Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Ilmavesilämpöpumpun asennus rivitaloon

Julkaistu 03/10/2023
Viimeksi päivitetty 03/10/2023

Kuvittele koti, jossa lämpö hellii tasaisesti joka nurkkaa, energialaskut hujahtavat alaspäin ja samalla pienennät hiilijalanjälkeäsi. Vesi-ilmalämpöpumppu voi muuttaa tämän skenaarion todellisuudeksi – myös rivitalossa. Mutta miten navigoida läpi teknisten termien, asennusvaiheiden ja taloyhtiön byrokratian?

Keräsimme yhteen kattavan tietopaketin, joka johdattaa sinut askel askeleelta kohti energiatehokkaampaa ja mukavampaa rivitaloasumista. Olitpa sitten taloyhtiön päättäjä tai osakas, tämä artikkeli tarjoaa sinulle tärkeää tietoa ilmavesilämpöpumpun asennusprojektista rivitaloon.

Vaikka ilmavesilämpöpumpun asennus rivitaloon on suuri investointi, se maksaa itsensä takaisin säästöinä pitkällä aikavälillä ja edistää samalla kestävää asumista.

Mikä on ilmavesilämpöpumppu?

Ilmavesilämpöpumppu on moderni lämmitysjärjestelmä, joka hyödyntää ulkoilman lämpöenergiaa rakennuksen sisäilman ja  käyttöveden lämmitykseen. Teknologia yhdistää ilmalämpöpumpun ja vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän, mahdollistaen energiatehokkaan ja ympäristöystävällisen lämmitysratkaisun.

Ilmavesilämpöpumppu toimii tehokkaasti jopa 25 pakkasasteeseen asti, joten se on erinomainen valinta Suomen olosuhteisiin. Neljä viidesosaa tarvitsemastasi lämmöstä tulee suoraan luonnosta, minkä ansiosta sähkönkulutus pienenee huomattavasti. Ilmavesilämpöpumpun ansiosta voit siis leikata energiakustannuksia samalla, kun teet asumisesta mukavampaa ja ympäristöystävällisempää.

Järjestelmä koostuu ulkoyksiköstä, joka ottaa lämpöenergiaa ilmasta, ja sisäyksiköstä, joka levittää lämmön rakennuksen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Ulkoyksikkö toimii jopa pakkasessa, mutta sen teho heikkenee, kun ulkolämpötila laskee. Sisäyksikkö voi olla joko seinälle asennettava tai lattiamallinen, ja se voidaan liittää olemassa oleviin lämmitysverkostoihin, kuten lattialämmitykseen tai patteriverkostoon.

Rivitalon Energiaremontin Suunnittelu

Rivitalon energiaremontti vaatii huolellista suunnittelua ja yhteistyötä taloyhtiön jäsenten kanssa. Alkuvaiheessa on tärkeää määritellä remontin tavoitteet, kuten energiansäästö ja asumismukavuuden parantaminen. Kommunikointi ja yhteistyö taloyhtiön hallituksen ja osakkaiden kanssa on avainasemassa, jotta kaikki osapuolet ovat tietoisia ja sitoutuneita tulevaan projektiin. Lisäksi on huomioitava luvat ja määräykset, jotka voivat vaikuttaa remontin toteutukseen.

Osakkaana sinulla on tärkeä rooli energiaremontin suunnittelussa ja päätöksenteossa. Aktiivinen osallistuminen ja avoin keskustelu auttavat varmistamaan, että remontti palvelee sekä sinun että naapureidesi tarpeita. Lopulta suunniteltu ja hyvin toteutettu energiaremontti on investointi, joka nostaa asunnon arvoa ja parantaa asumisviihtyvyyttä pitkällä aikavälillä.

Yhdessä sovittu suunnitelma, yhteisymmärryksessä laadittu budjetti, sekä selkeä kommunikaatio koko projektin ajan ovat avainasemassa energiaremontin onnistumisessa. Mallikkaasti hoidettu suunnitteluprosessi voi vaikuttaa merkittävästi niin projektin aikatauluun, kustannuksiin kuin lopputulokseenkin. Kaikki lähtee kuitenkin liikkeelle yhteisestä halusta parantaa rivitalon energiahuoltoa ja asumismukavuutta.

Asennusprosessi

Ilmavesilämpöpumpun asennus rivitaloon koostuu useista vaiheista, alkaen asennuspaikan valinnasta ja päättyen järjestelmän käyttöönottoon. Asennuspaikan tulee olla sellainen, että pumppu voi tehokkaasti kerätä ulkoilman lämpöä. Asennusprosessiin kuuluu myös vanhan lämmitysjärjestelmän purkaminen, uuden järjestelmän asentaminen ja sen kytkeminen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään.

Asennuksen suorittaa aina sertifioitu ammattilainen, ja asennusprosessin aikana suoritetaan tarkka säätö- ja testausjakso, jossa varmistetaan, että järjestelmä toimii optimaalisesti ja että se on integroitu oikein talon muihin järjestelmiin, kuten kiinteistön automaatioon ja sähköverkkoon. Tämän takia asiantuntijan tekemä, huolellinen asennustyö onkin elintärkeää järjestelmän toiminnallisuuden ja tehokkuuden kannalta.

Kustannukset ja säästöt

Ilmavesilämpöpumpun kustannukset riippuvat monista tekijöistä, kuten pumpun tyypistä, kokoonpanon monimutkaisuudesta ja asennustyön vaatimasta ajasta. Yleisesti ottaen, voimme kuitenkin sanoa, että ilmavesilämpöpumpun hankinta ja asennus rivitaloon voi maksaa kymmeniä tuhansia euroja. Hinta sisältää itse pumpun, tarvittavat asennustarvikkeet sekä asennustyön. 

Tässä yhteydessä on tärkeää huomioida, että hinnat voivat vaihdella suuresti eri palveluntarjoajien kesken. Tarjousten pyytäminen useilta palveluntarjoajilta säästää paitsi rahaa, myös varmistaa palvelun laadun. Joka tapauksessa, on viisasta budjetoida riittävästi, jotta projektin ei tarvitse keskeytyä rahoitusongelmien vuoksi. 

Yllättävät kustannukset voivat olla haaste, joten on tärkeää budjetoida remontti huolella ja ottaa huomioon kaikki mahdolliset kuluerät. 

Muista: Vaikka ilmavesilämpöpumpun asennus vaatii alkuvaiheessa suuremman investoinnin, se maksaa itsensä takaisin ajan myötä alhaisempien energialaskujen ja suuremman energiatehokkuuden muodossa. Lisäksi, ilmavesilämpöpumppu voi lisätä taloyhtiön asuntojen arvoa, minkä vuoksi se on kannattava investointi pitkällä tähtäimellä.

Ilmavesilämpöpumpun tuomat säästöt lämmityskustannuksissa alkavat kertyä heti asennuksen jälkeen, lyhentäen laitteen takaisinmaksuaikaa.

Huolto ja Ylläpito

Säännöllinen huolto ja ylläpito varmistavat, että ilmavesilämpöpumppu toimii tehokkaasti ja luotettavasti läpi sen elinkaaren. Huoltotoimenpiteet voivat sisältää esimerkiksi suodattimien puhdistuksen, jäähdytysaineen tarkistuksen ja mahdollisten vikojen ennaltaehkäisyn.

Huoltosopimus ammattilaisen kanssa voi olla hyvä ratkaisu, joka takaa, että laite tarkistetaan ja huolletaan säännöllisesti. Tämä ei vain lisää pumpun tehokkuutta, mutta se myös pidentää sen elinkaarta ja säästää rahaa pitkällä aikavälillä.

Yhteenveto

Ilmavesilämpöpumpun asennus rivitaloon on prosessi, joka vaatii suunnittelua, yhteistyötä ja investointia. Oikein toteutettuna se voi kuitenkin tuoda merkittäviä säästöjä lämmityskustannuksiin ja parantaa asumismukavuutta.Ennen projektin aloittamista on tärkeää ymmärtää, mitä ilmavesilämpöpumppu on, miten se toimii ja mitä asennusprosessi tarkalleen ottaen sisältää.

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.