Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Remontoija – älä unohda valaistusta: Näin luot tunnelmaa ja toimivuutta kotiisi

Julkaistu 04/04/2023
Viimeksi päivitetty 04/04/2023

Kun remontoit kotiasi, on valaistuksen merkitys korvaamaton. Hyvä valaistus luo tunnelmaa, säästää energiakuluissa, lisää asumismukavuutta sekä luo täysin uudenlaisia atmösfäärejä tiloihin.

Tässä kirjoituksessa jaamme TaloEkspertin parhaat vinkit valaistuksen toteuttamiseen, sekä ideoita kuinka erilaisilla valaisimilla ja ohjausvaihtoehdoilla voi saavuttaa parhaan lopputuloksen remontoinnissa.

Valaistuksen merkitys remontoinnissa

Tekniikan kehityksen myötä myös erilaiset valaistusmuodot ovat kehittyneet merkittävästi. Valaistus ei rajoitu enää kellertäviin hehkulamppuihin, vaan saatavilla on useita vaihtoehtoja eri muodoissa ja väreissä.

Kun suunnitellaan remonttia, on tärkeä ottaa huomioon myös uusitun tilan valaistus. Valaistuksen uusiminen on pieni panostus, jolla on suuri vaikutus remontin lopputulokseen. Hyvin toteutettu valaistus korostaa huoneen arkkitehtuuria ja sisustusta, sekä auttaa luomaan huoneeseen halutun ilmeen.

Valaistuksen suunnittelussa on myös otettava huomioon huoneen käyttötarkoitus ja valaistuksen tarve. Esimerkiksi keittiössä tarvitaan hyvä yleisvalaistus, jotta ruoanlaitto ja keittiössä työskentely on sujuvaa. Vastaavasti oleskelutiloihin on hyvä suunnitella epäsuorempaa valoa hyödyntävä tunnelmavalaistus, joka luo rentouttavan ja miellyttävän miljöön.

Etenkin pienellä budjetilla remontoidessa valaistuksen merkitys kasvaa entisestään. Investoimalla epäsuoraa valoa tuoviin led-nauhoihin tai kohdennettaviin alasvaloihin voit luoda kodin eri huoneisiin tunnelmavalaistuksen, joka tuo sisustuksesi ja tilan yksityiskohdat esiin aivan uudella tavalla.

Valaisinten valinta eri tiloihin

Valaisinten valinnassa ei kannata mennä sieltä mistä aita on matalin. Käyttämällä erilaisia valaisimia eri tiloissa saavutat aina parhaan lopputuloksen. Kokeile perinteisten kattolamppujen sijaan esimerkiksi neliskanttisia, värillisiä, kiskoon kiinnittyviä tai säädettäviä LED-alasvaloja. Säästät energiatehokkuudessa ja saat juuri omanlaisesi valaistuksen.

Kokeile erilaisia valaisuratkaisuja eri tiloihin:

  • Keittiö: Keittiön remontissa ja valaistuksen suunnittelussa tulee ottaa huomioon riittävä valon määrä. Hyvä yleisvalaistus tekee ruoanlaitosta ja siivouksesta sujuvampaa ja mukavampaa. Keittiöön sopivat erinomaisesti kattoon asennetut LED-paneelit tai -alasvalot, jotka tarjoavat tasaisen ja kirkkaan valaistuksen. Kattovalojen lisäksi työtasoille voidaan asentaa alakaappivalot tai pienet seinävalaisimet, jotka tuovat lisävaloa työskentelyyn.
  • Olohuone: Olohuoneen valaistuksen tavoitteena on luoda rentouttava ja viihtyisä tunnelma ja ilmapiiri. Perinteisen kattovalaisimien lisäksi olohuoneessa voidaan hyödyntää esimerkiksi lattia- tai pöytävalaisimia, jotka luovat lämmintä tunnelmavaloa. Huomioi kuitenkin riittävä yleisvalaistus, jotta tila on riittävän valoisa tilan siivoamiseen.
  • Makuuhuone: Makuuhuoneen valaistukseen riittää usein yksi kattolamppu, jonka tukena voidaan hyödyntää pieniä pöytävalaisimia tai pehmeitä tunnelmavaloja. Sängyn viereen asennettu pöytä- tai seinävalaisin toimii hyvänä lukuvalona.
  • Kylpyhuone: Kylpyhuoneen valaistuksen tarkoitus on luoda riittävä yleisvalaistus, jotta kylpyhuoneessa liikkuminen on turvallista ja mukavaa. Kylpyhuoneen valaistuksen on olta kosteudenkestävää. Saunan remontissa tunnelmavalaistuksen merkitys nousee entisestään. 

Miellyttävän himmeä epäsuora valaistus luo saunaan rennon ja hämyisen atmosfäärin, ja tekee saunasta entistä viihtyisämmän. Saunan valaistukseen sopii erinomaisesti pienet LED-valot tai valokuidut.

Epäsuoran valaistuksen hyödyt

Epäsuorassa valaistuksessa itse valaisin ei ole näkyvillä. Tällöin valo heijastuu jonkin pinnan kautta valaistavaan tilaan. Tällöin valaistuksesta saadaan pehmeä, tasainen sekä täysin häikäisemätön. Näin ollen epäsuora valo soveltuu erinomaisesti tunnelmavalaistuksen luomiseen.

Epäsuora valo mahdollistaa tilan rakenteiden hyötykäytön, sekä entistä minimalistisemman sisustuksen, kun varsinaiset valaisimet eivät ole näkyvillä. Epäsuora valaistus mahdollistaa myös tilan jakamisen ja valaistun alueen tarkan rajaamisen.

Valaistuksen ohjausvaihtoehdot

Tänä päivänä valaistuksen ohjaaminen onnistuu muutenkin kuin perinteisellä valokatkaisijalla. Älyvalojen yleistymisen myötä valaistusta voidaan ohjata myös etänä älypuhelinsovelluksilla.

Älykkäät valaisimet mahdollistavat valaistukset saumattomat säätämisen vain silmänräpäyksessä. Voit tallentaa sovellukseen valmiit esiasetukset jokaiseen tilanteeseen ja vuodenaikaan.

Älykkäiden toimintojen lisäksi valaistuksen ohjaamiseen voidaan hyödyntää myös liiketunnistimia sekä erilaisia himmentimiä. Liiketunnistus toimii erinomaisesti pihavaloissa valojen syttyessä automaattisesti saapuessasi pihaan.

Perinteinen himmennin on helppo keino ohjailla suurempienkin tilojen valaistusta, eikä se vaadi erikseen älyvalojen asentamista. Himmennin toimii joku säädettävällä tehovastuksella, jolloin muuttuva resistanssi säätää valon kirkkautta, tai vaihtoehtoisesti säätömuuntajalla, joka säätelee valaisimeen kulkevaa jännitettä.

Erilaisilla ohjausvaihtoehdoilla voidaan parantaa merkittävästi valaistuksen käyttömukavuutta ja energiatehokkuutta. Etenkin älyohjauksella voidaan saavuttaa täysin uusia valaistusratkaisuja, sekä säädellä riittävää valon määrää tarpeen mukaan. Etäohjauksella et myöskään joudu murehtimaan, jäikö valot päälle.

Yhteenveto

Kodin sisäremonttia suunnitellessa on tärkeä huomioida myös mahdollisuudet valaistuksen saralla. Oikeanlainen valaistus tuo viihtyisyyttä, toimivuutta sekä aivan erilaisen fiiliksen tilaan kuin tilaan. Erilaiset valaisimet ja ohjausjärjestelmät mahdollistavat monipuoliset valaistusratkaisut pienelläkin budjetilla.

Älä unohda valaistuksen merkitystä remontoinnissa.

  • Suunnittele remontoitavan tilan valaistus huolellisesti vastaamaan huoneen valon tarvetta
  • Kokeile erilaisia valaisuratkaisuja
  • Pienilläkin muutoksilla voit vaikuttaa tilan tunnelmaan ja viihtyvyyteen merkittävästi
  • Vaihda vanhat hehku- ja halogeenilamput energiatehokkaisiin LED-valaisimiin
  • Kokeile erilaisia ohjaustapoja, kuten älyvaloja tai himmentimiä

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.