Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Onko öljylämmitys historiaa? – Näin päivität vanhan lämmitysjärjestelmän

Julkaistu 01/07/2022
Viimeksi päivitetty 01/12/2023

Usea talo lämpeää edelleen vanhalla öljykattilalla, ja monella on edessä öljylämmityksen vaihtaminen moderniin ja ekologisempaan lämmitysmuotoon. Öljykattiloista ollaan luopumassa lähitulevaisuudessa, joten viimeistään nyt on aika pohtia uusia vaihtoehtoja.

Tehokkaimman lämmitysmuodon valinta on aina talokohtaista, joten keräsimme tähän vertailuun useita eri lämmitysmuotoja eri hintaluokissa. Sopivimman vaihtoehdon löydät helpoiten vertailemalla ja kilpailuttamalla eri vaihtoehtoja ja tarjouksia.

Öljylämmitys omakotitalossa

Suomessa öljylämmitys yleistyi 1960-luvulla, ja osa alkuperäisistä öljykattiloista ovat vielä tänäkin päivänä käytössä. Ennen kunnallisia kaukolämpöverkkoja öljylämmitys oli pitkään puun ohella suosituin lämmitysmuoto.

Öljylämmityksen sydän on suuri öljykattila, josta poltetun öljyn luoma lämpö hyödynnetään joko ilmalämmityksellä tai vesikiertoisella lämmönjakojärjestelmällä.

Öljylämmityksen edut

Öljylämmityksen suurimpana etuna voidaan pitään erinomaista hyötysuhdetta. Öljyä poltettaessa energiaa ei juurikaan mene hukkaan. Suomessa öljykattilan keskimääräinen hyötysuhde on noin 95 prosenttia.

Öljykattiloiden etuna on myös Suomessa käytetty rikitön öljy, jolloin palaminen on puhdasta ja öljykattila toimii moitteettomasti.

Öljykattilat ovat hyvin pitkäikäisiä, mistä kertoo edelleen käytössä olevien kymmeniä vuosia vanhojen öljykattiloiden määrä.

Öljylämmityksen huonot puolet

Öljykattilan suurin huono puoli on sen valtavat käyttökustannukset. Omakotitalon lämmitys öljyllä voi olla jopa yli kaksi kertaa kalliimpaa vuodessa kuin nykyaikaisilla järjestelmillä.

Korkeasta hyötysuhteesta huolimatta fossiilinen öljy on nykyisiä lämmitysmuotoja huomattavasti kuormittavampi ympäristölle.

Omakotitalon lämmitykseen kuluu noin 2000-3000 litraa öljyä vuodessa.

Öljylämmitys on myös tilaa vievä ratkaisu, sillä se vaatii oman paloturvallisen pannuhuoneen käyttöä varten.

Koska öljylämmitys toimii fossiilisella öljyllä, on sen vaikutukset ympäristöön mittavat verrattuna nykyaikaisempiin lämmitysmuotoihin. Juuri ympäristövaikutusten takia öljylämmityksestä ollaan luopumassa kokonaan Suomessa.

Kielletäänkö öljylämmitys Suomessa?

Osana nykyisen hallituksen hallitusohjelmaa on toimenpideohjelma öljylämmityksen poistamiseksi julkisista rakennuksista 2024 alkaen sekä yksityisasunnosta 2030-luvulle siirryttäessä.

Toimenpideohjelma on osana hallituksen tavoitetta saavuttaa hiilineutraali Suomi vuoteen 2035 mennessä.

Avustus öljylämmityksen korvaamiseen nykyaikaisella lämmitysjärjestelmällä

Osana toimenpideohjelmaa valtio myöntää tukea lämmitysmuodon vaihtamiseen. Avustus on ollut käytettävissä 1.6.2020 jälkeen tehtyihin julkisiin ja sekä yksityisiin investointeihin.

Vaihtamalla öljylämmityksen maalämpöön tai ilmavesilämpöpumppuun olet oikeutettu 4000 euron avustukseen. Muihin lämmitysmuotoihin vaihdettaessa etu on 2500 euroa.

Avustuksen tavoitteena on kannustaa vaihtamaan öljylämmitys ympäristöystävällisempiin lämmitysmuotoihin jo hyvissä ajoin ennen öljylämmityksen lopullista kieltämistä.

Taloyhtiöt ovat oikeutettuja 20-30 prosentin hyvitykseen lämmitysmuodon vaihtamisen kokonaiskustannuksiin, kunhan toimenpide parantaa koko rakennuksen energiatehokkuutta määräysten mukaisesti.

Lämmitysremonttien keskimääräiset kustannukset:

Lämmitysjärjestelmän vaihtaminenMinimiMaksimiKeskiarvo
Vaihtaminen pois sähkölämmityksestä9 000€13 000€11 000€
Vaihtaminen pois puulämmityksestä13 000€20 000€16 500€
Vaihtaminen pois öljylämmityksestä15 000€20 000€17 500€

Taulukon tiedot perustuvat vuonna 2019 tehtyyn rakennustutkimukseen.

Mikä lämmitysmuoto öljykattilan tilalle?

Öljylämmitykselle on olemassa lukuisia eri vaihtoehtoja, joiden soveltuvuus omaan kotiin tulee selvittää hyvissä ajoin ennen lämmitysremonttia. Öljykattila on yleisin etenkin 1950-1970 luvuilla rakennetuissa rintamamiestaloissa.

Miksi öljylämmityksen korvaaminen uusiutuvalla energialla on kannattavaa:

 • Säästät huomattavasti lämmityskustannuksissa sekä sähkölaskuissa.
 • Investointi voi maksaa itsensä takaisin jo kymmenessä vuodessa.
 • Ympäristöystävällisyys, vaihtamalla lämmitysmuotoa pienennät omakotitalon ympäristövaikutuksia huomattavasti.
 • Nostat samalla talon arvoa ja pidennät sen käyttöikää.

Maalämpö

Maalämpö on yksi suosituimmista ja energiatehokkaimmista lämmitysmuodoista Suomessa. Noin joka viides omakotitalon rakentaja päätyy maalämpöön. Vaikka maalämmön alkuinvestointi on suuri, maksaa se itsensä takaisin noin 10 vuoden kuluessa.

Maalämpöpumppu vaatii toimiakseen määlämpökaivon, joka on noin 100-300 metriä syvä riippuen tontin maaperästä. Kaivoon upotetaan lämmönkeruunestettä sisältävä putki joka lämpiää maahan sitoutuneesta auringon lämpöenergiasta sekä geotermisestä energiasta. Nesteen keräämä lämpö jaetaan tämän jälkeen talon lämpö- ja vesijärjestelmiin.

Maalämpö on erittäin pitkäikäinen joka hyvin huollettuna toimii parhaimmillaan jopa 30 vuotta. Käytännössä ainut huollettava osa on maalämmön kompressori joka käyttöikä on noin 10 vuotta.

Maalämmön plussat ja miinukset:

 • Korvaa täysin öljykattilan
 • 4000 euron avustus valtiolta kun vaihdat öljylämmityksen maalämpöön
 • Edullinen ja huoleton käyttää
 • Madaltaa lämmityskustannuksia huomattavasti
 • Toimii erinomaisesti Suomen olosuhteissa, kova pakkanen ei heikennä maalämpöpumpun tehokkuutta juuri ollenkaan.
 • Erinomainen yhteensopivuus vesikiertoisen lämmityksen kanssa
 • Suuri alkuinvestointi
 • Vaatii kunnalta toimenpideluvan
 • Ei sovellu pohjavesialueelle

Kaukolämpö

Kaukolämpö on yksi ympäristöystävällisimmistä lämmitysmuodoista öljykattilan tilalle. Vaihtamalla öljylämmityksen kaukolämpöön pienennät omakotitalon ympäristövaikutuksia huomattavasti.

Kaukolämpö on yksi ekologisimmista lämmitysmuodoista,

sillä se hyödyntää lämpölaitosten tuottamaa hukkalämpöä tehokkaasti. Muodostunut hukkalämpö siirtyy kaukolämpöputkien vettä pitkin kaukolämpöverkkoon yhdistettyjen talojen käytettäväksi.

Käytön jälkeen viilentynyt vesi palaa putkia pitkin voimalaitokselle uudelleen käytettäväksi.

Kaukolämpö on verrattain edullinen investointi joka voi parhaassa tapauksessa jopa puolittaa vuosittaiset lämmityskustannukset verrattuna öljylämmitykseen.

Kaukolämmön suurin huono puoli on sen saatavuus haja-asutusalueilla, sillä kaukolämpöverkot keskitetään usein taajamiin ja kaupunkeihin. Haja-asutusalueilla kaukolämmön hinta on myös huomattavasti suurempi kuin taajamassa.

Kaukolämmön plussat ja miinukset:

 • Helppokäyttöinen ja käytännössä huoltovapaa
 • Edullinen investointi
 • 4000 euron tuki kun vaihdan öljylämmityksen kaukolämpöön
 • Soveltuu lähes jokaiseen taloon
 • Mahdollisuus korvata öljylämmitys täysin
 • Ympäristöystävällisyys
 • Öljylämmitystä huomattavasti alhaisemman käyttökustannukset
 • Saatavuus haja-asutusalueilla
 • Vaikea talon sijainti voi lisätä kustannuksia

Ilmalämpöpumppu – Kustannustehokas ratkaisu pieniin omakotitaloihin ja mökeille

Ilmalämpöpumppu on erittäin energiatehokas lämmitysmuoto, joka tarjoaa vaivattoman ja usein myös edullisemman vaihtoehdon perinteisille sähkölämmittimille, erityisesti rivitalo-osakkeissa ja pienemmissä omakotitaloissa. Ilmalämpöpumppu on myös suosittu lämmitysmuoto mökeille sen helppokäyttöisyyden ansiosta. Se on erinomainen valinta myös silloin, kun maalämpökaivon poraaminen ei ole mahdollista tai kun tarvitaan lisälämmitystä.

Ilmalämpöpumppu kerää ulkoilmaan sitoutunutta lämpöenergiaa ja siirtää sen sisätiloihin. Toisin kuin maalämpöpumppu, ilmalämpöpumppu ei käytä sähköä lämmön tuottamiseen vaan sen pumppaamiseen ja siirtämiseen.

Näin ollen ilmalämpöpumpun kohdalla puhutaan erittäin suuresta hyötysuhteesta, joka vaihtelee 300 ja 400 prosentin välillä riippuen mallista ja valmistajasta. Oikein mitoitettuna ilmalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa, erityisesti mökkikäytössä, jossa se voi vähentää merkittävästi sähkölaskua.

Kaiken kaikkiaan ilmalämpöpumppu on erittäin energiatehokas lämmitysratkaisu, joka pitää mökin mukavan lämpimänä kylmilläkin pakkasilla. Se on taloudellisesti fiksu investointi, sillä oikein mitoitettuna ja käytettynä se maksaa itsensä takaisin vain alle 10 vuodessa.

Ilmalämpöpumpun edut:

 • Edullisempi vaihtoehto perinteisille sähkölämmittimille mökeillä
 • Helppo asentaa ja ylläpitää
 • Toimii erinomaisesti sekä päälämmitysmuotona että lisälämmityksenä
 • Kustannustehokkuus
 • Korkea hyötysuhde

Soveltuvuus:

 • Mökit
 • Omakotitalot
 • Paritalot
 • Rivitalot

Ilmavesilämpöpumppu

Ilmavesilämpöpumppu (IVLP) on erinomainen ratkaisu öljylämmitteiseen taloon jossa on käytössä vesikiertoinen lämmitys. IVLP toimii tavallisen ilmalämpöpumpun tavoin ottaen lämmitysenergiaa ulkoilmasta mutta sen mutta siirtäen lämpöenergian suoraan vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään.

Vesikiertoinen ilmalämpöpumppu on varteenotteva ratkaisu tilanteessa jolloin maalämmän asentaminen on mahdotonta. IVLP on maalämpöä  kannattavampi ratkaisu tontilla jonne vaadittavaa maalämpökaivoa ei voida kaivaa, esimerkiksi jos kyseessä on metsäinen tontti tai tontti sijaitsee pohjavesialueella.

ILVP toimii erinomaisesti yhteen öljylämmityksen kanssa niin kutsutussa hybridilämmityksessä jolloin öljykattilaa voidaan hyödyntää ilmavesilämpöpumpun tukena kovimpina pakkasina.

Ilmavesilämpöpumppu on maalämpöä huomattavasti edullisempi investointi maksaen asennettuna noin 7000-15000 euroa järjestelmän koosta ja maahantuojasta riippuen.

Ilmavesilämpöpumpun plussat ja miinukset:

 • Erinomainen kumppani öljylle hybridilämmitykselle
 • 4000 euron tuki kun vaihdat öljylämmityksen ilmavesilämpöpumppuun
 • Erinomainen soveltuvuus vesikiertoisen lämmityksen kanssa
 • Edullisempi investointi kuin maalämpö
 • Korkea sähkönkulutus kuin maalämmöllä
 • Ei välttämättä riitä korvaamaan täysin öljylämmitystä
 • Lyhyempi käyttöikä kuin maalämmöllä

Pellettilämmitys

Puulämmitteinen kattila on öljykattilaa huomattavasti ekologisempi vaihtoehto. Pelletti on polttoaineena energiatehokas ja hiilineutraali sekä täysin kotimainen ja uusiutuva raaka-aine.

Pellettilämmitys toimii öljylämmityksen tavoin siirtäen muodostuneen lämmön vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään, jolloin se soveltuu erinomaisesti käytettäväksi vesikiertoisen lämmityksen kanssa.

Pellettilämmityksen suurin huono puoli on pellettien vaatima tila. Pellettien varastointi vie tilaa keskimäärin 8 neliömetriä pannuhuoneessa.

Pellettilämmityksen plussat ja miinukset:

 • Ekologinen vaihtoehto, pelletti syntyy sahateollisuuden ylijäämänä
 • Korvaa täysin öljylämmityksen
 • Kotimainen polttoaine
 • Erinomainen soveltuvuus vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään

Aurinkolämpö

Aurinkolämpö sekoitetaan usein aurinkosähköön, joka toimii täysin eri periaatteella. Aurinkolämpö perustuu katolle asennettaviin aurinkokeräimiin, joiden sisällä kiertävä neste imee itseensä lämpöä auringosta siirtäen muodostuneen lämpöenergian vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään.

Aurinkolämpö on ilmavesilämpöpumpun tavoin suosittu vaihtoehto hybridilämmitykseen. Pelkät aurinkokeräimet eivät riitä yksinään lämmittämään koko taloa, vaan vaativat usein jonkin toisen lämmitysmuodon tukemaan lämmitystä talvella. Aurinkokeräimet ovat tehokkaimmillaan juuri kesällä, jolloin lämmitystä ei juurikaan tarvita.

Tehokkaat ja oikein mitoitetut aurinkokeräimet ovat ekologinen ja energiatehokas ratkaisu pienentämään lämmityskustannuksia.

Aurinkolämmön plussat ja miinukset:

 • Ekologinen lämmitysmuoto
 • Erinomainen lisä hybridilämmitykseen
 • Madaltaa lämmityskustannuksia
 • Edullinen alkuinvestointi
 • Ei välttämättä korvaa täysin öljylämmitystä, vaan vaatii esimerkiksi ilmalämpöpumpun lämmityksen tueksi
 • Suurin tuotto kesällä jolloin lämmitystä ei juurikaan tarvita

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.