Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Paras aurinkopaneeli mökille РAkkukäyttöiset järjestelmät vertailussa

Julkaistu 02/05/2023
Viimeksi päivitetty 21/05/2023

Mikä on paras aurinkopaneeli mökille? Mitä ottaa huomioon mökkijärjestelmän valinnassa? Keräsimme yhteen TaloEkspertin toimituksen parhaat vinkit aurinkopaneelien hankkimiseen mökille.

Aurinkopaneelien suosio kesämökeillä on ollut valtavassa nousussa viime vuosien aikana. Kasvaneen suosion taustalla ovat suuret tekniset harppaukset sekä hintojen laskeminen vain murto-osaan vuosien takaisista hinnoista.

Valtavien kehitysaskelien myötä aurinkopaneelit ovat mitä mainioin ratkaisu kesämökin sähköistykseen. Jo pienikin järjestelmä riittää jääkaapin, kahvinkeittimen ja esimerkiksi television virtalähteeksi.

Toisin kuin omakotitaloissa, kesämökin kohdalla aurinkopaneeleita ei kytketä sähköverkkoon vaan tehokkaisiin akkuihin. Akullinen järjestelmä on sähköverkkoon kytkemistä huomattavasti edullisempi tapa mökin sähköistykseen.

Akullinen järjestelmä yhdistettynä laadukkaaseen aggregaattiin on kustannustehokas tapa pienen kesämökin sähköistämiseksi.

Akullisia aurinkopaneelijärjestelmiä on saatavilla eri hintaisina ja tehoisina. Erot valmistajien välillä voivat olla hyvinkin suuria.

Jos olet harkinnut aurinkopaneelien asentamista kesämökillesi, on tämä artikkeli vastaus tärkeimpiin kysymyksiin niin mallin valinnan kuin huomioitavien seikkojen osalta.

Mitä ottaa huomioon aurinkopaneelien hankinnassa mökille?

Eri valmistajien paneelien ja komponenttien välillä voi olla suuria eroja, joten järjestelmän valinta ja niiden vertailu tulisi tehdä huolella.

Kesämökin aurinkopaneeleita valittaessa on tärkeä panostaa laatuun, sillä vaihtelevien sääolosuhteiden vuoksi kesämökki on yksi elektroniikalle haastavimmista kohteista.

Yksikin huonolaatuinen komponentti voi pilata muuten laadukkaan järjestelmän.

Järjestelmän teho

Suurin vaikuttava tekijä järjestelmän valinnassa on tehontarve. Pienemmälle mökille jo yksikin paneeli voi tuottaa tarvittavan energian, kun taas suuremman mökin kohdalla useampi paneeli on todennäköisesti tarpeen.

Suurin osa mökkipaketeista koostuu 12 voltin aurinkopaneeleista, jotka riittävät helposti perustoimintojen ja laitteiden virtalähteeksi. Jos tarkoituksena on käyttää sähkölämmitystä tai sähköliettä, ei 12 volttia enää riitä.

Liittämällä paneeleihin invertterin voidaan 12 voltin sähkö muuttaa 230 voltin vaihtovirraksi, mikä vastaa tavallista sähköverkkoa.

12 volttia riittää puhelimen lataamiseen, mutta suurempien laitteiden kuten tietokoneen lataaminen vaatii 230 voltin vaihtovirran.

Esimerkkejä mökkijärjestelmän mitoituksesta:

 • 50 watin aurinkopaneeli ja 50 ampeeritunnin akku riitt√§v√§t valaistukseen ja puhelimien lataamiseen USB-adapterilla
 • 100 watin aurinkopaneeli ja yli 100 ampeeritunnin akku mahdollistavat valojen lis√§ksi j√§√§kaapin, invertterin sek√§ vesipumpun k√§ytt√§misen.
 • 300 watin aurinkopaneelit yhdistettyn√§ 250 ampeeritunnin akkuun sek√§ invertteriin mahdollista kes√§k√§yt√∂ss√§ normaalin s√§hk√∂laitteiden k√§yt√∂n.
 • Yhteens√§ yli tuhannen watin aurinkopaneelit sek√§ useampi akku mahdollistavat ymp√§rivuotisen s√§hk√∂nk√§yt√∂n mik√§li s√§hk√∂√§ ei kulu l√§mmitykseen.

Akku on mökkipaneelien tärkein osa

Akku on mökkijärjestelmän tärkein ja eniten kuluva osa, minkä vuoksi sen laadussa ei tule tinkiä. Halvemmissa akuissa käyttöikä voi jäädä lyhyeksi eikä niiden kapasiteetti välttämättä riitä kattamaan koko mökin energiantarvetta.

Akkua valittaessa on kannattaa kääntyä tunnettujen valmistajien puoleen, jolloin saat eniten vastinetta rahoillesi. Laadukkaaseen akkuun panostaminen voi tulla pitkällä aikavälillä halvemmaksi kuin halvemman mallin hankkiminen.

Halpojen akkujen vahtoväli voi olla jopa vuosia lyhyempi kuin laadukkaiden. Laadukkaan akun käyttöikä voi hyvin huollettuna olla lähemmäs 15 vuotta.

Akun tulisi minimissään riittää kattamaan yhden viikonlopun sähkönkulutus.

Lataussäädin

Akullisissa aurinkopaneelijärjestelmissä paneelin tuottama sähkö siirtyy akkuun lataussäätimen kautta. Lataussäädin on yksi järjestelmän tärkeimmistä osista, joka väärin mitoitettuna voi aiheuttaa suurta vahinkoa muuhun järjestelmään.

Lataussäädin säätelee akkuun siirrettävän sähkön määrää ja estää akun ylilatautumisen. Jos lataussäädin on mitoitettu väärin, voi siitä johtuva liiallinen akun lataus tuhota laadukkaankin akun totaalisesti.

Aggregaatti

Akullisen aurinkopaneelijärjestelmän rinnalle hankitaan usein bensiinikäyttöinen aggregaatti, jolla saat hätätilanteessa järjestelmän akut täyteen vain muutamassa tunnissa.

Aggregaatti on loistava lisä myös talven pimeinä kuukausina, jolloin paneelien teho ei välttämättä riitä energiantarpeen kattamiseen.

Lisäksi aggregaatilla voidaan estää akun tyhjeneminen, millä ehkäistään akun käyttöiän lyheneminen ja kapasiteetin heikkeneminen.

Aurinkopaneelien ja komponenttien valinnassa on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen, joka osaa neuvoa sopivimman järjestelmän valinnassa. Voit saada lisäksi apua asennukseen, sijoittamiseen ja huoltamiseen liittyen.

Paras aurinkopaneeli mökille РAurinkoenergiapaketit

Helpoin vaihtoehto on tilata mökkijärjestelmä valmiina pakettina johon sisältyy paneelien lisäksi akku, invertteri sekä muut tarvittavat komponentit. Valmiita paketteja on myös saatavilla avaimet käteen -paketteina. Avaimet käteen -paketeissa voit hyödyntää vuosittaista kotitalousvähennystä.

Jos järjestelmä tuottaa 230 voltin vaihtovirtaa, saa lain mukaan kytkennän suorittaan vain koulutettu sähkömies.

Aurinkopaneelit voi tilata myös yksittäisinä elementteinä. Tilaamalla yksittäiset komponentit erikseen voi säästää pitkän pennin, mutta parhaiten yhdessä toimivan kokonaisuuden saat useimmiten tilaamalla valmiin paketin.

Sunwind Hytte 230V РParhaat aurinkopaneelit suurelle kesämökille

Sunwindin suurin paketti Hytte 230V sisältää kaiken tarvittavan suuremmankin kesämökin sähköistämiseen. Neljä 300 watin aurinkopaneelia yhdistettynä neljään 260 ampeeritunnin akkuun varmistavat ettei sähkö pääse loppumaan kesken kovallakaan kulutuksella.

Hytte-pakettiin voidaan liittää aggregaatti, jolloin järjestelmä riittää myös ympärivuotiseen käyttöön. Pakettiin kuuluva akku ei vaadi erillisiä adaptereita, jolloin lähes mikä tahansa bensiinikäyttöinen generaattori on yhteensopiva.

Tehokas j√§rjestelm√§ tuottaa invertterin kautta standardia 230 voltin vaihtovirtaa, mik√§ mahdollistaa l√§hes kaikkien s√§hk√∂laitteiden k√§ytt√§misen ilman ongelmia. 

Paneelien teho ja akun kapasiteetti riittävät jopa satunnaiseen sähkölämmitykseen tai sähkölieden käyttöön.

Tekniset tiedot ja tärkeimmät ominaisuudet

 • Teho 1200 wattia
 • J√§nnite 230 volttia
 • Nelj√§ 260 ampeeritunnin AGM-akkua
 • Victron EasySolar-II invertteri ja latauss√§√§din
 • T√§ysi yhteensopivuus aggregaateille
 • Nelj√§t kiinnitystarvikkeet ja yli 15 metri√§ kaapelia

Ota nämä huomioon:

 • Yksi markkinoiden tehokkaimmista m√∂kkipaketeista
 • Suuri akkukapasiteetti
 • Laadukas latauss√§√§din
 • Yhteensopivuus l√§hes kaikkien inverttereiden kanssa
 • Verrattain kallis, hintataso l√§hes sama ku omakotitalojen paketeissa

Sunwind Cabin 230V РParas keskikokoinen järjestelmä kesämökille

Sunwind Cabin on puolet pienempi kuin Hytte-järjestelmä, joten se soveltuu erinomaisesti satunnaisella käytöllä olevalla kesämökille, johon halutaan kuitenkin 230 voltin vaihtovirta.

Pakettiin kuuluu kaksi 300 watin aurinkopaneelia, jotka tuottavat riittävästi energiaa esimerkiksi kahvinkeittimen, television tai jopa suuremmankin jääkaapin käyttöön. Yhteensä 600 watin teho ei kuitenkaan riitä sähkölieden tai -lämmityksen käyttöön.

Cabin 230V -paketti soveltuu erinomaisesti viikonloppukäyttöön. Pidempiä käyttöjaksoja varten kannattaa järjestelmän rinnalle hankkia tehokas aggregaatti. Cabin on Hytten tavoin täysin yhteensopiva kaikkien aggregaattien kanssa.

Tekniset tiedot ja tärkeimmät ominaisuudet

 • Teho 600 wattia
 • J√§nnite 230 volttia
 • Kaksi 260 ampeeritunnin AGM-akkua
 • Victron EasySolar -invertteri ja latauss√§√§din

Ota nämä huomioon:

 • Erinomainen hinta-laatusuhde
 • Edullinen tapa saada 230V s√§hk√∂t m√∂kille
 • Kohtuuhintainen
 • Laadukkaat komponentit
 • Teho ei riit√§ ymp√§rivuotiseen k√§ytt√∂√∂n

Solarxon Solar 150 РParas pieni akullinen järjestelmä

Solarxonin yhden 150 wattisen paneelin järjestelmä on erinomainen vaihtoehto pienemmän energiantarpeen mökille. Toisin tämän vertailun muun mallit, Solar 150 tuottaa 12 volttista sähköä ilman invertteriä.

Invertterin puute näkyy myös suoraan järjestelmän hinnassa: koko paketti kustantaa vain hieman yli tuhat euroa. Hintaansa nähden Solar 150 tarjoaa laajan akkukapasiteetin ja laadukkaat komponentit.

12V järjestelmän etuna on sen helppo asennus, sillä kytkentä tapahtuu suoraan aurinkopaneelista akkuun. Kytkentä ei vaadi koulutettua sähkömiestä.

150 watin aurinkopaneeli riittää satunnaisessa käytössä perustoimintoihin, kuten pienen jääkaapin ja kahvinkeittimen käyttöön sekä matkapuhelimen lataamiseen. Suuremmat laitteet kuten sähköliesi, televisio tai kannettava tietokone eivät saa riittävää jännitettä toimiakseen moitteettomasti.

Tekniset tiedot ja tärkeimmät ominaisuudet

 • Yksi 150 watin aurinkopaneeli
 • 20 ampeerin latauss√§√§din
 • 250 ampeeritunnin PowerXon-akku
 • 12v k√§ytt√∂s√§hk√∂

Ota nämä huomioon:

 • Pieneen kokoonsa n√§hden tehokas j√§rjestelm√§
 • Edullinen j√§rjestelm√§
 • Loistava ratkaisu pienempien s√§hk√∂laitteiden k√§ytt√∂√∂n
 • Laadukas ja pitk√§kestoinen akku
 • Ei tuota suurempiin laitteisiin vaadittua 230V vaihtovirtaa

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.