Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Pienen budjetin keittiöremontti: 10 ideaa

Julkaistu 30/05/2022
Viimeksi päivitetty 26/09/2023

Vaikuttaako keittiösi jotenkin nuhjuiselta ja epäviihtyisältä?

Uskotko, että keittiösi vanhanaikaisuus saattaa vähentää asunnon kiinnostavuutta potentiaalisten ostajien tai vuokraajien silmissä?

Tavanomainen keittiöremontti maksaa useita tuhansia euroja. Mitä isompi keittiö (tai vaativampi maku, sitä helpommin kymppitonnin raja menee rikki.

Tästä artikkelista löydät 10 ideaa pienen budjetin keittiöremonttiin. Näitä vinkkejä seuraamalla voit uudistaa keittiön jo muutamalla satasella, eikä lopputulos häpeä uudelle. 

1. Maalaa seinät ja sisäkatto 

Muutama vuosikymmen sitten sisustuksessa suosittiin tummia sävyjä ja vahvoja värejä. 

Vaikka seinät olisikin aikoinaan maalattu jollain valkoisen sävyllä, ovat ne voineet värjääntyä ja tahraantua vuosien varrella.

Maalaa seinät, sisäkatto ja ikkunankarmit, niin keittiö muuttuu hetkessä valoisammaksi, avarammaksi ja nuorekkaammaksi. Myös puulattia on yleensä mahdollista hioa ja maalata. 

Sisäkattoa lähempää tutkiessa kannattaa myös tarkastaa katto vuotojen varalta, ja tunnustella onko rakenteet kunnossa. Kattoremontti voi nimittäin olla tarpeellinen, jos huomaat ongelmia!

2. Uudista kaapit maalilla tai D-C-Fixillä

Keittiöremontista tulee yleensä mieleen keittiön kaapistojen purkaminen ja uusiminen.

Jos rungot ovat kunnossa, voidaan monissa tapauksissa vaihtaa pelkät ovet.

Vielä edullisemmaksi tulee keittiön kaapin ovien maalaaminen.

Tasapintaiset ovet, hyllyt, laatikon etupaneelit ja tasot voi päällystää D-C-Fixillä eli paksulla kontaktimuovilla. Tuon sisustusmuovin neliöhinta on edullisimmillaan noin 8 euroa. 

3. Uusi vetimet

Ennen kuin näkee lopputuloksen, ei välttämättä osaa edes kuvitella, miten suuren vaikutuksen vetimien vaihtaminen tekee!

Valitse vetimet kaappeihin ja laatikostoihin makusi mukaan. Tarjolla on niin modernin pelkistettyjä vetimiä kuin todella koristeellisiakin vetimiä romanttisen tyylin suosijoille. 

Hienoja vetimiä löytää edullisesti muun muassa Biltemasta ja Clas Ohlsonilta. 

4. Huolla työtaso ja tarkasta työvalaisimen riittävyys

Työtason voi uusia tai huoltaa. Puisesta työtasosta tulee uudenveroinen, kun se hiotaan ja öljytään. Voit myös vaihtaa työtasot kokonaan uuteen, ja käyttää vanhaa työtasoa esimerkiksi työpöydän kantena.

Työtasolle tarvitaan kunnon valaistus. Tarkasta viimeistään tässä vaiheessa, onko valaistus riittävä, ja missä kunnossa työvalaisin, kattovalaisin sekä mahdolliset muut valaisimet ovat. 

Hyvä valaistus on tärkeä turvallisuustekijä keittiössä, joten puolipimeässä ei kannata työskennellä edes sähkön hinnan ollessa korkealla. 

Noudata sähkön säästövinkkejä suosimalla keittiössä vähän sähköä kuluttavia LED-polttimoita ja mahdollisimman energiatehokkaita sähkölaitteita.

5. Piristä välitilaa tarroilla, levyllä tai maalilla

Välitila on työtason tai pesualtaan ja kaapiston välissä oleva seinätila.

Välitilassa on usein laattoja, mutta kaikenlaisia ratkaisuja on tullut vuosien mittaan nähtyä aina muovimattosuikaleista lähtien.

Laatat voi piristää kaakelitarroilla tai -maalilla. Tee huolelliset pohjatyöt, niin saat aikaa ja kulutusta kestävän maalipinnan.

Eräs edullinen tapa uudistaa välitila on välitilalevy. Mikäli välitilassa on vanhastaan laattoja, tulisi laatoitus purkaa ennen levyn asentamista.  

6. Uusi lattia ja listat 

Lattiaremontti tekee todella hyvää keittiön yleisilmeelle.

Aika on ajanut muovimatoista ohi, joten muovimaton uusimisen sijaan kannattaa harkita laminaattia.

Lattialaminaatit ovat edullisia ja kestäviä, eivätkä ne säikähdä jokaista roisketta tai kaatunutta vesilasia. 

Listojen uusiminen on pieni vaiva, mutta kokonaisuuden kannalta sillä on suuri merkitys. 

7. Turhat roinat pois 

Todennäköisesti oletkin jo kantanut keittiöstä pois kaiken roinan pois, jotta voisit uudistaa pinnat.

Siistejä pintoja ei nyt kannattaa piilottaa uudestaan sekalaisen tavaramäärän alle.

Täysin tarpeettomista tavaroista voi suosiolla hankkiutua eroon. 

Tarpeellisille tavaroille tulee nyt keksiä järkeviä säilytysratkaisuja. 

Irtotavarat voi koota säilytyslaatikkoon, lukemattomat lehdet koriin ja lehdistä leikatut reseptit kansioon.

Mitä vähemmän tavaraa jääkaapin ovessa, ikkunalaudalla, pöydällä ja muilla tasoilla on, sitä siistimpi keittiön yleisilme on. 

Siisteyden ylläpitäminenkin on helpompaa, kun joka esineelle on oma säilytyspaikkansa, eivätkä epämääräiset röykkiöt lannista heti kättelyssä. 

8. Lajitteluastiat istuimen alle 

Jos bioroskis, pahviroskis, paperiroskis, muovinkeräysastia ja sekajäteastia ovat vallanneet allaskaapin, ei metallin- ja lasinkeräysastialle välttämättä löydy paikkaa. Entä mihin jemmata palautuspullot ja vaaralliset jätteet?

Vaarana on, että pullopussit ja muut epämääräiset nyssäkät ilmestyvät rumentamaan keittiön nurkkia. 

Markkinoilla on tällä hetkellä useita erilaisia ratkaisuja lajittelua varten, mutta yksi kätevimmistä ideoista on eräänlainen säilytysarkku, minkä kansi toimii samalla istuimena tai lisätasona.

Harvassa keittiössä on riittävästi laskutilaa, joten tuollainen idea ratkaisee kaksi ongelmaa samalla kertaa. 

9. Yrttitarha ikkunalaudalle 

Viherkasvit parantavat sisäilmaa ja lisäävät asumisviihtyisyyttä. Asunnon arvoa yrtit tuskin nostavat, mutta ainakin saat kivoja kuvia myynti-ilmoitusta varten. 

Voit tuoda anopinkieliä ja jukkapalmuja myös keittiöön, jos tilaa riittää, mutta vielä kätevämpää on hankkia yrttejä keittiön ikkunalaudalle.

Jos ikkunalautaa ei ole tai haluaa pitää sen tyhjänä esimerkiksi perheen kissaa varten, voit istuttaa yrtit amppeleihin.

Basilikat ja muut yrtit somistavat keittiön ja maustavat ruoan. Yrttiruukku maksaa kaupassa vajaat 2 euroa, ja kun istutat sen uuteen multaan, saat tuota pikaa uuden sadon. 

10. Viimeistele tyyliin sopivilla tekstiileillä

Pienen budjetin keittiöremontti päättyy tyyliin sopivien tekstiilien valintaan. Keittiössä kun ollaan, kannattaa suosia ahkeraa konepesua kestäviä verhoja, istuintyynyjä, pyyhkeitä ja patalappuja.

Myös maton voi valita sillä perusteella, että se on konepestävä.

Vaikka muualla asunnossa olisi skandinaaviseen tyyliin vaaleita sävyjä ja hillittyjä kuoseja, voi keittiössä ilotella. 

Sopisiko sinun keittiöösi perinteikäs puna-valko-ruutu vaiko sittenkin pirteä keltainen? Violetti näyttää upealta harmaata kaapistoa vasten, kun taas turkoosi voisi toimia aidon puun parina.   

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.