vuosia vanhat kupari- ja rautaputket ovat ovat äärimmäisen alttiita vuodoille, sekä niissä esiintyy huomattavan paljon pistesyöpymistä, sekä veden väri- ja makuhaittoja. Yli 28 vuotta vanhoissa putkissa astuvat myös vakuutusyhtiöiden ikävähennykset voimaan. 

Näin ollen helpoin tapa ennaltaehkäistä vesivahinko on päivittää vanhat putket pintatyönä tehtyihin suojaputkeen asennettuihin komposiittiputkiin. Komposiittiputket ovat huomattavasti kupari- ja rautaputkia pitkäikäisempiä, sekä niissä ei esiinny juurikaan väri- ja makuhaittoja.

Lisäksi nykyään käyttövesiputkiremontin kustannukset ovat merkittävästi pienemmät kuin vesivahingot aiheuttamat kustannukset. Pintatyönä tehty käyttövesiputkiremontti maksaa toimittajasta ja sekä remontin laajuudesta riippuen noin 4000-10000 euroa.

Näin ennaltaehkäiset käyttövesiputkien vesivahingot:

  • Tunnista riskit ja huomioi putkien tekninen käyttöikä
  • Älä asenna putkia ulkoseinille tai kylmyydelle alttiisiin paikkoihin, näin vähennät putkien jäätymisen riskiä. 
  • Tarkasta liitoskohdat tasaisin väliajoin. 
  • Älä koskaan asenna käyttövesiputkia itse, putkiremontti vaatii aina kokeneen ammattilaiset sekä asianmukaiset työvälineet.
  • Päivitä yli 30 vuotta vanhat rauta- ja kupariputket koteloituihin komposiittiputkiin.
  • Muista että kosteus putken pinnalla ei välttämättä tarkoita vuotoa, tällöin kyse on putken “hikoilusta”, jolloin ilmassa oleva vesihöyry tiivistyy putkeen pintaan. Kuivaa putken pinta esimerkiksi talouspaperilla ja varmista että kosteus ei ole peräisin liitoskohdista.

Kostean tilan vesivahingot

Kosteassa tilassa piilee useita vesivahingon riskejä. Astianpesukoneen tavoin pyykinpesukone on altis vuodoille. Yleisin syy astianpesukoneen vuodolle on tulo- ja poistoletkujen viat. Varsinkin tuloletku on asennettava huolellisesti sekä asianmukaisilla tiivisteillä. Lähen jokaisessa asunnossa on valmiina vesijohtoliitännät, jolloin asennukseen ei tarvita LVI-alan ammattilaista. Pyykinpesukoneen putkien kohdalla pätee sama 10 vuoden vaihtoväli kuin astiainpesukoneella. Lisäksi pyykinpesukoneen nukkasihti on tyhjennettävä tasaisin väliajoin, näin vältät mahdolliset tukkeumat.

Pyykinpesukoneen lisäksi myös likainen lattiakaivo voi tukkiutuessaan aiheuttaa vesivahingon. Kun lattiakaivo ei tukkeuman seurauksena enään vedä, nousee vesi helposti pintaan. Tämän vuoksi lattiakaivo ja hajulukko on puhdistettava asukkaan toimesta vähintään kaksi kertaa vuodessa. 

Kostean tilan pinnoissa ja yksityiskohdissa kuten laatoissa, silikonisaumoissa ja muovimatoissa ilmenevät muutokset kertovat usein rakenteiden alla piilevästä kosteusvauriosta.

Näin ennaltaehkäiset kostean tilan vesivahingot:

  • Tarkista pyykinpesukoneen liitännät ja putkien kunto
  • Puhdista lattiakaivo tasaisin väliajoin, vähintään 2 kertaa vuodessa.
  • Sulje pyykinpesukoneen vesihana aina käytön jälkeen.
  • Varmista että ilmanvaihto on kunnossa, myös talvella on välillä hyvä pitää tulo- ja poistoventtiilejä auki.
  • Tarkista vesikalusteiden eli WC-istuimen ja hanan kunto säännöllisesti.

Miten toimia jos vesivahinko osuu kohdalle

Vesivahingon korjaaminen alkaa aina vahinkojen minimoinnilla, vahingon koosta riippumatta. Vedentulo on katkaistava välittömästi, joko kiinteistön pääsulusta tai sulkemalla vuotavan laitteen vesihana. Lattialle valuneen veden välittömällä kuivaamisella voit estää veden imeytymisen parkettiin tai laminaattiin, ja sitä kautta syvemmälle rakenteisiin. 

Kun akuutti tilanne on hallinnassa ja vuodon lähde tukittu, on syytä tarkistaa vahingot mahdollisimman pian. Isomman vuodon kohdalla on aina syytä olla yhteydessä vakuutusyhtiöön. Useimmissa tilanteissa vakuutusyhtiö tilaa paikalle kosteuskartoittajan, ja isommissa vahingoissa vahinkotarkastajan. Vahinkojen laajuuden ja syyn selvitettyä alkaa korjaus- sekä muut jatkotoimenpiteet.

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.