Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Saunaremontti on yksi kodin isoimmista remonteista – Luettelemme saunaremontin lukuisat hyödyt

Julkaistu 04/07/2022
Viimeksi päivitetty 04/07/2022

Saunaremontti on kodin suurimpia remontteja joka hyvin toteutettuna parantaa löylykokemusta ja nostaa talon arvoa. Oli kyseessä suuri tai pieni saunaremontti, kannattaa sen suunnittelu aina tehdä huolellisesti.

Uusittu ja moderni sauna on arjen luksusta parhaimmillaan sekä tarjoaa mukavan irtioton arjesta. Jo pienelläkin pintaremontilla saat ihmeitä aikaan ja teet vanhasta saunasta huomattavasti viihtyisämmän.

Saunaremontin voi tehdä monella eri tavalla, joko itse tai palkkaamalla urakoitsijan. Pienen pintaremontin voit tehdä helposti itse, ja kokonaisvaltainen saunaremontti onnistuu helpoiten avaimet käteen -pakettina, jolloin hintaan sisältyy materiaalien ja työn lisäksi suunnittelu.

Milloin saunaremontti on ajankohtainen?

Saunaremontti on kannattavaa tehdä kylpyhuoneremontin yhteydessä. Sen lisäksi että säästät aikaa ja vaivaa varmistat saunan estetiikan yhteensopivuuden koko muun kylpyhuoneen kanssa.

Saunan keskimääräinen käyttöikä on noin 10-15 vuotta. Viimeistään 15 vuoden iässä lauteissa alkaa näkyä selviä kulumisen merkkejä. Lisäksi lauteiden kantokyky heikkenee huomattavasti 15 vuoden iässä.

Vaikka lauteet ovat käyttöturvalliset vielä 15 vuoden jälkeenkin, ovat ne usein ruman ja kuluneen näköiset. Lauteiden lisäksi myös saunan seinät alkavat rapistua 15 vuoden käytön jälkeen. Seinät ovat jatkuvasti alttiita valtaville määrille kosteutta, joten niiden elinkaari ei ole ikuinen.

Kiuaskivet tulisi vaihtaa noin viiden vuoden välein, sillä luonnonkivi menettää massaansa kovassa käytössä jolloin kivi sitoo itseensä vähemmän lämpöenergiaa.

Saunaremonttia suunnitellessa on tärkeää tarkastaa saunan ilmanvaihdon ja eristeiden toimivuus. Jollei eristeitä ja ilmanvaihtoa tarvitse korjata, selviää usein pienemmällä remontilla.

Saunaremontille kannattaa varata noin viikko aikaa, varsinkin jos kyseessä on suurempi ja kokonaisvaltaisempi saunaremontti. Pienempään saunaremonttiin riittää hyvin viikonloppu.

Moderni sauna – helppoa arjen luksusta

Elävöittämällä vanhaa saunaa parannat saunomiskokemusta ja samalla pidennät saunan käyttöikää. Jo pienilläkin uudistuksilla vanha sauna herää suorastaan henkiin.

Nykytrendien mukainen sauna on tilava, hillitty sekä tummasävyinen. Mustan ja harmaan sävyt yhdistettynä vuolukivimateriaaleihin tekevät saunasta tunnelmallisen tyylikkään.

Hillitty ja tyylikäs moderni sauna innostaa varaamaan aikaa rentoutumiselle, ja saunominen nousee yhdeksi arkiviikon kohokohdista.

Kuitenkin ennen esteettisten ratkaisujen suunnitteluja on tärkeä huolehtia perusasiat kuntoon, jotta saunominen on turvallista ja vaivatonta.

Huomioi nämä saunaremontin suunnittelun alkuvaiheessa:

 • Tarkasta ilmanvaihdon toimivuus. Jos ilmavaihto on kunnossa ja toimii moitteettomasti, ei ilmanvaihtojärjestelmää tarvitse uusia remontin yhteydessä.
 • Tarkasta saunan tiivisteet. Jos tiivisteet vuotavat, täytyy ne uusia remontin yhteydessä. Ehjät tiivisteet ovat edelleen käyttökelpoisia.
 • Tarkista kiukaan kunto. Yli 15 vuotta vanha kiuas on usein menettänyt tehoaan, eikä ole yhtä energiatehokas kuin modernit kiukaat. Vaihtamalla vanhan kiukaan varmistat laadukkaat löylyt ja säästät sähkölaskussa.

Kun saunan perustekniikka on kunnossa, voidaan keskittyä saunan modernisointiin.

Näin muutat helposti vanhan saunasi modernimmaksi:

 • Vaihda perinteinen saunavalaisin tunnelmallisiin led-valoihin.
 • Käsittele saunan sisäpinnat. Tummat sävyt luovat tunnelmaa ja vaaleat sävyt tekevät saunasta pirteän ja valoisan.
 • Vaihda vanha kiuas joko etäohjattavaan tai hetivalmiiseen malliin.
 • Vaihda vanha suihku miellyttävään vettä säästävään sadevesisuihkuun.
 • Kokeile uutta lauderatkaisua. Leveät lauteet ja alatasoon integroitu kiuas antavat saunalle modernin ilmeen.

Mitä saunaremontti maksaa?

Saunaremontin hintaa vaikuttaa suurimmaksi osaksi remontin laajuus, ja tehdäänkö samalla kylpyhuoneremontti. Pienen pintaremontin kohdalla voit selvitä helposti alle tuhannella eurolla, mutta suurempi remontti voi maksaa jopa 7000-10000 euroa.

Tilatessa saunaremontin urakoitsijalta työn osuus on noin 15-30 prosenttia kokonaishinnasta. Sauna- ja kylpyhuoneremonteissa olet oikeutettu kotitalousvähennykseen, joten lopullinen työn hinta on saunaremontissa suhteellisen matala.

Suurin kuluerä saunaremontissa ovat materiaali, joiden kohdalla tulee varautua pitkiin toimitusaikoihin. Jo pelkät lauteet mittatilaustyönä tehtynä voivat maksaa jo yli tuhat euroa.

Toinen suuri kuluerä on itse saunan sydän eli kiuas, jota valittaessa ei kannata pihistellä. Laadukas ja oikein mitoitettu kiuas takaa parhaat löylyt uudessa saunassa. Laadukkaiden kiukaiden hinnat vaihtelevat 500-1500 euron välillä.

Kiukaan valinnassa on myös huomioitava kuinka usein sauna on käytössä. Joka päivä saunojalle hetivalmis kiuas on ehdoton valinta, kun taas kerran viikossa saunojalle riittää perinteinen kertalämmitteinen kiuas.

Miksi saunaremontti kannattaa?

 • Uusittu ja käytännöllinen sauna tarjoaa erinomaisen irtioton arjesta
 • Moderni ja tyylikäs sauna nostaa talon hintaa ja nostaa kysyntää
 • Moderni sauna on käytännöllisyyden lisäksi energiatehokas. Säästät sievoisen summan sähkölaskussa vaihtamalla vanhan sähkökiukaan uuteen.

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.