Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Edullinen puuvaja 2022 – vertailu

Julkaistu 01/07/2022
Viimeksi päivitetty 01/07/2022

Onko vanha puuvaja remontin tarpeessa? Tuntuuko että polttopuiden säilytystila loppuu kesken?

Jos vastasit kyllä, olet oikeassa paikassa, sillä tällä kertaa puhumme edullisen puuvajan hankkimisesta ja siihen liittyvistä seikoista joita tulee ottaa huomioon.

Puuvajoja on lukuisia erilaisia, aina perinteisistä rakoliitereistä moderneihin pihavarastoihin. Valinta perustuu aina omiin tarpeisiin, esimerkiksi varastoitavien polttopuiden määrään ja halutaanko vajaa käyttää polttopuiden säilytyksen lisäksi pihavarastona.

Millainen on hyvä puuvaja?

Polttopuiden säilytykseen tarkoitettua puuvajaa suunniteltaessa tulee ottaa huomioon puiden kuivuminen ja niiden pitäminen kuivana.

Hyvä puuvaja suojaa sateelta mutta ei ole kuitenkaan täysin ilmatiivis, jotta puiden kosteus pääsee haihtumaan vaihtuvaan ilmaan. Pitkät räystäät ja harja- tai pulpettikatto pitävät vajan kuivana sisältä.

Oiva esimerkki hyvästä puuvajan ilmanvaihdosta on perinteiseen tyyliin rakennettu rakoliiteri, joissa seinämateriaalien, yleisimmin hirsien, väliin jää muutaman senttimetrin tuuletusaukot.

Sen lisäksi että ilma vaihtuu seinien kautta, tulisi puuvajassa olla harvalaudoitettu korotettu lattia, jolloin puut ovat eristettynä maasta sekä saavat ilmaa alapohjan kautta.

Puuvajan säilytystila kannattaa suunnitellen siten, että kuivat ja kuivuvat puut ovat selkeästi erillään toisista. Huonosti suunnitellussa puuvajassa voit joutua penkomaan kuivia puita märkien puiden takaa.

Hyvä puuvaja vaatii myös hyvän sijainnin, sillä puuvajoja koskevat tarkat palomääräykset. Näin ollen puuvaja tulee sijoittaa tontilla riittävän kauas asuinrakennuksesta. Jos puuvaja on yli kahdeksan metrin etäisyydellä asuinrakennuksesta sekä vähintään neljä metriä tontin rajasta ei puuvajaa tarvitse erikseen palo-osastoida.

Jos riittävät etäisyydet eivät toteudu, joudutaan puuvaja rakentamaan paloluokitelluista materiaaleista. Pientaloalueella vaadittava paloluokitus on P3.

Avaimet käteen vai tee-se-itse?

Valmiin puuvajan voit tilata joko valmiina elementteinä tai avaimet käteen -urakkana. Valmiit paketit tulevat luonnollisesti halvemmaksi sekä niiden pystyttäminen on suhteellisen helppoa mukana tulevien ohjeiden mukaisesti.

Jos tilaat puuvajan tai pihavaraston avaimet käteen -palveluna, et ole oikeutettu kotitalousvähennykseen, sillä kaikki uudisrakentaminen on suljettu kotitalousvähennyksen piiristä.

Avaimet käteen -urakoiden hinnat vaihtelevat 1000 ja 4000 euron välillä, kun taas rakentamalla itse joko valmiista paketista tai hankkimalla materiaalit voit selvitä jopa alle tuhannella eurolla. Suurin osa puuvajoista on tarkoitettu itse rakennettaviksia muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Avaimet käteen -palvelu on kannattavampaa vasta suurempien piharakennuksien kohdalla.

Pienempi puuvaja on siis järkevin rakentaa itse. Useimpien valmistajien ja rautakauppojen valmiissa on selkeät ohjeet, joten et tarvitse kovinkaan paljoa kokemusta rakentamisesta.

Valmiiden pakettien lisäksi voit myös rakentaa puuvajan alusta asti täysin itse, jolloin oikeilla materiaalivalinnoilla voit säästää selvää rahaa valmiisiin paketteihin verrattuna.

Rakentaminen alusta asti vaatii tietenkin enemmän osaamista, mutta kokematonkin rakentaja voi siinä onnistua kunhan osaa rakentamisen perusteet ja käyttää asianmukaisia työvälineitä ja materiaaleja.

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota puuvajaa rakentaessa:

  • Järkevä tilaratkaisu. Puuvajan tulisi olla mahdollisimman helppokäyttöinen. Huolehdi myös kuivat ja märät puut selkeästi erilleen toisistaan.
  • Sijainti tontilla. Pyri sijoittamaan puuvaja riittävän kauas asuinrakennuksesta ja tontin rajoista.
  • Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta. Harvalaudoitettu lattia ja riittävät tuuletusaukot ovat helpoin ratkaisu.
  • Huolehdi lupa-asiat kuntoon hyvissä ajoin.
  • Rakenna puuvaja vahvoille perustuksille. Vahvat perustukset pidentävät puuvajan käyttöikää huomattavasti.

Valmiit puuvajat ja pihavarastot

Lähes jokaisesta rautakaupasta löydät laajan valikoiman eri mallisia ja kokoisia puuvajoja ja pihavarastoja eri hintaluokista. Edullisimpia ovat pienet halkokatokset joiden hinnat alkavat muutamasta sadasta eurosta, kalliimpien mallien hintojen noustessa tuhansiin euroihin.

Suuri osa rautakauppojen valmiista malleista myydään valmiina elementteinä, jolloin pihavajan kasaaminen onnistuu käden käänteessä. 

Goodiy Kalmar – edullinen ja kompakti puuvaja

Goodiy Kalmar on K-Raudan suosituin puuvajojen ja pihavarastojen mallisto. Goodiy Kalmar -puuvajat toimitetaan aina valmiina elementteinä kattavien rakennusohjeiden ja tarvittavien ruuvien kera. Pintoja ei ole tehtaalla viimeistelty, joten puuvaja on helppo maalata tai lakata pihapiiriin sopivaksi.

Goodiy Kalmar pihavarastot ovat erittäin monikäyttöisiä, ja lukittavan parioven ansioista voit huoletta säilyttää halkojen lisäksi arvokkaampiakin työkaluja tai välineitä.

Lasinen ikkuna ja pulpettikatto tuovat pihavajaan modernia ilmettä.

Kalmar-sarjan puuvajoja on saatavanan useassa eri kokoluokassa pienimmän ollessa 2,2 neliömetriä ja suurimman 5,7 neliömetriä.

Hinnat K-Raudassa: 499,00€ – 859,00€ neliömäärän mukaisesti.

Biottori Puuliiteri neliöhirrestä – perinteinen rakoliiteri kovaan käyttöön

Biottorin kotimaisesta puusta valmistettu hirsiliiteri kunnioittaa perinteistä hirsirakentamista niin rakennustyylin kuin ulkoasun puolesta.

Perinteisen mallinen rakoliiteri on valmistettu 75×75 millimetrisestä neliöhirrestä, jolloin voit olla varma että liiteri kestää aikaa ja käyttöä.

Liiterin pinta-ala on 20 neliömetriä, joten voit käyttää sitä myös varastona halkojen säilömisen ohessa.

Paketti toimitetaan valmiiksi muotoiltuina hirsinä, joten vaikka kyseessä on suurempi liiteri, on sen rakentaminen helppoa kunhan noudattaa mukana tulleita ohjeita. Hirret ovat valmiiksi käsiteltyjä, joten et joudu maalaamaan tai lakkaamaan valmista liiteriä.

Biottori tarjoaa kaikkiin puuliterimalleihinsa kattavat lisävarusteet kuten peltikaton, joka toimitetaan määrämittaan leikattuina elementteinä.

Hinta valmistajan sivuilla alkaen 1250,00€

Viheraarni – edullinen ja kestävä puutarhavaja

Viheraarnin pieni teräksinen pihavaja on vertailun edullisin, maksaen vain 399 euroa. Hieman yli neljän neliömetrin vajaan mahtuu helposti suurempiakin pihatyökaluja.

Pihavajan lattia ja seinät on valmistettu galvanoidusta teräksestä joka kestää erinomaisestI Suomen talven ja säänvaihtelut.

Teräksinen vaja sopii erinomaisesti myös polttopuiden säilömiseen, sillä vajassa on useita tuuletusrakoja ja ilmanottoaukkoja, joten puut pääsevät kuivumaan huoletta.

Vaja toimitetaan valmiina osina sisältäen kattavat ohjeet kuvineen.

Viheraarni on erinomainen valinta jos etsit mahdollisimmat edullista mutta kestävää puuvajaa tai pihavarastoa.

Muista nämä seikat edullisen puuvajan hankinnassa:

  • Toimitustapa: haluatko puuvajasi avaimet käteen -palveluna vai itse kasattavina elementteinä? Avaimet käteen -palvelu tuo oman lisänsä lopulliseen hintaan.
  • Puuvajan koko. Suuremmat puuvajat ovat luonnollisesti pienempiä kalliimpia, joten puuvaja kannattaa mitoittaa tarpeiden mukaiseksi.
  • Huomioi riittävä etäisyys asuinrakennukseen, puuvajan paloluokitus voi tuoda mittavia lisäkustannuksia.
  • Ota huomioon käyttötarkoitus, jos tarkoituksenasi on säilyttää vajassa polttopuita, huolehdi että vajassa on riittävä ilmanvaihto.

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.