Omakotitalon eristäminen on elintärkeä osa rakentamista ja remontointia. Se ei ainoastaan paranna asumismukavuutta, vaan edistää kodin energiatehokkuutta, madaltaa lämmityskustannuksia sekä auttaa pitämään kosteuden loitolla.
Oikeaoppisen eristämisen laiminlyönti voi johtaa vakaviin seurauksiin, kuten kosteusvaurion syntymiseen tai poikkeuksellisen korkeisiin lämmityskustannuksiin.
Tässä artikkelissa käymme läpi omakotitalon eristämisen perusteita, sekä muutamia vinkkejä sen tehokkaaseen toteuttamiseen. Kun panostat kerralla laadukkaisiin eristeisiin, pidät lämmityskustannukset kurissa ja sekä pidennät samalla koko rakennuksen käyttöikää.
Yläpohjan eristäminen – Vältä lämpöhäviö ja kondensaatio
Yläpohjan eristäminen on tärkeä osa-alue omakotitalon energiatehokkuuden parantamisessa ja hukkalämmön minimoinnissa. Yläpohjan eristeiden laatu vaikuttaa suoraan koko rakennuksen lämmityskustannuksiin.
Suurin syy sille, miksi yläpohjan eristys on ensiarvoisen tärkeää voidaan selittää perusfysiikalla: lämmin nousee aine ylöspäin. Jos yläpohjan eristys vuotaa tai on puutteellinen, syntyy lämpöhäviötä. Tässä tilanteessa kodin lämmitysjärjestelmä vaatii suuremman tehon pitääkseen sisäilman lämpimänä.
Yläpohjan eristys ei ole tärkeää ainoastaan energiatehokkuuden kannalta, vaan puutteelliset eristeet voivat johtaa myös kondenssiveden kertymiseen. Kondensaatio tapahtuu, kun kostea ilma kohtaa kylmän pinnan, jolloin höyry tiivistyy nestemäiseksi. Pitkällä aikavälillä kondenssivesi voi aiheuttaa kosteusvaurioita rakenteissa ja johtaa homeongelmiin.
Yläpohjaan on ensiarvoisen tärkeää valita mahdollisimman laadukkaat eristeet. Luonnonmukaiset eristeet kuten Ekovilla toimivat erinomaisesti yläpohjassa. Toinen vaihtoehto on käyttää puhalluseristeistä, jotka on helppo asentaa suurtehopuhaltimella.
Ota myös huomioon riittävä tuuletus. Etenkin vanhemmissa omakotitaloissa liiallisesta eristämisestä johtuva puutteellinen yläpohjan tuuletus voi johtaa vakaviin kosteusvaurioihin.
Mitä ottaa huomioon:
- Käytä laadukkaita eristeitä
- Huolehdi riittävästä tuuletuksesta
- Käytä luonnonmukaisia hengittäviä materiaaleja
- Huolehdi, että eristeet on asennettu tasaisesti. Epätasainen eristäminen voi johtaa kondenssiveden kertymiseen
Alapohjan eristäminen – Estä kylmyyden ja kosteuden pääsy rakennukseen
Alapohjan oikeaoppinen eristäminen on aivan yhtä tärkeää kuin yläpohjankin. Alapohjan eristys ei ainoastaan estä kylmyyden pääsyä sisälle rakennukseen, vaan myös kosteuden nousemisen rakenteita pitkin.
Talon lattian alla oleva maa on yleensä kylmä, ja tämä kylmyys pyrkii luonnollisesti pääsemään lämpimämpiin tiloihin. Jos alapohjan eristys on laiminlyöty, pääsee tämä kylmyys nousemaan lähes täysin vapaasti talon rakenteisiin ja sisäilmaan. Tämä voi johtaa kylmiin lattioihin, epämiellyttävään vedon tunteeseen sekä lisääntyneeseen lämmitystarpeeseen.
Huonosti eristetty alapohja voi päästää läpi paitsi kylmää ilmaa, myös kosteutta. Ilman kunnollisia eristeitä ja kapillaarikatkoja maaperän luonnollinen kosteus voi nousta talon rakenteisiin ja aiheuttaa kosteusvaurion. Kosteus nousee rakenteisiin joko kapillaarisesti tai diffuusiolla. Rakenteisiin päässyt kosteus voi johtaa homeen syntymiseen ja sisäilman laadun heikkenemiseen. Rakenteellisten ongelmien lisäksi kohteus voi johtaa homeeseen, joka voi aiheuttaa vakaviakin terveysongelmia.
Ratkaisu näihin ongelmiin on laadukkaiden eristeiden asentaminen sekä niiden kunnon säännöllinen tarkkailu. Kiinnitä huomiota eristeaineen valintaan – eristeide tulee pitää kylmä ilman ilman lisäksi kosteus loitolla. Paras ratkaisu on usein asentaa eristeiden tueksi bitumiset kapillaarikatkot.
Huolehdi myös, että eristeiden ja maaperän välissä on riittävän suuri tuuletusrako. Kun jätät alapohjaan riittävän tuuletuksen, mahdollistat toimivan ilmankierron ja kosteuden haihtumisen.
Mitä ottaa huomioon:
- Älä laiminlyö alapohjan eristystä – vaikka yläpohja on suuremmassa roolissa energiatehokkuuden kannalta voi puutteellinen alapohjan eristys johtaa vakaviin ongelmiin
- Valitse laadukkaat eristeet
- Älä unohda kapillaarikatkoja
- Huolehdi riittävästä tuuletuksesta
Seinärakenteiden eristäminen
Ylä- ja alapohjan eristyksen lisäksi on tärkeä huolehtia, että myös seinärakenteet ovat riittävän tiiviit. Seinärakenteiden eristäminen parantaa energiatehokkuutta ja sekä auttaa pitämään kosteuden loitolla talon rakenteista.
Seinien eristämisessä on ensiarvoisen tärkeää valita oikeat eristemateriaalit. Eristeiden pitää olla riittävän tiheää, jotta kosteus ei pääse siitä läpi sekä hengittävää. Jos seinän eristeet eivät hengitä, voi niihin kertyä kosteutta. Materiaalin lisäksi on tärkeää muistaa myös höyrynsulku, joka estää kosteuden pääsyä rakenteisiin entisestään.
Seinärakenteiden eristäminen voi olla ylä- tai alapohjan eristystä monimutkaisempaa. Siksi suosittelemme ammattilaisen puoleen kääntymistä sen sijaan että ryhtyisit itse purkamaan seinärakenteita. Ammattilaisen käsissä työnjälki on kestävää ja standardien mukaista.
Mitä ottaa huomioon:
- Valitse riittävän tiheä ja hengittävä eristemateriaali
- Huolehti riittävästä tuuletuksesta ja höyrynsuluista
- Tarkasta samalla myös ikkunoiden ja ovien tiivisteet
Yhteenveto – Säästä lämmityskuluissa, älä eristeiden laadussa!
Omakotitalon kokonaisvaltainen eristäminen on tärkeää paitsi taloudellisesta näkökulmasta, mutta myös rakennuksen kestävyyden ja asumismukavuuden kannalta. On ensiarvoisen tärkeää valita laadukkaat eristemateriaalit ja toteuttaa eristäminen oikeaoppisesti. Jos epäröit taitojasi, käänny suosiolla ammattilaisen puoleen.
Vaikka eristäminen voi tuntua työläältä ja kalliilta investoinnilta, maksaa se itsensä takaisin monella tapaa. Kun panostat kerralla laadukkaisiin eristeisiin, voit säästää merkittävästi lämmityskuluissa, pitää sisäilman laadukkaana, estää kosteuden kertymistä ja pidentää kotisi käyttöikää.