On yleinen tapa kysyä asuntokauppojen kuntotarkistuksen yhteydessä valesokkelista. Valesokkeli on ehkä tunnetuin pientalojen riskirakenne, mutta mikä se käytännössä on? Mitä ongelmakohtia valesokkelista löytyy ja miksi ne ovat vaarallisia? Lue tästä artikkelista miksi valesokkeli on niin tunnettu ja samalla pelätty rakenne.
Mikä valesokkeli?
Valesokkeli eli piilosokkeli on talon perustuksissa käytettävä rakenteellinen ratkaisu, jossa kivijalka on ulkopuolelta tarkasteltuna normaalin korkuinen mutta sokkelin takana talon runko on maan tasolla tai sen alapuolella. Valesokkelirakenne oli hyväksytty ja yleinen ratkaisu 1970-1980 luvulla rakennetuissa rivi- ja pientaloissa. Valesokkeleita rakennettiin 1990 luvulle saakka.
Valesokkelin tarkoituksena oli tiivistää lattian, seinän ja perusmuurin eli sokkelin välinen liittymä tiiviisti ja ilman lattian rajassa kulkevaa kylmäsiltaa. Eristevilla saadaan rakenteella lattian alapuolelle estämään kylmäsiltoja. Toiseksi valesokkelin avulla rakennukseen saadaan esteetön kulku ilman korkeuseroja etuovella. Valesokkeli on yleinen rakenne etenkin tiiliverhoilluissa puurunkoisissa rakennuksissa.
Talon ulkopuolella näyttää siltä että talon runko on betonisen perustan päällä. Tästä syntyy vale-etuliite. Rakenteessa ulkoseinän alasidepuu on näkyvää perustusta alempana ja tämä puinen rakenne pääsee helposti kastumaan eikä kosteus pääse siirtymään pois. Oheisesta kuvasta selviää miten rakenteet käytännössä ovat:
Lue lisää riskirakenteista ympäristöministeriön koulutusoppaasta.
Valesokkelin yleisimmät ongelmat yleisimmät ongelmat
Puisen rakenteen vuoksi valesokkeleita on salaojitettu mutta salaojien tukkeutuminen voi aiheuttaa kosteusvaurion. Valesokkeli ei ole välttämättä automaattisesti pilaantunut, mutta se kannattaa tarkastaa rakenneavauksin.
Maasta tulevan kosteuden lisäksi valesokkeliin voi tiivistyä sisäilmassa oleva kosteus ja nämä yhdessä aiheuttavat tilanteen joka ei ole hallittavissa. Kosteus homehduttaa ulkoseinän alasidepuun ja aiheuttaa mahdollisuuden sisäilmaongelmille.
Matalan rakenteen aiheuttamien ongelmien lisäksi maanpinta on voinut ajan saatossa nousta karikkeen vuoksi ja perusmuuri on kokonaan piilossa. Lisäksi istutukset muurin vieressä voivat aiheuttaa kosteuden kerääntymistä. Maan kallistukset pitää korjata ja istutukset siirtää, jotta vesi kulkeutuu oikealla tavalla eikä jää seisomaan seinän viereen.
Valesokkelin ongelmakohdat:
- Salaojitus: ei toimi oikein tai puuttuu kokonaan
- Perusmuurin vedeneristys: kosteus pääsee siirtymään kapillaarisesti maasta ja sisäilmasta rakenteeseen
- Perusmuurin lämmöneristys: kylmäsillat pohjavalussa ovat tiivistymiskohtia kosteudelle
- Perusmuurin tuuletus: rakenne pääsee hyvin kuivumaan kastuttuaan
- Pihan kallistukset: viettävät oikeaan suuntaan poispäin rakennuksesta
- Sade- ja sulamisvesien oikea kulku: kallistukset ja sadevesijärjestelmät toimivat
- Rakennuksen puurunko maanpinnan tasolla tai sen alapuolella
- Valesokkelin puurakenne ei pääse kuivumaan kun kosteus ei pääse siirtymään pois
- Sisäilmaongelmat: lahoavasta puusta tulevat homeet ja itiöt sairastuttavat ihmisiä
- Pilaantunut valesokkeli aiheuttaa kiinteistön jälleenmyyntiarvon laskun
Miksi valesokkeli voi olla vaarallinen
Valesokkelirakenteessa on käytetty helposti pilaantuvaa puuta eristämättömänä kylmän betonipinnan päällä. Rakenteeseen syntyy kylmäsiltoja ja kosteus eri lähteistä pääsee tiivistymään rakenteeseen. Huonon ilmastoinnin ja maanpinnan alapuolella sijaitsevan rakenteen johdosta kosteus ei pääse siirtymään tarpeeksi nopeasti pois. Rakenne ei pääse kuivumaan. Pakkasella puurakenteen lämpötila saattaa mennä reilusti pakkasen puolella.
Kosteudesta johtuen puu alkaa homehtua ja lahoamaan ja eristemateriaalien kanssa synnyttää hajoamistuotteita sisäilmaan. Lisäksi homeitiöt ja mikrobit voivat pilata ilmaa. Rakenteessa on voitu käyttää myös muovia puun eristämiseksi mutta puu pääsee kastumaan eristeen sisällä. Pahimmissa tapauksissa puu voi olla täysin veden alla.
Kuinka tunnistat valesokkelin?
Kuten alussa mainittiin, valesokkeli on helppo tunnistaa rakennuksen ulkopuolelta. Valesokkelin ulko-oven alareuna on noin 20-40 sentin korkeudella sokkelin yläpinnan alapuolella eli oven alareuna on maan tasalla. Rakenteen silmämääräinen tarkastaminen ei riitä, vaan mahdolliset laho-ongelmat tulee tarkastaa oikeaoppisella rakennetarkastuksella.
Valesokkelin tarkastus
Asuntokaupan yhteydessä ostajalle syntyy erityinen selonottovelvollisuus riskirakenteen vuoksi. Tämä velvollisuus täytetään oikeaoppisella rakenneavauksella, jossa tehdään tarvittavat kosteusmittaukset. Valesokkelin kunto on hyvä tarkastaa, koska se voi aiheuttaa sisäilmaongelmia. Ilma on tunkkainen, asukkaat sairastavat paljon ja asunnossa on maakellarimainen haju.
Kuinka yleinen valesokkeli on?
Raksystemsin tarkastamien asuntokauppojen asunnoissa havaittiin valesokkeli noin 16% kohteista vuoteen 2018 mennessä. Tilastojen mukaan rakenne on yleisimmillään 1960-1980 luvun taloissa. 1970-luvun taloista rakenne oli 40% kohteista, 1980-luvun taloissa noin 30% ja 1960-luvun taloissa noin 15%. Näistä 30% oli suositeltu lisätutkimusta ja 20% sai suosituksen rakenteen korjaamiseen tai uusimiseen.
Toimi näin, jos epäilet kodissasi olevan valesokkeli
Vaikka rakennuksessa on valesokkeli ei se automaattisesti tarkoita rakennuksen olevan pilalla. Valepohjarakenne kannattaa kuitenkin tutkia ja selvittää mahdolliset alkavat tai jo olemassa olevat ongelmat. Piilosokkeli on yleinen riskirakenne ja sen tunnistamiseksi ja korjaamiseksi on tarjolla paljon osaamista ja palveluita.
Silmämääräisellä tarkastuksella selvität onko rakennuksessa valesokkelirakenne. Valesokkelin tarkastus annetaan asiantuntevalla taholle, joka suorittaa kosteuskartoituksen ja selvittää mahdolliset kosteusvauriot, jotka voidaan korjata ennen kuin niistä aiheutuu ongelmia asukkaille. Maakellarimainen haju sisällä ja allergioista kärsivät, usein sairastavat asukkaat ovat selvä merkki valesokkelin pitkälle edenneestä vauriosta.
Jos rakennuksen valepohja on vaurioitunut, on sen korjaaminen mahdollista ja rakennuksen elinkaari saa jatkoa. Rakennus voidaan kengittää eli poistaa vanha puurakenne ja korottaa rakennetta. Toimenpide voidaan tehdä rakennuksen ulkopuolelta tapahtuvana valesokkelikorjauksena. Lisäksi pihan kallistukset korjataan ja tehdään salaojituksen kunnostus. Valesokkelin korjauskustannusten arvio on noin 200-500€ juoksumetri ulkopuolelta tapahtuvana korjauksena. Valesokkelien kengitys sujuu helposti esimerkiksi Särkänlaidalta, joka on vaativien kohteiden korjaushankkeisiin ja saneerauksiin erikoistunut urakoitsija.
Valesokkelin korjaus:
- ehkäisee sisäilmaongelmia
- parantaa lämmöneristystä
- auttaa säilyttämään rakennuksen arvon
- myytäessä korjattu rakenne parempi kuin korjaamaton
- korjaus voi olla halvempi ratkaisu kuin rakennuksen purkaminen ja uuden rakennuttaminen
Valesokkeli talo voi olla toimiva koti ja arvokas kiinteistö tulevaisuudessakin!