Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Milloin kattoremontti pitää tehdä? Vältä näitä virheitä

Julkaistu 11/01/2022
Viimeksi päivitetty 05/03/2024

Onko kattoremontti ajankohtainen vasta kun vesi pääsee katosta läpi ja asukkaan pää kastuu? Tässä tapauksessa ollaan remontin kanssa jo myöhässä ja vitsit vähissä kun katolle pitää kiivetä vääränä vuodenaikana. Mutta onko kattoremontille väärää vuodenaikaa ja mitkä ovat remonttia kaipaavan katon tunnusmerkit? Kauanko remontoitu katto kestää ja kuinka monesti kattoa pitää remontoida? Tässä oppaassa vastauksia näihin kysymyksiin.

Remonttia kaipaavan katon oireet

Katon käyttöikä riippuu katon vesikatteen materiaalista. Hyvin huollettu tiilikatto kestää 50-100 vuotta ja peltikatto yli 30 vuotta. Mikäli et tiedä milloin kattosi on rakennettu tai katemateriaali viimeksi vaihdettu, voit seurata näitä oireita ja päätellä siitä kattosi remonttitarpeen. Tunnusmerkkejä seurataan rakennuksen sisältä tai maan tasolta. Kuntoarvio voidaan jättää myös ammattilaisen teetettäväksi.

Vesi rakennuksen sisälle tai rakenteisiin

Sade- ja sulamisvesi ei kulkeudu hallitusti sadevesijärjestelmän kautta viemäriin vaan kulkee esimerkiksi seinää pitkin. Sisällä vuotokohta voi näkyä yläpohjassa tummana läikkänä. Läpivientien kohdalla vesi tulee rakenteisiin kohdissa missä vesi jää seisomaan. Tällaisen katon kohdalla remontin tarve on akuutti ja työ kannattaa antaa mahdollisuuksien mukaan ammattilaisille. Katon rakenteet ja eristeet ovat voineet kastua jo pidempään ja tarvitsevat suurempaa kunnostusta.

Ulkoiset tunnusmerkit

Katteen pinta näyttää kuluneelta. Huopakate on epätasainen tai siinä on repeytymiä. Peltikatteessa on ruostetta tai sen pinnoite hilseilee. Tiilikatolla on paljon rikkoutuneita tai irtonaisia tiiliä ja niiden pinnalla voi kasvaa sammalta. Talvella jääpuikot katon reunalla voivat olla merkki lämpövuodosta. Painauma keskellä kattoa voi olla merkki rakenteen vauriosta. Näissä tapauksissa kattoremontin tarve ei ole välttämättä akuutti ja se voidaan mahdollisuuksien mukaan suorittaa myös itse. Katso täältä lisätietoja itse tehtävästä kattoremontista: linkki tee kattoremontti itse-artikkeliin.

Milloin kattoremontti pitää tehdä?

Akuutit, luonnonvoimista johtuvat vahingot, on korjattava vuodenajasta riippumatta nopealla aikataululla mahdollisimman pian. Yleensä kattoa remontoidaan ympäri vuoden tarpeen vaatiessa. Jos katto ei vuoda kriittisesti eikä sillä ole akuuttia korjaustarvetta, voidaan kattoremontti ajoittaa myös talvelle. Talvella remontti voi olla jopa kätevämpää suorittaa kun ilma on kuivaa ja maa jäässä.

Kattoremontti kesällä

Kattoremontin tekeminen kesällä on ajankohtaista etenkin huopakattoisen katon kohdalla. Lämpimällä säällä huopa on helppoa muokata eikä sen lämmitykseen välttämättä tarvita kaasupolttimia, joilla kokematon tekijä voi aiheuttaa pahankin rakennepalon huomaamattaan. Kesällä voi toisaalta myös sataa paljon ja avattu kattorakenne on luonnonvoimien armoilla.

Kattoremontti talvella

Talvi on hiljaisempi sesonki kattoremontille ja kattoremontin hinnassa voi jopa säästää. Talvella tehtävän kattoremontin suurin pelko on sisätilojen lämpötilan laskeminen. Ammattilaisten tekemänä kattoremontti ei juurikaan poista lämpöä rakennuksesta. Kylmänä vuodenaikana lämpövuotojen havainnointi on myös helpompaa. Kun maa on jäässä se kestää paremmin painavien tarvikkeiden siirtelyä ja nostureiden liikettä. Katso täältä lisää tietoa kattoremontin suorittamisesta talvella.

Kuinka usein kattoa remontoidaan

Kaikkien talojen ja kiinteistöjen katoille tulisi olla viiden vuoden ajalle tehty kunnossapitosuunnitelma ja kustannuksia pitäisi tarkastella pidemmällä aikavälillä. Ilman säännöllistä ylläpitoa ja tarkastelua suuret ja akuutit remonttitarpeet saattavat yllättää isoina kertarysäyksinä, joiden kustannuksia ei voi arvioida ennakkoon. Oikeaan aikaan tehdyt korjaukset voivat jatkaa katon elinkaarta jopa vuosikymmeniksi eteenpäin.

Välty uusilta remonttitarpeilta huoltamalla kattoa säännöllisesti

Pitkäikäinen katto tarvitsee säännöllistä huolenpitoa. Katon puhdistaminen kaksi kertaa vuodessa takaa katteen säilymisen toimintakuntoisena jopa vuosikymmenien ajan. 

Katon lähellä olevien puiden karsiminen voi myös auttaa kun lehdet ja neulaset eivät varise katolle tai puun varjot eivät haittaa katon kuivumista. Vanha vesikate voi näistä syistä haurastua nopeasti vuotavaksi.

Huopakatto puhdistetaan kevyesti puhaltamalla esimerkiksi lehtipuhaltimella. Katso täältä mikä akkukäyttöinen lehtipuhallin sopisi sinulle: linkki lehtipuhallin artikkeliin. 

Muut kattomateriaalit puhdistetaan harjaamalla. Tärkeintä on saada sammalet ja jäkälät pois katolta. Samalla on hyvä siivota rännit roskista. Puhdistamisen yhteydessä voidaan tarkastaa läpivientien ja kattoturvatuotteiden kunto.

Kauanko remontoitu katto kestää

Katteella on vähintään materiaalivalmistajan antama tekninen takuu. Ammattilaisten tekemänä kattoremontille voidaan luvata peltikaton tapauksessa pisimmillään 50 vuoden takuu ja betonitiilikatteelle 30 vuoden materiaalitakuu. Takuut kattavat katteen vedenpitävyyden, kuormituskestävyyden sekä pakkasenkestävyyden. Peltikatteen tapauksessa tarjotaan myös puhkiruostumattomuustakuuta. Ammattilaiset voivat myös uusia muita katon rakenteita joka pitkittää kattoremontista vapaata aikaa.

Panu