Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Kotitalousvähennys 2023 – maksimoi hyöty remontoinnissa

Julkaistu 28/02/2023
Viimeksi päivitetty 28/02/2023

Kotitalousvähennys on vuosittainen verovähennys, joka myönnetään yksityishenkilöille. Vähennyksen voi hyödyntää remontoinnissa, kunnossapitotöissä tai hoiva- tai hoitotöistä.

Nykyisen kaltainen kotitalousvähennys on ollut käytössä jo yli 20 vuotta, ja sen tarkoituksena on kannustaa talonomistajia tilaamaan remontti- ja rakennuspalveluita alan yrityksiltä sekä torjua harmaata taloutta. Vähennys pyrkii myös vähentämään uudelleenrakentamisen tarvetta kannustamalla ihmisiä kunnostamaan kotejaan.

Kotitalousvähennys vähennetään henkilökohtaisten tulojen verotuksesta, joten käyttämällä vähennyksen oikein voit säästää merkittäviä summia remontoinnissa.

Kotitalousvähennys on aina henkilökohtainen, joten yhteisen kodin remontissa voi hyödyntää useamman henkilön kotitalousvähennystä.

Tällä hetkellä kotitalousvähennyksen summa on 60 prosenttia työn osuudesta, mikä voi korkeimmillaan olla 3500 euroa, sisältäen sadan euron omavastuun.

Kotitalousvähennykseen tuli viime vuonna merkittäviä uudistuksia, joten kokosimme yhteen vinkit kuinka saavuttaa maksimaalinen hyöty kotitalousvähennyksestä vuonna 2023.

Mihin kotitalousvähennyksen voi käyttää?

Kunnossapito ja remontointi

Voit hyödyntää kotitalousvähennyksen aina, kun ei rakenneta uutta vaan korjataan tai ehostetaan vanhaa. Myös energiaremonttiin ja uuden lämmitysmuodon asennukseen voit käyttää kotitalousvähennyksen.

Kotitalousvähennystä ei ole pakko käyttää kodin remonttiin, vaan voit hyödyntää sen myös mökin tai vapaa-ajan asunnon ehostamiseen.

Esimerkkejä kotitalousvähennyksen käyttökohteista:

Muut kotityöt ja erilaiset hoitotyöt

Kotitalousvähennystä ei ole pakko käyttää remontointiin, vaan siitä saatavan hyödyn voi käyttää myös erilaisiin koti- ja hoitotöihin.

Esimerkkejä:

  • Siivouspalvelut
  • Pihatyöt
  • Lumi- ja auraustyöt
  • Vanhusten ja lasten hoito

Vuoden 2022 uudistus kotitalousvähennykseen

Ennen vuotta 2022 kotitalousvähennyksen määrä oli 40 prosenttia työn osuudesta maksimisumman ollessa 2250 euroa. Uudistuksen myötä osuus nousi 20 prosenttiyksikköä, sekä maksimisumma kohosi 3500 euroon.

Uudistukset eivät ole pysyviä, vaan korotus on voimassa enää tämän vuoden (2023). Mikäli haluat täyden hyödyn, toimi ripeästi. Vaikka kotitalousvähennyksen korotus poistuu ensi vuonna, säilyy ELY-keskuksen energiaremonttiavustus aina vuoteen 2027 saakka.

Älä käytä kotitalousvähennystä vaihtaessasi öljylämmitystä energiatehokkaampaan lämmitysmuotoon, vaan säästä korotettu kotitalousvähennys johonkin muuhun remonttiin. Et voi myöskään hyödyntää molempia avustuksia samaan remonttiin.

Kuinka maksimoit kotitalousvähennyksestä saatavan hyödyn?

Kotitalousvähennys on kaikilla saman suuruinen, mutta toimimalla oikein ja pienellä kikkailulla voit saavuttaa suuremman hyödyn kuin normaalisti.

Yhteisen kodin remontti

Vaikka kotitalousvähennys on henkilökohtainen, voi useampi talonomistaja hyödyntää vähennyksensä samaan remonttin. Tämän vuoden puolella laskutetun remontin kohdalla voit siis saavuttaa jopa 7000 euron edun, jos kyseessä on pariskunnan omistama kiinteistö.

Käytä tuplahyöty suurempaan remonttiin vielä kun uudistus on voimassa.

Käytä vähennys remonttii mitä et voi tehdä itse

DIY-remontointi on oiva keino kitkeä remonttikustannuksia, varsinkin jos omaat kädentaitoja ja asianmukaiset työkalut. Tämän kotitalousvähennystä ei ole kannattavaa käyttää remonttiin jonka teet helposti itse.

Etenkin luvanvaraisten remonttien kohdalla kotitalousvähennyksen hyöty on suuri, sillä niissä on usein suuremmat työn osuudet. Putkiremontti, sähkötyöt tai vaikka ilmavesilämpöpumpun asennus ovat hyviä esimerkkejä töistä, joihin vähennys kannattaa hyödyntää.

Tee remontti vuodenvaihteessa

Kotitalousvähennys lasketaan sen vuoden verotukseen, kun remonttilasku on maksettu. Jos suunnittelet remonttia jonka maksat useammassa osassa, ajoita maksuerät joulukuulle ja tammikuulle, jolloin saat tuplahyödyn yhteen remonttiin.

Et kuitenkaan voi tehdä remonttia kesällä ja laskuttaa osan vasta ensi vuoden puolella, vaan myös itse remontin on osuttava vuodenvaihteeseen.

Kotitalousvähennys vai ELY-keskuksen avustus?

Mikäli olet vaihtamassa öljylämmitystä ekologisempaan lämmitysmuotoon, olet oikeutettu avustukseen.

Avustuksen tavoite on nimenomaan kannustaa ihmisiä luopumaan öljylämmityksestä, joten mihin tahansa energiaremonttiin avustus ei ole saatavilla.

Huomioi kuitenkin, ettet voi hyödyntää molempia avustuksia samaan remonttiin.

Millon kannattaa hyödyntää ELY-keskuksen avustus?

Jos olet vaihtamassa öljylämmitystä maalämpöön, ilmavesilämpöpumppuun tai kaukolämpöön, voit hakea ELY-keskukselta 4000 euron avustusta. Kun kyseessä on öljylämmityksestä luopuminen, on ELY-keskuksen tuki suurempi kuin kotitalousvähennys.

Milloin kotitalousvähennys on kannattavampi?

Jos olet tekemässä energiaremonttia öljylämmityksen tilalle, mutta uusi lämmitysmuoto ei ole yksikään edellä mainituista, on ELY-keskuksen myöntämä avustus 2500 euroa, mikä on merkittävästi vähemmän kuin kotitalousvähennys.

Esimerkiksi puulämmityksen, aurinkopaneelien tai aurinkokeräinten kohdalla kotitalousvähennys tuo suuremman hyödyn.

Jos omistat kiinteistön puolison kanssa olette molemmat oikeutettuja kotitalousvähennykseen. Tällöin hyöty voi nousta jopa 7000 euroon.

Yhteenveto – Hyödynnä kotitalousvähennys kodin remonteissa

  • Vuoden 2023 loppuun mennessä voit saada 3500 euron kotivähennyksen, joten toimi siis nopeasti ennen vuoden vaihtumista
  • Ennen remonttia tarkista, oikeuttaako se kotitalousvähennykseen. Vähennyskelpoiset remontit löydät Verohallinnon sivuilta.
  • Käytä kotitalousvähennys remonttii jota et voi tehdä itse
  • Huomioi myös ELY-keskuksen avustus, tietyissä tilanteissa sen tuoma hyöty on suurempi kuin kotitalousvähennyksellä

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.