Onko aurinkopaneelit kannattava sijoitus? Milloin aurinkopaneelit maksaa itsensä takaisin?
Aurinkopaneelien omistajat voidaan karkeasti jakaa kahteen koulukuntaan. Vihreitä arvoja kunnioittava talonomistaja hankkii aurinkopaneelit pienentääkseen asumisen hiilijalanjälkeä sekä vähentääkseen fossiilisten polttoaineiden käyttöä.
Suurimmalle osalle talonomistajista aurinkopaneelit ovat kuitenkin taloudellinen sijoitus. Oma aurinkovoimala omakotitalossa tuo selvää säästöä sähkölaskussa, säilyttää arvonsa asunnon myyntihinnassa sekä tarjoaa sijoitukselle jopa 8 prosentin vuosittaisen tuoton.
Aurinkovoimala maksaa itsensä takaisin useimmiten 10-30 vuoden kuluttua investoinnista. Kuinka takaisinmaksuajan saa minimoitua? Keräsimme yhteen kaikki aurinkopaneelien takaisinmaksuaikaan vaikuttavat tekijät sekä vinkit investoinnin tuoton maksimoimiseen.
Takaisinmaksuajalla tarkoitetaan aikaväliä, jolloin aurinkovoimala on tuottanut alkuinvestoinnin verran säästöä sähkölaskuissa.
Ota askel kohti puhtaampaa tulevaisuutta
Valjasta auringon energia kotiisi ja säästä sähkölaskussa. Taloekspertin kautta voit kilpailuttaa aurinkopaneelit luotettavasti ja nopeasti. Aloita energiatehokas elämä tänään!
Mistä asioista aurinkopaneelien takaisinmaksuaika riippuu?
Useat aurinkopaneelien myyjät tarjoavat kartoituskäynnin yhteydessä yksinkertaisen laskelman sijoituksen takaisinmaksuajasta. Laskelma perustuu useimmiten ainoastaan järjestelmän nimellistuottoon ja omakotitalon sähkönkulutuksee, ja lopputulos on pyörii kymmenen vuoden paikkeilla.
Kuulostaa helpolta, eikö vain?
Todellisuudessa sijoituksen takaisinmaksuaikaan vaikuttaa useat tekijät, ja osittain myös tuuri.
Epäsuotuisat olosuhteet, sähkönhinnan äkilliset muutokset tai esimerkiksi ulkoisista syistä johtuvat vauriot voivat vaikuttaa takaisinmaksuaikaan huomattavasti.
Järjestelmän tuotto ja koko
Suurin yksittäinen takaisinmaksuaikaan vaikuttava tekijä on loogisesti itse aurinkovoimalan tuotto. Mitä enemmän sähköä voimala tuottaa, sitä vähemmän sitä joudutaan verkosta ostamaan.
Suurempi voimala tarkoittaa aina suurempaa tuottoa. Suuri voimala vaatii kuitenkin suuremman alkuinvestoinnin. Tämän vuoksi järjestelmän mitoitus ei saa mennä yli eikä ali.
Alimitoitettu järjestelmä ei tuota riittävästi, ja ylimitoitettu vaatii suuremman alkuinvestoinnin.
Yksittäisten aurinkopaneelien teho vaihtelee 250 ja 400 watin välillä. Yleisimmät omakotitaloissa käytetyt paneelit ovat 300 wattisia.
Yleisesti aurinkovoimala mitoitetaan kattamaan noin 20-30 prosenttia vuosittaisesta sähkönkulutuksesta. Noin 10000 kWh vuodessa kuluttavan omakotitalon kohdalla tämä tarkoittaisi kymmenen 300 watin paneelin järjestelmää.
Sähkön hinta ja sen kehitys
Sähkön hinnalla on suuri merkitys paneeleilla saavutettuun säästöön. Mitä korkeampi on sähkönhinta on, sitä suurempi on euromääräinen säästö kuukausitasolla.
Tällä hetkellä sähkön hintojen ollessa voimakkaassa nousussa aurinkopaneelien hyöty kasvaa entisestään, ja aurinkopaneelien omistajat ovat etulyöntiasemassa.
Sähkön hinnan ollessa matalalla aurinkopaneelien euromääräinen tuotto vähenee, jolloin takaisinmaksuaika pitenee.
Sähkön myyntihinnan lisäksi tulee myös huomioida sähkönsiirto. Aurinkopaneelit ovat ainoa tapa paeta korkeita siirtomaksuja, kun sähkö tulee omalta katolta.
Aurinkovoimalan suunnitteluvaiheessa takaisinmaksu suhteutetaan aina sen aikaisin sähkön hintoihin.
Sijainti on tärkeä
Ennen paneelien asentamista on tärkeä tutkia onko sijainti riittävän hyvä aurinkopaneelien optimaaliselle toiminnalle. Yhtälailla maantieteellinen sijainti kuin tontin sijainti vaikuttavat paneelin tuottoon.
Kun puhutaan maantieteellisen sijainnin vaikutuksista, ovat ne Suomen sisällä pieniä lukuun ottamatta pohjoisinta Lappia. Paras tuotto saavutetaan Lounais-Suomessa, jossa paneelien tuotto voi olla parhaimmillaan lähes 20 prosenttia korkeampi kuin pohjoisempana.
Tontin sijainnin vaikutukset perustuvat lähinnä talon ympäristöön. Korkeat puut ja rakennukset voivat jättää paneelit varjoon, jolloin tuotto voi heiketä jopa kymmeniä prosentteja.
Jos olet hankkimassa aurinkopaneeleita varjoisalle tontille, huolehdi että paneelin kytketään rinnan eikä sarjaan.
Olosuhteet
Suomen vaihtelevat olosuhteet voivat vaikuttaa paneelien tuottoon ja takaisinmaksuaikaan. Esimerkiksi vähäluminen kevättalvi tai sateinen loppukesä vähentää valon määrää huomattavasti.
Kauanko takaisinmaksussa kestää?
Edellä mainituista muuttujista johtuen aurinkopaneelien takaisinmaksuaikaa ei voi määrittää tarkkaan. Arviot ovat aina suuntaa antavia, ja perustuvat numeroiden perusteella tehtyihin älykkäisiin arvauksiin.
Takaisinmaksuaika keskiverto sähkönkulutuksella vaihtelee 8-20 vuoden välillä. Alle 10 vuoden takaisinmaksuaika on kuitenkin harvinainen, mutta olosuhteiden ja muuttujien ollessa suotuisia täysin mahdollinen.
Näin maksimoit tuoton ja minimoit aurinkopaneelien takaisinmaksuajan
Hanki laadukkaat paneelit
Vaikka laadukkaat paneelit ovat hieman kalliimpia hankinta hetkellä, tulevat ja pitkällä aikavälillä huonolaatuisia halvemmiksi ja tuottoisimmiksi. Laadukkaat paneelit tarjoavat tasaista tuottoa ilman suurempia ongelmia mitkä ovat yleisimpiä halpojen paneelien kohdalla.
Laadukas paneeli maksaa itsensä nopeasti takaisin, sekä tuo puhdasta voittoa vielä pitkään investoinnin realisoinnin jälkeen. Korkealaatuinen järjestelmä voi tuottaa jopa 40 vuotta.
Kilpailuta
Eri toimittajien tarjoamien pakettien takaisinmaksuajat voivat vaihdella huomattavasti. Eroja syntyy niin hinnan, paneelien laadun kuin asennuksen puolesta.
Tämän vuoksi on tärkeää vertailla eri yrityksiä ja niiden tarjouksia huolellisesti.
Kilpailuta aurinkopaneelit Taloekspertin kautta
Auringon voima on käyttämätön voimavara katollasi. Kilpailuta aurinkopaneelit Taloekspertin avulla ja aloita säästäminen nyt.
Pidä voimalasta hyvää huolta
Vaikka yleisesti oletaan, että paneelit ovat huoltovapaita, voi pienillä toimenpiteillä ylläpitää niiden kuntoa ja toimivuutta. Säännöllinen kuntotarkastus ja tuotannon seuraaminen pitää ajan tasalla.
Talvisin paksujen lumikerrosten puhdistaminen voi tuoda jonkin verran lisätuottoa. Talvella katolle kiivetessä tulee kuitenkin muistaa työturvallisuus ja asianmukaiset kattoturvatuotteet.
Mitä takaisinmaksun jälkeen tapahtuu?
Kun sijoitus on maksanut itsensä kokonaisuudessaan takaisin, tuottaa aurinkovoimala puhdasta voittoa.
Aurinkopaneelien käyttöikä on jopa 40 vuotta, joten takaisinmaksun jälkeen yli puolet paneelin elinkaaresta on puhdasta voittoa.
Jokainen paneelivalmistaja myöntää tuotteilleen tuottavuustakuun, mikä vaihtelee 20-40 vuoden välillä. Tuottavuustakuun mennessä ei paneelin tuotto lakkaa kuin seinään, vaan hiipuu vuosi vuodelta riippuen paneelien kunnosta.
Pitämällä paneeleista hyvää huolta ja osittain myös hyvällä tuurilla voi aurinkovoimalan käyttöikä olla jopa 50 vuotta.
Yhteenveto – Onko aurinkovoimala kannattava sijoitus?
Nykyteknologialla kyllä on.
Aurinkovoimala on kannattava sijoitus lähes jokaiseen omakotitaloon. Sen lisäksi että sijoitus maksaa itsensä takaisin, tuo se puhdasta voittoa vuosikymmenien ajan.
Sähkönsäästön lisäksi aurinkovoimalan arvo säilyy talon arvossa. Sen lisäksi että talon hinta kasvaa, kasvaa myös sen kysyntä asuntomarkkinoilla voimistuvan aurinkopaneelitrendin myötä.
- Oikein mitoitettu aurinkovoimala maksaa itsensä takaisin jo alle 15 vuodessa
- Paneelit säilyttää arvonsa
- Aurinkopaneelit parantavat talon energiatehokkuutta huomattavasti
- Aurinkopaneelit pienentävät omakotitalon hiilijalanjälkeä ja fossiilisen polttoaineen kulutusta.
Lue myös: Sähköauton lataus aurinkoenergialla