Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Ilmalämpöpumppu mökille – Vinkit mökin lämmitykseen

Julkaistu 17/04/2023
Viimeksi päivitetty 10/05/2024

Kannattaako hankkia ilmalämpöpumppu mökille? Keräsimme yhteen TaloEkspertin parhaat vinkit mökin lämmitykseen ilmalämpöpumpulla.

Ilmalämpöpumppu on kustannustehokas ja toimiva ratkaisu niin suurten kuin pienten rakennusten lämmitykseen. Tällä kertaa kuitenkin keskitymme ilmalämpöpumpun hyödyntämiseen mökillä, sekä jaamme muutamia vinkkejä mökkikäyttöön sopivimman ilmalämpöpumpun valintaan.

Ilmalämpöpumppu on energiatehokas ja verrattain edullinen lämmitysmuoto, minkä vuoksi yhä useampi on asentanut mökilleen pumpun vanhan puulämmityksen rinnalle. Laadukas ilmalämpöpumppu säilyttää tasaisen ylläpitolämpötilan, sekä mahdollistaa mökin käytön kovemmillakin pakkasilla.

Ilmalämpöpumpun toiminta lyhyesti

Ilmalämpöpumppu hyödyntää toiminnassaan kylmäainetta, joka sitoo itseensä kylmää ja kuumaa ilmaa vuodenajasta ja käyttötavasta riippuen.

Talvella kylmäaine sitoo kylmän ilman itseensä, ja korvaa sisäilman lämpimällä ilmalla. Kesällä viilennyskäytössä toimintaperiaate on päinvastainen.

Ilmalämpöpumpun edut mökkikäytössä

Ympärivuotisessa käytössä olevien mökkien yleisin lämmitysmuoto on suora sähkölämmitys. Sähköpattereilla on helppo säilyttää sopiva ylläpitolämpötila. Patterilämmitys läpi talven on kuitenkin kallista puuhaa, etenkin sähkön hintojen ollessa kovassa nousussa.

Ilmalämpöpumppu soveltuukin erinomaisesti olemassa olevan lämmitysjärjestelmän tueksi. Ilmalämpöpumppu kuluttaa pattereita huomattavasti vähemmän sähköä, joten investoimalla ilmalämpöpumppuun mökille voit säästää suuren siivun mökin lämmityskustannuksissa.

Suuri osa moderneista ilmalämpöpumpuista toimii etäohjauksella, jolloin voit käynnistää lämmityksen jo hyvissä ajoin ennen mökille saapumista. Tällöin et joudu käyttämään ylimääräistä aikaa kylmän mökin lämmitykseen, vaan pääset suoraan nauttimaan talvimökkeilystä.

Laadukas ilmalämpöpumppu mökille maksaa itsensä takaisin vain muutamassa vuodessa, kunhan pidät siitä hyvää huolta.

Ilmalämpöpumpun valinta mökille – Mitä ottaa huomioon?

Mökille sopivan ilmalämpöpumpun valinnassa tulee ottaa kaksi asiaa huomioon: hinta ja teho. Liian kallis ilmalämpöpumppu ei ole mökille kannattava investointi, kun taas alimitoitettu pumppu ei riitä kattamaan suuremman mökin lämmöntarvetta.

Teho tulisi aina suhteuttaa mökin neliömäärään. Yleisesti yhden kilowatin teho riittää 30 neliömetrin lämmitykseen. Viilennyskäytössä yksi kilowatti kattaa kuitenkin vain 20 neliön alueen. Paras ilmalämpöpumppu mökille ei ole aina se kallein, mutta useimmiten ei myöskään halvin. Pyri löytämään hyvä tasapaino asiantuntevan asennus- tai myyntiliikkeen kanssa.

Koska lämmöntarve mökillä on pienempi, pyri valitsemaan ilmalämpöpumppu, joka tarjoaa parhaan teho-hintasuhteen. Mökille ei kannata kaikkia hintahaitarin kalleinta mallia. Kun mökin ilmalämpöpumpun hinta ja teho kohtaavat, puhutaan kannattavasta investoinnista joka madaltaa lämmityskustannuksia ja maksaa itsensä takaisin alle kymmenessä vuodessa.

Ilmalämpöpumpun asennus mökille

Ilmalämpöpumpun asennus on tarkkaa puuhaa, sillä virheellisesti asennettu järjestelmä ei takaa tasaista lämmitystä ja voi heikentää sisä- ja ulkoyksikön välistä yhteistyötä.

Ota nämä seikat huomioon ilmalämpöpumpun asennuksessa:

Sisäyksikön asennus

Sisäyksikön sijainti on tasaisen lämmön jakautumisen kannalta ratkaiseva tekijä. Etenkin suuremman mökin kohdalla huonosti sijoitettu sisäyksikkö voi johtaa epätasaiseen lämmitykseen.

Optimaalinen sijainti sisäyksikölle on esimerkiksi olohuone, josta lämpö jakautuu tasaisesti jokaiseen huoneeseen. Sopiva korkeus on hieman katon rajan alapuolella. Pyri asentamaan sisäyksikkö mahdollisimman kauas keittiöstä, jotta rasvainen ilma ei pääse tukkimaan suodattimia.

Ulkoyksikön asennus

Ulkoyksikkö on järkevintä asentaa varjoisaan paikkaan mahdollisimman lähelle sisäyksikköä. Mitä varjoisampi paikka, sitä tehokkaammin pumppu viilentää kesällä.

Pyri asentamaan ulkoyksikkö mahdollisimman kauas makuuhuoneen ikkunoista. Ulkoyksikön käyntiääni voi joissain tapauksissa häiritä yöunia.

Voiko ilmalämpöpumpun asentaa mökille itse?

Vaikka kyseessä on usein omakotitalon pumppua pienempi järjestelmä, tulee ilmalämpöpumpun asennus suorittaa ainoastaan ammattilaisen toimesta. Ilmalämpöpumpun asennus vaatii sähkömiehen luvat sekä pätevyyden kylmäaineiden käsittelyyn.

Yhteenveto – Kannattaako ilmalämpöpumppu hankkia mökille?

Ehdottomasti. Ilmalämpöpumppu on kustannustehokas keino pitää talvikäyttöinen mökki lämpimänä. Ilmalämpöpumppu toimii joko täysin itsenäisesti, tai saumattomasti yhteistyössä käytännössä minkä tahansa lämmitysjärjestelmän kanssa.

Vinkit mökin ilmalämpöpumpun hankintaan:

  • Vertaile eri malleja
  • Suhteuta pumpun teho mökin neliömäärään: 1 kW = 30 neliömetriä
  • Älä hanki mökille malliston kalleinta pumppua, vaan pyri löytämään paras hinta-laatusuhde
  • Tilaa asennus luotettavalta urakoitsijalta parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.