Sähkön hintojen ollessa korkeimmillaan moneen vuoteen on yhä useampi hankkinut aurinkopaneelit omakotitaloon. Sähkön hinnan nousu korreloi suoraan aurinkopaneelien tuomaan euromääräiseen säästöön, minkä vuoksi aurinkopaneelien omistajat ovat etulyöntiasemassa tämän hetken sähkömarkkinoilla.
Asiantuntijoiden arvioiden mukaan vuonna 2022 ja 2023 voidaan aurinkopaneeleilla säästää jopa nelinumeroisia summia.
Aurinkopaneelit ovat suuri ja pitkäaikainen investointi, joka oikein mitoitettuna tuo selvää säästöä sähkölaskuissa sekä parantaa kodin energiatehokkuutta.
Hankintavaiheessa tulee kiinnittää huomiota useisiin eri seikkoihin, jotta saat rahoillesi parhaan vastineen eikä investointi valu hukkaan.
Esimerkiksi liian pieni tai suuri järjestelmä on enemmänkin kuluerä kuin tuottava sijoitus.
Keräsimme yhteen tärkeimmät asiat mihin kiinnittää huomiota aurinkopaneeleita hankkiessa. Noudattamalla tämän oppaan ohjeita varmistat tuottoisan investoinnin jopa vuosikymmeniksi eteenpäin.
Lue myös: Sähköauton lataus aurinkoenergialla
Aurinkopaneelien toiminta lyhyesti
Aurinkopaneeleita ei tule sekoittaa aurinkokeräimiin, joita hyödynnetään vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä. Aurinkopaneelin tehtävä on toimia talokohtaisena sähkövoimalana mikä yhdistetään invertterin kautta suoraan sähköverkkoon.
Tämän vuoksi aurinkopaneeleita kutsutaan myös nimellä aurinkovoimala.
Aurinkopaneelit kytketään invertteriin, joka muuttaa paneelin tuottaman 12 voltin tasavirran 230 voltin vaihtovirraksi. 230 voltin vaihtovirta siirretään invertteristä suoraan talon sähköverkkoon.
Kun aurinkovoimala on toiminnassa ja kotona aktivoidaan mikä tahansa sähkölaite, tulee tarvittava sähkö ensisijaisesti invertteristä eikä valtion sähköverkosta.
Mitä suurempi osuus itse tuotetulla sähköllä on kuukausittaisessa sähkönkulutuksessa sitä suurempia ovat euromääräiset säästöt.
Mitkä vaikuttavat eniten aurinkovoimalan tuottamiin säästöihin?
- Alkuinvestoinnin suuruus
- Mitoitus
- Paneelien teho
- Sähkönkulutus
- Sijainti
- Sähkön markkinahinta
Paljonko aurinkopaneelit omakotitaloon maksaa?
Aurinkopaneelit maksavat asennettuina keskimäärin 6000 – 20 000 euroa järjestelmän koosta riippuen.
Aurinkopaneelien hinta on harvemmin kiveen hakattu; hinnat voivat vaihdella jopa tuhansia euroja järjestelmistä tai toimittajista riippuen.
Suurimmat hintaan vaikuttavat tekijät ovat järjestelmän koko sekä asennus. Hinta on kuitenkin lähestulkoon aina talokohtainen, sillä avaimet käteen -paketit räätälöidään aina omalla kohdalle sopivimmaksi.
Ennen tarjousta tehdään eurontarkan laskelmat ja suunnitellaan kaikista kustannustehokkain ratkaisu juuri omaan sähkönkulutukseen nähden.
Asennus muodostaa noin kolmasosan koko projektin hinnasta, ja sen suuruuteen vaikuttavat muun muassa kattomateriaali, työn laajuus sekä ajankohta.
Työn osuuteen voidaan hyödyntää vuosittainen kotitalousvähennys.
Usea aurinkopaneelitoimittaja tarjoaa tuotteilleen matalakorkoisen rahoituksen. Kyseessä on usean tuhannen euron hankinta, jolloin edullinen rahoitus on useimmissa tapauksissa kannattavin ratkaisu.
Aurinkopaneelien rahoitus ei vaadi käsirahaa, takaajia eikä vakuuksia.
Ideaalitilanteessa aurinkopaneelin tuottama kuukausisäästö vastaa rahoituksen kuukausierää.
Esimerkkejä aurinkopaneelien hinnoista:
Järjestelmän koko | Keskimääräinen hinta |
---|---|
3 kilowatin ja 8 paneelin voimala | 6000 – 6500 euroa |
4,8 kilowatin ja 12 paneelin voimala | 8000 – 9000 euroa |
Yli 8 kilowatin suurkohdejärjestelmät | 15 000 – 20 000 euroa |
Aurinkopaneelin mitoitus ja ylijäämäsähkö
Oman aurinkovoimalan suunnittelu alkaa aina järjestelmän mitoituksella. Mitoituksessa otetaan huomioon haluttu tuotto-osuus sekä vuosittainen sähkönkulutus.
Yleensä aurinkopaneelilla tavoitellaan 20-30 prosentin osuutta vuosittaisesta sähkönkulutuksesta. Noin kolmasosan vuosituotolla investointi maksaa itsensä takaisin noin 10-15 vuoden kuluessa.
Yli- tai alimitoitus johtaa suuriin menetyksiin potentiaalisesta tuotosta. Alimitoitettu järjestelmä ei tuota riittävää määrää energiaa, jolloin euromääräinen säästö ei ole kummoinen.
Ylimitoitetussa järjestelmässä sähköä voi mennä hukkaan suuriakin määriä. Itse tuotettu sähkö on aina arvokkaampaa kun käytät sen itse etkä myy sitä sähköyhtiölle.
Vaikka ylijäämäsähköä myymällä voi saavuttaa rahallista hyötyä, eivät ne ylimitoitetun järjestelmän tilanteessa riitä kattamaan korkeaa alkuinvestointia.
Mitoituksessa voidaan hyödyntää myös automaatiota. Älykäs järjestelmä ohjaa sähkönkulutusta painottaen sähkönkulutusta aurinkopaneelin parhaiten tuottaviin aikoihin. Paneelin tuotto on korkeimmillaan keskipäivästä eteenpäin.
Virtuaaliakku
Osa sähköyhtiöstä tarjoaa mahdollisuuden myös sähkön varastoimiseen verkossa. Virtuaali- tai verkkoakuksi kutsutussa sopimuksessa sähköyhtiö ei osta ylijäämäsähköä, vaan ylijäämäsähkö varastoidaan esimerkiksi talven pimeitä kuukausia varten.
Tällöin sähköyhtiö hyvittää veloituksetta saman verran sähköä mitä takaisin verkkoon on syötetty. Myös virtuaaliakun käytöstä syntyvä ylimääräinen siirtomaksu hyvitetään sähköyhtiön toimesta.
Oikein mitoitettuna virtuaaliakku mahdollistaa entistä suuremmat säästöt sähkölaskussa sekä mahdollisuuden päästä lähelle täyttä omavaraisuutta sähköntuotannon suhteen.
Toimittajan kilpailutus
Koska aurinkopaneelit on suuri investointi, tulee niiden toimittaja valita huolellisesti ajan kanssa. Eroavaisuudet eivät näy pelkästään hinnassa, vaan myös itse tuotteissa voi olla valtaviakin eroja niin kestävyydessä kuin tuottavuudessa.
Yleisesti suositellaan hankkimaan aurinkopaneelit luotettavalta ja vakavaraista toimijalta. Tällöin varmistat laadukkaiden tuotteiden lisäksi pitkän ja kattavan takuun sekä alusta loppuun onnistuneen prosessin.
Näin valitset parhaan aurinkovoimalan toimittajan:
- Lähetä vähintään viidelle eri toimittajalle tarjouspyynnöt ja vertaile tarjousten sisältöjä
- Varo myyjiä, jotka tarjoavat “ilmaisia kartoituskäyntejä”; luultavasti joudut vain väsytystaistelumyynnin uhriksi
- Kysy kokemuksia useilta aurinkopaneelien omistajilta
- Yrityksiä vertaillessa kiinnitä huomiota arvosteluihin, referensseihin sekä taloustietoihin
- Tutustu itse tuotteisiin ja niiden valmistajiin; kotimaiset firmat myyvät TIER1-valmistajien tai itse eri komponenteista kokoamiaan paneeleita
- Selvitä asennuspalvelun tarjoaja
Suurin virhe aurinkopaneeleita hankkiessa on tarttua heti ensimmäiseen tarjoukseen. Etenkin suoramyyntinä yhdeltä istumalta tehty kauppa voi johtaa ylihintaiseen kauppasummaan tai pahimmassa tapauksessa heikkolaatuiseen voimalaan.
Sijainti ja katto
Vielä reilu kymmenen vuotta sitten huono sijainti tai väärä katon kulma saattoi olla este aurinkopaneelien toimivuudelle. Tekniikan kehittyessä ja paneelien tehon kasvaessa on kuitenkin mahdollista asentaa toimiva järjestelmä varjoisammallekin tontille.
Parhaan tuottavuuden saavuttamiseksi paneelien sijoittelu katolle kannattaa mitata tarkkaan, jotta paneeleihin kohdistuu mahdollisimman suuri määrä valoa päivän aikana. Oikeilla ilmansuunnilla ja paneelien kulman säätämiselle voidaan saavuttaa merkittäviä hyötyä.
Paneelit olisi hyvä suunnata etelänpuoleisella lappeelle, jolloin paneeli saa suoraa auringonvaloa aamusta iltaan. Oikea kulma on noin 35-45 astetta kattoon nähden.
Synkkä metsä tai lähialueen korkeat rakennukset voivat heikentää paneelin tuottoa, mikä on erityisen tärkeää huomioida suunnitteluvaiheessa. Yksittäiset kattoa varjostavat puut voidaan tarvittaessa kaataa pois tieltä.
Vanhoissa sarjaan kytketyissä paneeleissa pienikin varjo kumosi kaiken tuoton. Nykyään tätä ongelmaa ei ole sillä paneelit kytketään lähes poikkeuksetta rinnan.
Pelkkä hyvä sijainti ei kuitenkaan riitä. Koska aurinkopaneelit ovat erittäin pitkäikäisiä, tulisi myös katon olla hyvässä kunnossa.
Ennen aurinkopaneelien asennusta olisi hyvä tehdä kattava kuntotarkastus katolle ja varmistaa ettei suurempaa kattoremonttia jouduta tekemään aurinkopaneelien elinkaaren aikana.
Tarvittaessa aurinkopaneelit voidaan irrottaa kattoremontin ajaksi, ja osa valmistajista nimenomaan painottaa aurinkopaneelien helppoa irroitusta ja kiinnitystä.
Jos kyseessä on asbestia sisältävä mineriitti- tai varttikatto, ei aurinkopaneeleita voida asentaa ennen asbestipurkua ja uuden katteen asentamista.
Aurinkopaneelien takuu
Takuu on yksi tärkeimmistä seikoista eri toimijoita kilpailuttaessa. Pitkä takuu on useimmiten merkki laadukkaista tuotteista.
Aurinkopaneelien kohdalla tuottavuustakuu on tärkeimmässä roolissa, jonka olisi hyvä olla vähintään 25 vuotta. Osa valmistajista tarjoaa jopa 40 vuoden tuottavuustakuuta. Kun tuottavuustakuu umpeutuu, ei paneelin tuotto lakkaa kuin seinään vaan teho hiipuu pikkuhiljaa laitteen kunnosta riippuen.
Tuottavuustakuun lisäksi on tärkeä muistaa myös materiaali- ja asennustakuu. Materiaalitakuu on usein 10-20 vuotta. Materiaalitakuu kattaa paneelien lisäksi myös invertterin ja kiinnitykseen tarvittavat materiaalit.
Asennuksen takuu riippuu käytetystä asennusfirmasta. Useimmiten asennuksella myönnetään 5-15 vuoden takuu. Asennustakuu kattaa myös virheellisestä asennuksesta aiheutuneet vauriot.
Asennus ja lupa-asiat
Sähköverkkoon liitettävät 230 voltin aurinkopaneelit vaativat aina ammattilaisen asennuksen. Tämän vuoksi helpointa on tilata avaimet käteen -paketti johon kuuluu aurinkopaneelitoimittajan järjestämä asennus.
Asennus voidaan suorittaa ympäri vuoden ja kestää kohteesta riippuen 1-2 päivää.
Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta aurinkopaneelien asentaminen ei vaadi toimenpidelupaa kunnalta. Toimenpidelupaa vaativissa kunnissa vaaditaan myös naapurikuuleminen niiltä naapureilta kenen pihalle aurinkopaneelit näkyvät.
Useimmissa tilanteissa aurinkopaneelitoimittaja auttaa lupa-asioiden eteenpäin viemisessä.
Asennuksen jälkeen – Aurinkovoimalan tehon seuranta ja ylläpito
Kuinka seurata paneelien tuottoa?
Asennuksen ja käyttöönoton jälkeen on tärkeä seurata aktiivisesti aurinkopaneelin sähköntuotantoa, jotta mahdolliset ongelmat voidaan korjata mahdollisimman nopeasti. Jos ongelmien korjaamisessa viivyttelee, voi menettää arvokasta tuottoa.
Säästöä on helppo seurata reaaliaikaisesti kuukausittaisista sähkölaskuista.
Tarvitseeko paneeleita huoltaa?
Aurinkopaneeleissa on hyvin vähän liikkuvia osia, joten ne ovat käytännössä täysin huoltovapaita. Paneelien säännöllinen puhdistus on kuitenkin suositeltavaa niin tuottavuuden kuin kestävyydenkin kannalta. Lunta paneelien pinnalta joutuu harvemmin pudottamaan, sillä paneelin pinta on liukasta materiaalia ja lämmin talvellakin. Lisäksi paneelit ovat kulmassa, jolloin lumi pääsee helposti putoamaan.
Ota nämä asiat huomioon aurinkopaneeleita hankkiessa:
- Kilpailuta useampi tarjous
- Panosta mitoitukseen
- Varmista katon kunto ennen paneelien hankkimista
- Panosta laatuun, halpojen paneelien käyttöikä ja tuottavuus voi jäädä heikoksi
- Muista kotitalousvähennys
- Rahoitus vai kertamaksu?
- Takuu