Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Aurinkopaneelien tuotto – 7 vinkkiä joilla maksimoit hyödyn

Julkaistu 17/05/2023
Viimeksi päivitetty 14/09/2023

Aurinkopaneelien tuotto voi herättää kysymyksiä. Suurin vuosituottoon vaikuttava tekijä on tietenkin järjestelmän teho. Valmistajan määrittämä nimellisteho ei kuitenkaan aina pidä paikkansa, mikäli aurinkopaneelit on asennettu huonosti tai niiden ylläpito on laiminlyöty.

Aurinkoenergia on erinomainen vaihtoehto oman sähkönkulutuksen ja hiilijalanjäljen pienentämiseen, mutta niiden täyden potentiaalin saavuttaminen vaatii jonkin verran suunnittelua ja taitoa. Huonosti suunniteltu järjestelmä ei saavuta tavoitteitaan, ja koituu pitkällä aikavälillä tappiolliseksi investoinniksi.

Keräsimme yhteen TaloEkspertin toimituksen parhaat vinkit aurinkopaneelien tuoton maksimointiin. Kun otat nämä seikat huomioon, voit olla varma että tuliterä aurinkovoimalasi toimii täydellä teholla tuoden suuria rahassa mitattavia hyötyjä vuodesta toiseen.

Oikeaoppinen asennus

Aurinkopaneelien asennus on luvanvaraista työtä, joka vaatii aina kokeneen ammattilaisen. Vanha kunnon “tein itse – säästin” ei päde aurinkopaneelien kohdalla.

Laadukas asennus mahdollistaa aurinkopaneelien moitteettoman toiminnan aiheuttamatta vahinkoa kattoon ja kattorakenteisiin. Jos kiinnitykset ja läpiviennit on tehty väärin, altistuu koko katto kosteudelle ja muille vaurioille.

Kun tilaat asennuksen luotettavalta toimijalta, pysyvät aurinkopaneelit jämäkästi paikallaan ilman huolta lumimassojen ja sään vaihteluiden aiheuttamista vaurioista.

  • Tilaa asennus luotettavalta urakoitsijalta
  • Tarkasta kiinnikkeet ja läpiviennit
  • Varmista, että urakoitsija myöntää työlle takuun
  • Jos kattoremontti on lähivuosina ajankohtainen, suorita asennus pikakiinnikkeillä

Säädä aurinkopaneelit oikeaan kulmaan

Aurinkopaneelien kulma on yksi suurimmista tuottoon vaikuttavista tekijöistä. Optimaalinen kulma riippuu maantieteellisestä sijainnista sekä vuodenajasta.

Yleinen suositus aurinkopaneelien asennuskulmalle Suomen leveyspiirellä on 35-45 astetta vaakatasosta. Oikea kulma on kuitenkin tapauskohtainen, johon vaikuttaa muun muassa lappeen ilmansuunnat ja ympäristö.

Aurinkopaneelien kulmaa on hyvä säätää vuodenaikojen mukaan, joten pyri hankkimaan kiinnikkeet, jotka ovat helposti säädettävissä. Aurinko on kesällä korkeammalla kuin talvella, joten pienilläkin säädöillä voit saavuttaa merkittävän nousun aurinkopaneelien tuotossa.

Hyvänä muistisääntönä: kesällä aurinko paistaa korkeammalta, jolloin optimaalinen kulma on lähempänä vaakatasoa. Vastaavasti talvella aurinko paistaa matalammalla, joten optimaalinen kulma on lähempänä vaakatasoa.

Suuntaa antavat kulmat eri vuodenaikoihin:

  • Kesä: 15-30 astetta
  • Talvi: 50-60 astetta
  • Syksy ja kevät: 35-45 astetta

Ota huomioon, että nämä kulmat ovat vain suuntaa-antavia. Asennuskulman kohdalla tulee huomioida muun muassa rakennuksen sijainti, ympäröivä maasto sekä sääolosuhteet. Oikean kulman valinnassa on hyvä konsultoida aurinkopaneeliasiantuntijaa.

Huomioi ilmansuunnat

Asennuskulman lisäksi on tärkeää ottaa huomioon aurinkopaneelien ilmansuunta. Pohjoisella pallonpuoliskolla aurinko nousee idästä ja laskee länteen kiertäen etelän kautta, joten eteläpuolen lape on luonnollisesti paras sijainti paneeleille.

Paneelit voidaan asentaa myös itäiselle tai läntiselle lappeelle. Vaikka suoran auringonpaisteen määrä jää vähäisemmäksi, voi laadukkailla paneeleilla saada silti hyvää tuottoa.

Tällöin kannattaa huomioda myös sähköyhtiösi hinnat, sillä osa sähköyhtiöstä voi veloittaa enemmän ilta- tai aamupäivän sähköstä. Jos sopimuksessasi sähkö on kalliimpaa aamulla, suuntaa paneelit itään parhaiden säästöjen saavuttamiseksi.

  • Asenna paneelit eteläpuolen lappeelle aina kun mahdollista
  • Itä-länsi -suuntainen katto ei ole este aurinkopaneelien asennukselle
  • Älä asenna paneeleita pohjoiseen päin

Pidä aurinkopaneelit puhtaana ja hyvässä kunnossa

Vaikka aurinkopaneelit ovat lähtökohtaisesti huoltovapaita, voit säännöllisellä ylläpidolla parantaa niiden tuottavuutta merkittävästi. Useiden laskelmien mukaan paneelin pinnalle kertyvä lika voi heikentää tuottavuutta jopa 25 prosenttia.

Aurinkopaneelien puhdistus

Jos paneelien pinnalle pääsee kertymään likaa, voit puhdistaa ne vedellä tai pehmeällä harjalla. Älä käytä liikaa voimaa paneelien puhdistukseen välttääksesi ylimääräiset naarmut ja kolhut. Naarmut ja kolhut voivat rikkoa paneelien vesitiiveyden, jolloin sisäiset mekanismit altistuvat kosteudelle. Kosteus paneelien sisällä voi rikkoa sisäisen tekniikan ta kumota sähköä tuottavan kemiallisen reaktion.

Voit myös edesauttaa aurinkopaneelien jatkuvaa tuottoa talvella puhdistamalla lumet niiden pinnalta talviaikaan. Lumen kertyminen on kuitenkin harvinaista, sillä paneelin pinta on liukasta materiaalia, ja lumi sulaa paneelien lämpenemisen myötä. Koska paneelit asennetaan kulmaan, valuu lumi usein itsestään.

Lumenpudotuksessa tulee olla varovainen, jottet vahingossa vaurioita paneelien lasipintaa. Jos paneelin pinnalla on vain hieman lunta, älä ota turhia riskejä ja anna lumen sulaa itsestään.

Invertteri ja muu elektroniikka

Invertteri on yksi aurinkovoimalan tärkeimmistä komponenteista, joka ohjaa sähköntuotantoa muuttaen tasavirran sähköverkkoon sopivaksi vaihtovirraksi. Tarkasta invertterin ja liitäntöjen kunto vuosittain, sillä pienetkin vauriot voivat vaikuttaa merkittävästi järjestelmän tuottoon.

Akku

Omakotitalojärjestelmiin kuuluu harvemmin akku. Akut ovatkin yleisempiä mökkijärjestelmissä. Kuten invertterinkin kohdalla, tarkasta akun kunto vuosittain. Akut ovat kuluvia osia, joten vaihda akku kokonaiskapasiteetin heikentyessä.

Tarkasta kiinnitykset ja läpiviennit

Tasaisin väliajoin on hyvä kiivetä katolle, ja tarkastaa kiinnikkeiden ja läpivientien kunto. Älä kuitenkaan ala itse korjaamaan kiinnikkeitä mikäli huomaat niissä vaurioita, vaan käänny suosiolla ammattilaisen puoleen.

Myy ylijäämäsähkö

Älä heitä ylijäämätuottoa hukkaan. Voit tehdä oman sähköyhtiösi kanssa sopimuksen ylijäämäsähkön myynnistä, jolloin sähköyhtiö hyvittää jokaisesta syötetystä kilowatista pörssisähkön hinnan verran.

Sähkön hintojen ollessa poikkeuksellisen korkealla ovat aurinkopaneelien omistajat etulyöntiasemassa. Samat hinnat pätevät myös toisinpäin.

Ylijäämäsähkön myynti voi tuottaa aurinkoisena kesänä jopa satoja euroja.

Käytä virtuaaliakkua

Virtuaaliakku on erinomainen vaihtoehto ylijäämäsähkön myynnille. Virtuaaliakkusopimus solmitaan yhtälailla sähköyhtiön kanssa. Tällöin ylijäämätuottoa ei myydä sähköyhtiölle, vaan syötetään verkkoon ikään myöhempää käyttöä varten.

Kun aurinkopaneelin tuotto ei enää riitä kattamaan sähkönkulutusta, antaa sähköyhtiö ilmaista sähköä yhtä paljon kuin olet sitä verkkoon syöttänyt. Ennen sopimuksen tekoa varmista, että sopimus on mahdollisimman vähäkuluinen ja sähköyhtiö hyvittää sähkön edestakaisin siirtämisestä koituneet siirtomaksut.

Virtuaaliakku on erinomainen vaihtoehto niille, jotka eivät haluavat käyttää kaiken itse tuottamansa sähkön itse ilman fyysisen akun huonoja puolia. Virtuaaliakku ei kulu eikä saavutata maksimi kapasiteettia kuten tavanomainen akku.

Seuraa tuottoa

Paneelien tuoton seuraaminen on tehty helpoksi. Näet reaaliaikaisen tuoton suoraan invertteristä, tai voit seurata pidemmän ajan tuottoa älypuhelinsovelluksella.

Jatkuva tuoton seuraaminen voi auttaa löytämään mahdollista ongelmakohtia. Huomaat heti, jos järjestelmä lakkaa tuottamasta tai tuotto on heikompaa tiettyinä ajankohtina.

Aloita seuranta jo ensimmäisestä päivästä lähtien.

Yhteenveto – Maksimoi aurinkopaneelien tuotto

Aurinkopaneelit ovat tehokkaita, mutta vaativat jonkin verran suunnittelua ja ylläpitoa saavuttaakseen täyden tehon. Toivomme, että näistä vinkeistä oli apua järjestelmäsi tuoton maksimointiin. Kun suunnittelet ja säädät aurinkopaneelit ajatuksella, toimivat ja täydellä teholla ja tuovat suuria säästöjä vuodesta toiseen.

Jos kuitenkin epäröit esimerkiski asennuskulmia tai ilmansuuntia, käänny ammattilaisen puoleen saavuttaaksesi parhaan lopputuloksen. Älä sooloile arvokkaiden paneeliesi kanssa, vaan asiantuntijoiden hoitaa homma puolestasi.

Keräsimme tähän loppuun vielä muistilistan tärkeistä toimenpiteistä:

  • Huolehdi että asennuksen suorittaa ammattitaitoinen urakoitsija
  • Hanki säädettävät aurinkopaneelit, jotta voit säätää niiden kulmaa auringon korkeuden mukaan
  • Pidä aurinkopaneelit puhtaana. Ole kuitenkin varovainen ettet vaurioita paneelien pintaa
  • Tarkasta kiinnikkeiden ja komponenttien kunto säännöllisesti
  • Hyödynnä ylijäämäsähkö myymällä tai varastoimalla virtuaaliakkkuun
  • Seuraa aktiivisesti aurinkopaneelien tuottoa

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.