Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Paras ilmavesilämpöpumppu 2023 – TaloEkspertin vertailu

Julkaistu 10/02/2023
Viimeksi päivitetty 22/05/2023

Löydä itsellesi paras ilmavesilämpöpumppu suuren vertailumme avulla. Keräsimme yhteen vuoden 2023 parhaat vaihtoehdot omakotitalojen lämmitykseen.

Sähkön hinnan nousun myötä yhä useammalla on edessä energiaremontti ja vanhan lämmitysjärjestelmän päivitys. Vaihtamalla vanhan sähkölämmityksen ekologisempaan ja energiatehokkaampaan malliin voit säästää satoja, jopa tuhansia euroja vuositasolla.

Mikä on ilmavesilämpöpumppu?

Ilmavesilämpöpumppu (IVLP) on maa- sekä kaukolämmön ohella yksi kustannustehokkaimmista lämmitysmuodoista. Ilmavesilämpöpumppu soveltuu käytännössä minkä tahansa lämmitysmuodon korvaajaksi, tai halutessaan kumppaniksi hybridilämmitykseen.

Suomen kylmiin talviin ilmavesilämpöpumppu soveltuu kuin nenä päähän: parhaat mallit toimivat täydellä teholla vaikka pakkaslukema näyttäisi yli 30 astetta. Laadukas IVLP pitää suurenkin talon lämpimänä kylmilläkin pakkasilla.

Oikein mitoitettu ilmavesilämpöpumppu maksaa itsensä takaisin alle 10 vuodessa ja tuottaa puhdasta voittoa jopa vuosikymmenten ajan.

Ilmavesilämpöpumppu vertailu – Meidän valintamme

NameRating

Paras ilmavesilämpöpumppu – Nibe F2120 20kW 9.5t

 • Energiatehokas ratkaisu omakotitaloon
10

Paras ulkoyksikkö – Panasonic Aquarea WH-UD09HE8 9.2

 • Erinomainen lisä olemassa olevaan järjestelmään
9.5

Paras suuri ilmavesilämpöpumppu – Nilan Compact PC AIR9 XL 9.4

 • Kustannustehokas tehomylly suureen kotiin
9.9

Paras älykäs ilmavesilämpöpumppu – Bosch Compress 6000 AW 9.8

 • Helppokäyttöinen, kompakti ja tehokas ratkaisu
9.8

Kilpailuta ilmavesilämpöpumpun asennus

Pyydä nyt tarjous ilmavesilämpöpumpun asennuksesta! Saat koko remontin asennuksesta loppusiivoukseen asti helposti samasta paikasta. Tarkkaan kilpailutetut yhteistyökumppanimme ovat yhteydessä mahdollisimman nopeasti sen jälkeen, kun olemme vastaanottaneet tarjouspyyntösi.    

Paras ilmavesilämpöpumppu – Nibe F2120 20kW

Vuonna 1952 perustettu Nibe on yksi lämmitystekniikan pioneereista. Uusin lippulaivamalli F2120 edustaa ilmavesilämpöpumppujen kirkkainta kärkeä tarjoten riittävästi lämpöä suuremmillekin kiinteistöille.

Älykäs myUplink-sovellus yhdistettynä invertteriohjattuun kompressoriin mahdollistavat automaattisen lämmityksen ja optimaalinen hyötysuhteen. Pumppu tunnistaa automaattisesti lämmöntarpeen, ja säätää tehon sen mukaan. Tällöin laite ei kuluta kilowattiakaan ylimääräistä sähköä.

F2120 on mitä mainioin valinta Suomen olosuhteisiin: pumppu toimii täydellä teholla jopa -25 asteen pakkasella. Tällöin et vaadi toista lämmitysmuotoa IVLP:n tueksi.

Mistä pidämme:

 • Erinomainen hyötysuhde
 • Riittää suuremmankin omakotitalon käyttöön
 • Toimii täydellä teholla kylmilläkin pakkasilla

Paras ulkoyksikkö – Panasonic Aquarea WH-UD09HE8

Jos haet uutta ulkoyksikköä järjestelmääsi, on split-tyyppinen Panasonic Aquarea WH-UD09HE8 mitä mainioin vaihtoehto. Alle 3000 euroa kustantava pumppu vie vanhan järjestelmäsi aivan uudelle tasolle tarjoten erinomaisen hyötysuhteen ja energiatehokkuuden.

Aquarea-sarjan sopivat täydellisesti suosittuihin Panasonic All in One sekä Bi-Block lämmitysjärjestelmiin.

Panasonicin Aquarea -sarjan pumpulla voi unohtaa pakkasen tuomat ongelmat: ulkoyksikkö tuottaa lämpöä jopa -28 asteen pakkasella. Tehokas invertterikompressori mahdollistaa sujuvan ja katkeamattoman käytön pidempinäkin pakkaskausina.

Mistä pidämme:

 • Erinomainen lisä olemassa olevaan vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään
 • Erinomainen hyötysuhde ja lämmitysteho edulliseen hintaan
 • 5 vuoden takuu kompressorille
 • Yksi markkinoiden luotettavimmista ulkoyksiköistä

Paras suuri ilmavesilämpöpumppu – Nilan Compact PC AIR9 XL

Omistatko suuremman omakotitalon, mutta tontti ei mahdollista maalämpökaivon poraamista? Tällöin Nilan Compact PC -sarjan suurin malli on kuin tehty sinua varten. Massiivinen pumppu lämmittää suuremmankin omakotitalon tehokkaasti tuoden mittavia säästöjä vuosittaisessa sähkönkulutuksessa.

AIR9 XL on yksi markkinoiden energiatehokkaimmista ilmavesilämpöpumpuista: laitteen energialuokitus on A+++ ja laskennallinen hyötysuhde jopa 95%. Tällöin talosi lämpeää hyvin pienellä määrällä energia, eikä lämpöhäviötä synny juuri lainkaan.

Uutena ominaisuutena tästä pumpusta löytyy myös vakiona kosteudenhallintajärjestelmä, joka säilyttää ilmankosteuden optimaalisena vuoden ympäri. Kosteudenallinta auttaa myös pitämään homeen loitolla.

Mistä pidämme:

 • Täysin omaa luokkaansa oleva energiatehokkuus
 • Täydellinen ratkaisu suurempaan omakotitaloon
 • Nappivalinta kun maalämmön asentaminen ei ole mahdollista

Paras älykäs ilmavesilämpöpumppu – Bosch Compress 6000 AW

Haetko lämmitysjärjestelmää, joka ohjaa itse itseään? Jos vastasit kyllä, on Boschin Compress 6000 AW tutustumisen arvoinen tuote. Ilmavesilämpöpumpun älykäs invertteri optimoi lämmitys- ja viilennystehoa kellon ympäri, jolloin säästyt asetusten säätämiseltä ja saavutat samalla täyden hyötysuhteen.

Vaikka kyseessä on vertailumme pienikokoisin ilmavesilämpöpumppu, ei se tarkoita, että kyseessä olisi heikkotehoinen pumppu. Kompakti laite pitää omakotitalon lämpimänä kylmilläkin pakkasilla. Compress 6000 toimii täydellä teholla jopa lähes 30 asteen pakkasella.

Mistä pidämme:

 • Pienikokoinen ja tehokas pumppu suurempaankin kotiin
 • Älykkäät toiminnot
 • Saatavissa eri tehoisina ja kokoisina
 • Erinomainen hinta-laatusuhde
 • Korkea teho pienessä paketissa

Miten ilmavesilämpöpumppu toimii?

Ilmavesilämpöpumppu muistuttaa toiminnaltaan tavallista ilmalämpöpumppua, mutta puhaltavan sisäyksikön sijaan lämpöenergia siirtyy vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Näin ollen IVLP lämmittää niin sisäilman kuin käyttövedenkin.

Kuten ilmalämpöpumpuissakin, kylmäaine toimii lämpöenergian välittäjänä.

Suurin etu maalämpöpumppuun verrattuna on matala alkuinvestointi ja vaivattomuus, sillä maahan porattavaa kaivoa ei ilmavesilämpöpumpun kohdalla tarvita.

Tänä päivänä ilmavesilämpöpumput jakautuvat monoblock- sekä split-järjestelmiin.

Monoblock-järjestelmässä kaikki lämpöpumpun tekniikka on sijoitettu ulkoyksikköön, jolloin pumppu voidaan liittää suoraan olemassa olevaan vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Vastaavasti split-järjestelmässä tekniikka jakautuu ulko- ja sisäyksikköön, joiden välillä kiertää vaikuttava kylmäaine.

Modernit ilmavesilämpöpumput toimivat inverttereillä, jolloin pumpun lämmitysteho on säädettävissä ohjaamalla kompressorin kierroslukua. Tällöin pumpun hyötysuhde saadaan maksimoitua ja kompressorin kuluminen minimoitua.

Ilmavesilämpöpumpun hinta

Ilmavesilämpöpumppu on suuri investointi. Asennuksen kustannukset vaihtelevat muutamista tuhansista reiluun kymmeneen tuhanteen, riippuen järjestelmän koosta ja mallista.

Vaikka kyseessä on suuri alkuinvestointi, tuo IVLP merkittäviä säästöjä vuositasolla. Vuosittaiset lämmityskustannukset laskevat useita kymmeniä prosentteja säästöjen kohotessa jopa yli tuhanteen euroon vuositasolla. Realistinen investoinnin takaisinmaksuaika on noin 6-10 vuotta.

Huomioi myös, että voit hyödyntää IVLP:n asennuksessa vuosittaisen kotitalousvähennyksen, joka on 40 prosenttia työn osuudesta. IVLP:n investointi näkyy myös kiinteistön arvossa.

 • Kilpailuta useampi tarjous
 • Muista että halvin ei ole aina paras, kalliimpi pumppu maksaa itsensä nopeammin takaisin kuin halpa
 • Hyödynnä kotitalousvähennys

IVLP mitoitus

IVLP:n hankinnassa mitoitus sekä talon lämmöntarve ovat avainasemassa. Liian pieni pumppu ei pidä koko taloa lämpimänä, kun taas liian suuri pumppu voi johtaa ylilämmitykseen ja heikkoon hyötysuhteeseen.

Oikein mitoitettu ilmavesilämpöpumppu tuo suurimmat vuosittaiset säästöt sekä parhaan hyötysuhteen.

Mitä ottaa huomioon ennen ilmavesilämpöpumpun asennusta:

 • Omakotitalon energiankulutus
 • Huipputehontarve lämmityksessä
 • Huipputehontarve käyttöveden lämmityksessä
 • Pyydä aina kirjallinen mitoituslaskelma
 • Kilpailuta usean toimittajan laskelmat, älä tartu ensimmäiseen tarjoukseen
 • Pyri valitsemaan järjestelmä joka kattaa koko asunnon lämmöntarpeen. Liian pienen järjestelmän ongelmat ilmenevät talvipakkasilla

Mistä tilata ilmavesilämpöpumppu?

Jättämällä yhteystietosi hoidamme kilpailutuksen puolestasi TaloEkspertin luotettavilta yhteistyökumppaneilta. Toimitamme tarjouksen muutaman vuorokauden kuluessa.

UKK 

Mitä maksaa ilmavesilämpöpumppu asennettuna?

Avaimet käteen -pakettina tilatun ilmavesilämpöpumpun hinta vaihtelee noin 8000 – 20000 euron välillä. Hintaan vaikuttaa järjestelmän koko, valmistaja sekä palveluntarjoaja.

Kumpi on parempi, maalämpö vai ilmavesilämpöpumppu?

Paras lämmitysmuoto on on aina talokohtainen. Ilmavesilämpöpumppu soveltuu erinomaisesti kohteisiin joissa maalämpökaivon poraaminen ei ole mahdollista. Ilmavesilämpöpumppu on usein myös edullisempi.

Paljonko ilmavesilämpöpumppu kuluttaa sähköä?

Ilmavesilämpöpumpun sähkönkulutus riippuu hyvin pitkälti pumpun mallista ja kohteesta. Kulutus voi vaihdella muutamasta tuhannesta kilowattitunnista yli kymmeneen tuhanteen vuodessa. Sähkönkulutusta tärkeämpää on kiinnittää huomiota rakennuksen lämmöntarpeeseen ja pumpun hyötysuhteesee.

Kannattaako ilmavesilämpöpumppu?

Ilmavesilämpöpumppu voi säästää vuositasolla jopa tuhansia euroja lämmityskuluissa verrattuna sähkö- tai öljylämmitykseen verrattuna. Vaikka kyseessä on suuri investointi, maksaa se itsensä takaisin muutaman vuoden kuluessa.

Kilpailuta ilmavesilämpöpumpun asennus

Pyydä nyt tarjous ilmavesilämpöpumpun asennuksesta! Saat koko remontin asennuksesta loppusiivoukseen asti helposti samasta paikasta. Tarkkaan kilpailutetut yhteistyökumppanimme ovat yhteydessä mahdollisimman nopeasti sen jälkeen, kun olemme vastaanottaneet tarjouspyyntösi.    

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.