Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Miten ilmalämpöpumppu toimii? – Perusteet ja vinkkejä

Julkaistu 10/02/2023
Viimeksi päivitetty 10/02/2023

Ilmalämpöpumppu on ekologinen ja kustannustehokas keino madaltaa lämmityskustannuksia useilla kymmenillä prosenteilla. Suorasähkö- tai öljylämmitteisessä kodissa lämmityskustannukset voivat pudota jopa puolella.

Keskimäärin 2000 – 3000 euroa kustantava ilmalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin vain muutamassa vuodessa, jonka jälkeen investointi tuottaa puhdasta voittoa vielä pitkän aikaa. Hyvin huollettu pumppu jaksaa lämmittää jopa 20 vuoden ajan.

Koska sähkön hinnat ovat nousussa ja ilmalämpöpumppujen kysyntä katossa, keräsimme yhteen tietopaketin ilmalämpöpumpun toiminnasta ja niiden hyödyntämisestä.

Jos olet harkinnut ilmalämpöpumpun hankkimista, jätäthän yhteystietosi niin hoidamme kilpailutuksen puolestasi luotettavien yhteistyökumppaniemme kautta. Voit myös tutustua TaloEkspertin suureen ilmalämpöpumppuvertailuun, jossa esittelemme vuoden 2023 parhaat vaihtoehdot lämpöpumppujen suuresta tarjonnasta.

Ilmalämpöpumpun rakenne

Ilmalämpöpumppu koostuu kahdesta osasta: sisä- ja ulkoyksiköstä. Ulkoyksikkö kerää ulkoilmasta lämpöenergiaa, joka sitoutuu kylmäaineeseen.

Kylmäaine siirtää lämpöenergian sisäyksikköön, joka lämmittää sisäilmaa. Vastaavasti viilennyskäytössä kylmäaine sitoo itseensä lämpöä sisäilmasta, ja toimii ikään kuin käänteisesti.

Sisäyksikön rakenne:

  • Lämmönsiirtokenno
  • Moottoroitu puhallin
  • Ohjauselektroniikka
  • Ilmanohjaimet
  • Puhallusilman suodattimet

Ulkoyksikön rakenne:

  • Kompressori
  • Lämmönsiirtokenno
  • Kylmäprosessin ohjauslaitteet
  • Moottoroitu puhallinsiipi
  • Lämpötila-anturit
  • Edistyneimmissä malleissa sulatustoiminto

Ilmalämpöpumppu lämmityskäytössä

Suurin ilmalämpöpumpun taloudellinen hyöty saavutetaan talvella, jolloin lämmitykseen kuluvaa sähköä voidaan vähentää merkittävästi.  Suorasähkölämmitykseen verrattuna ilmalämpöpumpun sähkönkulutus on käytännössä olematon.

Mitä suuremman osan lämmitystarpeesta saat katettua ilmalämpöpumpulla, sitä suuremmat rahalliset säästösi ovat. Muut lämmitysmuodot kannattaa ottaa käyttöön vasta kun ilmalämpöpumpun teho loppuu kesken. Suurin osa moderneista ilmalämpöpumpuista toimii kovillakin pakkasilla, mikä

Lämmityskäytössä ulkoyksikkö pumppaa kompressorin läpi kaasumuotoista kylmäainetta, jonka lämpötila ja paine nousee pumppauksen aikana. Lämmennyt kylmäaine ohjataan venttiilin avulla sisäyksikön lämmönsiirtokennoille.

Sisäyksikkö pumppaa lävitseen sisäilmaa, jota kuumentunut kylmäaine lämmittää. Kaasumuotoinen kylmäaine viilenee ja muuttuu pikkuhiljaa takaisin nestemäiseksi palaten venttiilin kautta takaisin ulkoyksikön kompressoriin lämmitettäväksi. Paisuntaventtiili ja neliventtiili mahdollistavat kylmäaineen jatkuvan kierron ja katkeamattoman lämmityksen.

Suurimmat säästöt ja parhaan hyötysuhteen saavutat lämmityskauden alku- ja loppupuolilla, kun ilma ei ole kylmimmillään. Tällöin ilmalämpöpumppu kattaa suurimman osan lämmityksestä matalammalla teholla. Kun ilmalämpöpumppu toimii täydellä teholla, pienenevät säästöt ja hyötysuhde jonkin verran.

Tämä riippuu kuitenkin hyvin pitkälti mallista ja valmistajasta, sekä lämpöpumpun mitoituksesta. Vertaile eri malleja ennen ilmalämpöpumpun hankintaa löytääksesi kustannustehokkaimman vaihtoehdon.

Ilmalämpöpumppu viilennyskäytössä

Ilmalämpöpumppua voidaan hyödyntää myös sisäilman viilennykseen. Etenkin kesä-heinäkuun kuumilla kesähelteillä ilmalämpöpumppu on ehdoton ykkönen asumismukavuuden parantamiseksi.

Sisäilman jäähdytyksessä kylmäaine toimiin käänteisesti, jolloin lämmin sisäilma pumpataan sisäyksikön läpi lämpöenergian tarttuessa kylmäaineeseen. Lämpöenergia ohjataan suoraan ulkoilmaan ulkoyksikön kautta, jossa kylmäaineen lämpötila laskee ja olomuoto muuttuu takaisin nestemäiseksi.

Sisäyksikkö

Yleisesti sisäyksikkö asennetaan katonrajaan talon suurimpaan tilaan, josta lämpö leviää tasaisesti ympäri rakennusta. Helpoin ja varmin sijainti on usein olohuone. Oikein sijoitettu sisäyksikkö lämmittää tasaisesti, sekä jäähdyttää ilman vedon tuntua.

Suuremmissa rakennuksissa kannattaa harkita useamman sisäyksikön lämpöpumppua tasaisen lämmityksen takaamiseksi. Vaikka useamman sisäyksikön järjestelmän alkuinvestointi on suurempi, tulee se pitkällä aikavälillä kannattavammaksi kuin lämmittää osa talosta sähköllä tai öljyllä. Usean sisäyksikön lämpöpumppuja kutsutaan myös multi-split -ilmalämpöpumpuiksi.

Ilmalämpöpumpun asennus

Asennuksella on merkittävä vaikutus ilmalämpöpumpun toimintaan sekä ennen kaikkea energiatehokkuuteen. Huonosti asennettu järjestelmä ei lämmitä tehokkaasti sekä voi heikentää ulko- ja sisäyksikön saumatonta yhteistyötä.

Ulkoyksikkö tulisi asentaa mahdollisimman lähelle sisäyksikön sijaintia mielellään varjoisaan kohtaan, jolloin laite pysyy viileämpänä kesäaikaan. Ulkoyksikköä ei suositella asennettavaksi makuuhuoneen seinään, sillä laitteen pitämä ääni voi häiritä yöunia.

Sisäyksikkö tulisi asentaa paikkaan, josta ilma pääsee leviämään vapaasti ympäri rakennusta. Olohuone on usein paras sijainti. Sisäyksikköä ei kannata asentaa keittiöön, sillä rasvainen ilma voi tukkia puhaltimen suodattimet heikentäen pumpun tehoa.

Ilmalämpöpumpun asennus vaatii aina ammattilaisen, sekä riittävät pätevyydet sähkötöiden ja kylmäaineiden käsittelyn osalta.

Yhteenveto – Hyödynnä ilmalämpöpumppu oikein

Oikein mitoitettu ja asennettu laadukas ilmalämpö tuo merkittäviä säästöjä lämmityskustannuksiin. Etenkin sähkölämmitteisessä omakotitalossa puhutaan jopa satojen eurojen vuosittaisista säästöistä.

Näin maksimoit ilmalämpöpumpusta saadun hyödyn:

  • Vertaile ja kilpailuta eri malleja ja tarjoajia
  • Tilaa mitoituslaskelmat jokaiselta tarjoajalta
  • Asenna sisä- ja ulkoyksiköt mahdollisimman lähelle toisiaan
  • Sijoita sisäyksikkö keskelle paikalle, jotta lämpö leviää tasaisesti

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.