Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Vanhan omakotitalon remontti – vanhasta talosta moderni koti

Julkaistu 02/08/2022
Viimeksi päivitetty 06/05/2024

Vanhojen omakotitalojen suosio on jatkuvassa kasvussa. Varsinkin hyväkuntoiset rintamamiestalot viedään suorastaan käsistä.

Hyväkuntoinen ja modernisoitu vanha omakotitalo on kodikas ja miellyttävä asunto, sekä erinomainen sijoitus joka säilyttää arvonsa.

Vanhan omakotitalon remontti voi olla pitkä ja työläs projekti, mutta panostamalla suunnitteluun ja teettämällä suurimmat työvaiheet ammattitaitoisella urakoitsijalla muutat vanhasta omakotitalosta itsellesi modernin kodin.

Kokosimme yhteen vanhojen omakotitalojen yleisimpiä ongelmia sekä tarvittavia toimenpiteitä peruskorjaukseen ja modernisointiin. Näillä vinkeillä varmistat onnistuneen remontin sekä itsellesi kodikkaan kodin vuosiksi eteenpäin.

Tyypilliset ongelmat vanhoissa omakotitaloissa

Varsinkin 1960-1960 -lukujen omakotitaloissa toistuvat usein samat puutteet ja ongelmat. Ne ovat useimmiten sidoksissa valmistumisaikansa rakennustyyliin ja -tapoihin.

Puutteellinen salaojitus ja sadevesijärjestelmä

Puutteellinen salaojitus on yleinen ongelma 1980-luvulla ja sitä aikaisemmin rakennetuissa omakotitaloissa. Vanhemmissa tyyppitaloissa salaojitus voi olla jopa kokonaan tekemättä.

Puutteellinen tai kokonaan uupuva salaojitus altistaa talon perustukset ja alapohjan valtaville määrille kosteutta, kun sadevesi pääsee kertymään eikä poistu salaojia pitkin sadevesikaivoon.

Puutteellisen salaojitus yhdistettynä vialliseen tai huonosti toimivaan sadevesijärjestelmään on vaarallinen yhdistelmä, joka altistaa koko rakennuksen mittaville vaurioille.

Useiden vanhojen talojen rännit ovat elinkaarensa päässä, jolloin sadevesijärjestelmä ei ohjaa vettä sadevesikaivoihin. Roiskuva sadevesi voi aiheuttaa vaurioita imeytyessään talon perustuksiin, jolloin kosteus- ja homevaurion riski on suuri.

Valesokkeli

Valesokkelit ovat yleisiä 1960-1980 -luvuilla rakennetuissa omakotitaloissa. Valesokkeli oli suosittu lämmöneristävyytensä ja helppoutensa takia, sillä suoraan maahan rakennettu alapohja ei vuotanut lämpöä eikä oviin tarvittu kynnyksiä.

Valesokkeleista kuitenkin luovuttiin 1990-luvulla suurempien ongelmien ilmetessä. Havaitut valesokkelin haitat johtivat lopulta valesokkelirakenteen kieltämiseen uudisrakentamisessa.

Valesokkeli vaatii lähes poikkeuksetta kengityksen.

Valesokkeli on riskirakenne, joka altistaa jatkuvasti alapohjan rakenteet kosteudelle. Korjaamalla valesokkelin pidennät vanhan talon käyttöikää jopa kymmeniä vuosia, etkä joudu murehtimaan valesokkelin riskeistä.

Vesikatto ja kattorakenteet

Useassa vanhassa omakotitalossa on edelleen alkuperäinen katto paikallaan, joka on ylittänyt teknisen käyttöikänsä jo vuosia sitten. Vesikaton lisäksi talon kattorakenteet voivat olla kuluneet ajan saatossa.

Varsinkin rintamamiestalojen kohdalla kattorakenteiden kuntoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Rintamiestaloja on usein lisäeristetty, jolloin eristelevyt voivat heikentää yläpohjan ja kattorakenteiden tuuletusta.

Katto suojaa koko muuta rakennusta, joten kattoremontin tulisi olla vanhan talon peruskorjauksen ensimmäisiä toimenpiteitä.

Vanhan talon kuntotarkastuksessa tulee vesikaton lisäksi tarkastaa kattorakenteiden kunto ja tuulettuvuus.

Vanhat putket ja viemärit

Jos ennen 1990-lukua rakennetussa talossa on käytössä alkuperäiset putket ja viemärit, tulisi niiden uusimisen olla prioriteettilistan kärjessä.

Varsinkin vanhat kupariputket ovat ylittäneet käyttöikänsä jo aikoja sitten. Vanhat kupariputket ovat alttiita vuodoille sekä veden väri- ja makuhaitoille. Suurin ongelmien aiheuttaja on kupariputkille ominainen pistesyöpyminen.

Vanhat viemärit voivat olla edelleenkin käyttökelpoisia jos niitä puhdistettu säännöllisin väliajoin ja pidetty hyvää huolta.

Kuntotarkastuksen yhteydessä on suositeltavaa tarkastaa myös viemärien kunto.

Usea viemäriremontteihin erikoistunut yritys tarjoaa veloituksetta viemärin kuvauksia, joissa selviää viemärin todellinen kunto ja mahdollinen tarve remontille tai sukitukselle.

Näistä merkeistä tunnistat vaurioituneen viemärin:

 • Paha haju
 • Heikentynyt sisäilma
 • Viemäri ei vedä
 • Selkeä vuoto

Suunnittelu ja kuntotarkastus

Kuten muutkin remontit, vanhan omakotitalon remontti vaatii huolellisen ja tarkan suunnittelun onnistuakseen. Hyvällä suunnittelulla karsit turhat työvaiheet pois ja pysyt helpommin budjetin määräämissä rajoissa.

Budjettia laatiessa on myös edessä vaikea päätös: tarvitaanko remontin toteuttamiseen lainaa?

Lainarahalla remontoidessa suunnittelun tärkeys korostuu entisestään. Lainojen kilpailuttaminen on enemmän kuin suositeltavaa, sillä eri pankkien välillä koroissa ja lainaehdoissa voi olla huomattavia eroja.

Suunnittelua helpotat tekemällä tarkan tarvekartoituksen ja kuntotarkastuksen. Kuntotarkastuksella selvität tärkeimmät ja akuuteimmat toimenpiteet.

Kuntotarkastuksen yhteydessä on tärkeää tehdä myös home- ja asbestikartoitus.

Kiinnitä näihin huomiota kuntotarkastuksessa:

 • Vesikatto ja kattorakenteet
 • Salaojitus
 • Sadevesijärjestelmä
 • Mahdollinen valesokkeli ja sen kunto
 • Ala- ja yläpohjat ja niiden tuulettuvuus
 • Ilmanvaihto
 • Tulipesä, hormit ja savupiippu
 • Mahdolliset home- ja kosteusvauriot

Äärimmäisissä tapauksissa voidaan joutua suorittamaan kuntotutkimus joka vaatii talon rakenteiden avaamisen.

Kuntotarkastukselle sekä asbesti- ja homekartoituksille on syytä varata tilaa budjetissa. Ammattilaisen toimesta suoritettujen tarkastusten hinnat vaihtelevat sadoista euroista muutamiin tuhansiin.

Tarkalla budjetoinnilla ja suunnittelulla vältät ikävät yllätykset remontin kustannuksissa.

Vinkit remontin suunnitteluun:

 • Laadi tarkka budjetti.
 • Tee kattava tarvekartoitus. Näin karsit turhat työvaiheet ja toimenpiteet.
 • Kilpailuta urakoitsijat.
 • Hyödynnä kotitalousvähennys.
 • Karsi turhat toimenpiteet pois ja panosta tärkeimpien ongelmien korjaamiseen.
 • Panosta laatuun ja suurempiin kokonaisuuksiin.

Perustukset ja alapohja

Usein vanhemmissa omakotitaloissa perustukset ovat jääneet vähemmälle huollolle ja päässeet huonoon kuntoon. Puutteellinen salaojitus tai valesokkelirakenne sekä laiminlyöty rakenteiden huolto altistavat vanhan omakotitalon alapohjan mittaville vaurioille.

Mihin kiinnittää huomiota alapohjan kuntotarkastuksessa:

 • Ovatko rakenteet altistuneet kosteudelle?
 • Rakenteiden yleinen kunto
 • Onko tuuletus riittävä?

Huonokuntoisen ja kostuneen alapohjan remontti on kallis projekti joka voi aiheuttaa mittavia lisäkustannuksia remonttiin.

Valesokkeli

Jos talossa on valesokkeli, on sen korjaaminen ajankohtaista ennemmin tai myöhemmin talon elinkaaren aikana. Korjaamalla valesokkelin hyvissä ajoin ennaltaehkäiset suuremmat valesokkelin aiheuttamat vauriot ja ongelmat.

Valesokkelin korjaus on suuri remontti, joka vaatii aina ammattitaitoisen urakoitsijan.

Kengitettynä ja hyvin huollettuna valesokkeli ei ole aina huono asia.

Vanhan omakotitalon kattoremontti

Jos vanhan omakotitalon alkuperäinen vesikatto on asennettu oikein ja ammattitaitoisesti, voi vanha katto olla edelleen käytössä ja ulkoisesti hyväkuntoinen.

Vanhojen talojen kohdalla tulee muistaa, että vaikka vesikatto on ulkoisesti ehjän näköinen, voivat kattorakenteet olla vaurioituneet ajan saatossa.

Osana peruskorjausta voi olla edessä kokonaisvaltainen kattoremontti, jolloin myös sisemmät kattorakenteet joudutaan uusimaan. Kattorakenteiden ongelmat ovat yleisimpiä vanhoissa rintamamiestaloissa.

Rintamamiestaloille tyypillinen yläpohjan lisäeristäminen estää usein kattorakenteiden riittävän tuuletuksen. Tällöin kosteus ei pääse haihtumaan kattorakenteista.

Mikä on paras kattomateriaali vanhaan omakotitaloon?

MateriaaliPlussatMiinukset
HuopakattoEdullisin vaihtoehto ja helpoin asentaa itse. Hintaansa nähden pitkä käyttöikä.Vaihtoehdoista lyhin tekninen käyttöikä ja vaatii jatkuvaa huoltoa.
TiilikattoTyylikäs ja helppohoitoinen. Hyvin hoidettuna pitkä käyttöikä.Työläs asentaa itse. Yksittäiset tiilet ovat alttiita vaurioille.
KonesaumakattoPisin käyttöikä ja käytännössä täysin huoltovapaa.Vaihtoehdoista kallein ja vaatii aina ammattitaitoisen peltisepän asennukseen.

Lämmitysjärjestelmän päivitys

Yleisimmät lämmitysmuodot vanhoissa omakotitaloissa ovat puu-, öljy-, ja sähkölämmitys. Päivittämällä vanhan lämmitysjärjestelmän moderniin vaihtoehtoon parannat talon energiatehokkuutta huomattavasti sekä säästät selvää rahaa lämmityskuluissa.

Jos käytössä on edelleen öljylämmitys, olet oikeutettu ELY-keskuksen myöntämään avustukseen kun valitset uudeksi lämmitysmuodoksi ympäristöystävällisen vaihtoehdon.

Lämmitysjärjestelmää ei välttämättä tarvitse uusia kokonaan, vaan esimerkiksi hankkimalla olemassa olevan lämmitysjärjestelmän rinnalle ilmalämpöpumpun tai aurinkopaneelit saat toimivan hybridilämmityksen.

Parhaat lämmitysmuodot vanhaan omakotitaloon

LämmitysmuotoPlussatMiinukset
MaalämpöKustannustehokas ja maksaa itsensä lyhyessä ajassa takaisin.Suuri alkuinvestointi
IlmavesilämpöpumppuEnergiatehokas ja riittää koko talon lämmitykseenEdullisimmat mallit eivät kestä kovia pakkasia.
KaukolämpöVaivaton ja edullinen ratkaisu.Saatavuus haja-asutusalueella.

Viihtyisä ja moderni terassi

Vanhojen talojen terassin ovat usein yksinkertaisia sekä ajan saatossa kuluneita. Koko talon yleisilmettä kohennat helposti uusimalla terassin pinnat joko lakalla tai maalilla. Suuremmat halkeamat on helppo kitata.

Terassista saat huomattavasti modernimman ja eläväisemmän tyylikkäillä terassikalusteilla ja laadukkaalla grillillä. Kesäkeittiö on ajaton klassikko omakotitalon terassille.

Jos terassi on suurempikokoinen, erinomainen tapa lisätä arjen luksusta on hankkia terassiin integroitu palju tai ulkoporeallas. Ulkoporeallas on illanistujaisten kohokohta jota voit käyttää vuodenajasta riippumatta.

Näin remontoit vanhasta omakotitalosta modernin kodin:

 • Remontti alkaa aina tarvekartoituksella ja kuntotarkastuksella.
 • Suunnittele remontti tarkkaan: määritä mitä tarvitsee ja ei tarvitse tehdä.
 • Päivitä vanha vesikatto ja kattorakenteet.
 • Huolehdi asianmukaisesta salaojituksesta.
 • Jos talossa on valesokkeli, tulee se korjata välittömästi. Näin ennaltaehkäiset valesokkelin yleisimmät ongelmat.
 • Tarkasta putkien ja viemärien kunto. Uusimalla putket ennaltaehkäiset vuodot ja tukokset.
 • Päivitä vanha lämmitysjärjestelmä moderniin energiatehokkaaseen ratkaisuun.
 • Panosta terassiin. Viihtyisä terassi parantaa asumismukavuutta ja tekee vanhastakin talosta modernimman.

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.