Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Ilmalämpöpumpun yleisimmät viat – vältä nämä virheet

Julkaistu 10/02/2023
Viimeksi päivitetty 07/06/2023

Reistaileeko vanha ilmalämpöpumppusi? Onko ilmalämpöpumpun teho hiipunut? Puhaltaako pumppu kylmää ilmaa, vaikka olisit säätänyt sen kuumimmalle?

Jos vastasit kyllä, olet tullut oikeaan paikkaan, sillä tällä kertaa käsittelemme yleisimmät ilmalämpöpumpun viat ja sekä vinkkejä kuinka toimia. Kylmätekniikkaan perustuvat ilmalämpöpumput ovat kuluvia laitteita, joissa usemman käyttövuoden jälkeen voi esiintyä erilaisia vikoja.

Yleisimmät viat liittyvät joko komponenttien kulumiseen, suodattimien tukkeutumiseen tai laiminlyötyihin huoltoihin. Pitämällä ilmalämpöpumpusta hyvää huolta voit helposti välttää nämä viat, ja korjaamalla pienet ongelmat voit pidentää ilmalämpöpumpun käyttöikää useiksi vuosiksi eteenpäin.

Aina ei kannata hankkia uutta pumppua, vaan korjaamalla vanhan voit säästää suuria summia. Älä kuitenkaan lähde omin päin purkamaan ilmalämpöpumppuasi, vaan tilaa huolto luotettavalta ammattilaiselta, jolla on sähkömiehen pätevyydet.

Jos tarvitset ilmalämpöpumpun huollon, autamme mielellämme kilpailutuksessa. Ota yhteyttä, niin kilpailutamme tarjouksen TaloEkspertin luotettavilta yhteistyökumppaneilta.

Miksi ilmalämpöpumppu ei lämmitä?

Aloitetaan yleisimmästä viasta: ilmalämpöpumppu puhaltaa kylmää ilmaa vaikka kaukosäätimestä on valittu lämmitystila. Useimmissa tapauksissa kyseessä ei ole tekninen vika, vaan vuodosta tai virheellisestä asennuksesta johtuva kylmäainevajaus tai suodattimen tukkeutuminen.

Suodattimen tukkeutuminen on yleinen ongelma vanhemmissa malleissa, etenkin jos pumppu on jätetty huoltamatta. Tällöin pumpun läpi virtaava kylmä sisäilma ei pääse kosketuksiin kuuman kylmäaineen kanssa.

Jos suodattimen puhdistaminen ei korjaa ongelmaa, voi kyseessä olla kylmäainevajaus, jolloin on kutsuttava huoltomies paikalle selvittämään ongelman syy. Pelkkä kylmäaineen lisääminen ei auta, mikäli järjestelmässä on vuoto.

Vinkki: puhdista sisäyksikön suodatin säännöllisesti.

Kuinka toimia mikäli ilmalämpöpumppu ei lämmitä?

  • Varmista että sisä- ja ulkoyksiköiden sähkönsyöttö on päällä, eikä sulake ole palanut. Sähkövika voi johtua myös viallisesta vikavirtasuojasta, jolloin paikalle on kutsuttava sähkömies
  • Käynnistä ilmalämpöpumppu uudestaan ja tarkasta asetukset
  • Tarkasta suodatin
  • Tarkasta toimiiko ulkoyksikkö. Jos ulkoyksikkö ei ole käynnissä, voi syynä olla automaattinen ulkoyksikön kennon sulatus, jolloin järjestelmä sulkeutuu automaattisesti.
  • Tarkasta sisäyksikön näyttö ja merkkivalot. Jos näytölle ilmestyy vikakoodi, on se merkki teknisestä viasta. Vikakoodi voi olla myös tietyssä syklissä vilkkuva merkkivalo
  • Jos et löydä ongelman aiheuttajaa, ole yhteydessä huoltoon

Miksi ilmalämpöpumppu ei viilennä?

Kuvitellaan skenaario: kuuma kesäpäivä, eikä ilmalämpöpumppu puhalla viileää ilmaa. Korjaajien kalenterit ovat tukossa sesonkiaikaan, ja sisällä on yli 30 astetta lämmintä. Ei hätää, sillä kyseessä on todennäköisesti yksi yleisimmistä ongelmista jonka voit korjata itse!

Kyseessä on mitä todennäköisimmin tippavesi- eli kondenssiletkun tukkeutuminen. Letkun tukkeutumisen huomaa yleisimmin ensihelteillä, kun ilmalämpöpumppu säädetään kylmän kauden jälkeen viilentämään.

Letku on helppo tyhjentää itse esimerkiksi paineilman avulla, jolloin tukkeuman pitäisi irrota helposti. Tyhjennyksessä tulee olla varovainen, ettei mahdollinen jumissa oleva vesi aiheuta vesivahinkoa.

Vinkki: puhdista tippavesiletku säännöllisesti tukkeuman välttämiseksi.

Miksi ilmalämpöpumppu jäätyy?

Kovilla pakkasilla ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö voi jäätyä, jolloin ilmalämpöpumppu ei lämmitä. Vaikka uusien ilmalämpöpumppujen jäätyminen on harvinaista, voi satunnaiset säänvaihtelut tai vaikka rankka lumipyry jäädyttää laadukkaammankin laitteen.

Yleisin syy ulkoyksikön jäätymiselle on nopeasti kiristyvä pakkanen yhdistettynä ilmankosteuteen. Vaikka ulkoyksikkö pyrkii pitämään itsensä sulana kovillakin pakkasilla, on pienten jää sekä lumimäärien kertyminen mahdollista.

Yleisimmät syyt ulkoyksikön jäätymiselle:

  • Ulkoyksikköä ei ole puhdistettu lumesta riittävän usein
  • Nopea pakkasen kiristyminen
  • Voimakas lumisade
  • Ulkoyksiköstä valuva kondenssivesi

Jäätyneen ulkoyksikön voi sulattaa itse. Nimenomaan sulattaa; jäätä ei tule missään rikkoa. Jääkerroksen rikkominen raa’alla voimalla voi vaurioittaa ulkoyksikköä ja johtaa pahimmillaan korjaamattomiin vikoihin.

Sulata jääkerros varovasti välttääksesi kalliit vauriot. Älä yritä rikkoa jäätä voimalla.

Kuinka sulattaa jäätynyt ulkoyksikkö:

  • Sulje ulkoyksikkö ennen jään sulatusta
  • Sulata lämpöpumppu kuumalla vedellä kuuman ilman sijasta
  • Kaada kuumaa vettä tasaisesti kunnen ritilä ja ulkoyksikön ovat ovat sulaneet
  • Laita sulatuksen ilmalämpöpumppu päälle tehostaaksesi jään sulamista
  • Aseta pumppu hetkeksi jäähdytystilaan, jolloin ulkoyksikkö lämpenee ja sulattaa lopunkin jään

Miksi ilmalämpöpumppu tiputtaa vettä?

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö tiputtaa usein vettä. Tämä ei kuitenkaan ole vaarallista, jos valuva vesi ohjataan pois laitteen alta esimerkiksi sulavesikaukalolla. Jos kosteutta pääsee kertymään suuria määriä ulkoyksikön alle, voi seurauksena olla ulkoyksikön jäätyminen talvella.

Mistä veden valuminen voi johtua?

  • Kun pumppua käytetään viilennykseen, jäähtyvät putket keräävät itseensä kondenssivettä.
  • Kun pumpulla lämmitetään, voi lämmönvaihtimeen kondensoitua vettä
  • Talviaikaan lämmittäessä ulkoyksikköön kertynyt jää sulaa

Vinkki: Ohjaa valuva vesi pois laitteen alta mahdollisten vaurioiden välttämiseksi.

Miksi ilmalämpöpumppu pitää kovaa ääntä?

Ilmalämpöpumppu pitää käydessään jonkin verran ääntä. Uudemmat ja laadukkaammat mallit ovat yleensä hiljaisimpia, joiden kohdalla melutaso ei aiheuta ongelmia.

Normaalin käyntiäänen lisäksi ilmalämpöpumpusta voi kuulua normaalista poikkeavia ääniä, jotka ovat usein lämpölaajenemiseen liittyviä ominaisääniä. Pientä suhinaa tai kolinaa muistuttavaa ääntä ei tarvitse säikähtää.

Jos ilmalämpöpumppu pitää poikkeuksellisen kovaa meteliä, on sen taustalla usein suurempi tekninen vika, jolloin on suositeltavaa kääntyä huoltomiehen puoleen.

Vinkit ilmalämpöpumpun kunnossapitoon – Vältä viat ja vauriot

  • Imuroi sisäyksikön suodattimet 2-3 kuukauden välein
  • Teetä kattava perushuolto noin 4 vuoden välein
  • Tarkasta sisäyksikön kondenssiputken kunto ennen kesää. Tukkeutunut putki estää ilman viilentämisen
  • Ohjaa ulkoyksiköstä valuva kondenssivesi pois laitteen alta
  • Ulkoyksikön jäätyessä sulata lumi ja jää varovasti kuumalla vedellä. Älä yritä rikkoa jäätä

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.