Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Tee se itse työpöytä – näin teet kotitoimistolle pöydän

Julkaistu 07/03/2022
Viimeksi päivitetty 07/03/2022

Pöydän kansi

Työpöydän kannen muodon ja materiaalin päätät sinä itse, tai hankit valmiin pöytälevyn esimerkiksi erilaisista levynleikkauspalvelusta, joita rautakaupat tarjoavat. Työpöydän kansi voi olla juuri siitä materiaalista mikä sopii sinun tarpeisiisi. Voit rakentaa sen itse puusta tai hyödyntää leveää tuppeensahattua lankkua. Pinta hiotaan hyvin ennen pintakäsittelyä.

Kannen voi myös tehdä vaikka vanhasta keittiön tasosta, kuten allekirjoittaneen tapauksessa. Tässä artikkelissa esitelty pöytäprojekti on vanhaa tammilevyä, pelastettuna remonttiin joutuneesta keittilöstä. Levy sahattiin mittoihin, hiottiin vanha lakka/öljy pois ja asennettin sähköpöydän runkoon.

Vanha keittiön taso piti ensin sahata mittoihin ja hioa.

Pöydän kansilevy

Pöytälevyn pintakäsittely tekee siitä juuri sellaisen mitä olet toivonut. Tuppeensahattuun lankkuun tai itse kasattuun levyyn voit käyttää helposti levitettäviä puuvahoja kuten Osmo Color, tai öljyjä kuten Liberon Finishing Oil . Puuvahalla tai öljyllä saadaan aikaan miellyttävän tuntuinen, hengittävä ja vettähylkivä pinta. Levittämiseen käytetään pensseliä tai kangasrättiä. 

Pöytälevy voidaan myös petsata ja lakata. Vesipohjainen petsi on helposti käsiteltävää, mutta vaatii päälleen lakkaa, muuten väri voi tarttua pinnasta kastuessaan. Petsaamalla saadaan aikaan läpinäkyvä värisävy joka tuo esiin puun luonnollisen rakenteen.

Lakkaamisen voi käyttää esimerkiksi Liberon Bistrot tai Teknos Helo 9 lakkoja. Hyvä pinta vaatii tarpeeksi monta ohutta kerrosta ja niiden välillä hiominen sopivalla hiomapaperilla.

Hiottu pöytälevy

Ohjeet pöytälevyn lakkaukseen:

  • Puhdista lakattavat pinnat huolellisesti esim. laimennetulla Fairyllä tai astianpesuaineella. Tärkeintä että rasvatahrat irtoavat, sillä ne haittaavat lakan imeytymistä.
  • Suojaa ympäristö esim. suojapaperilla
  • Sekoita lakka huolella. Voit käyttää sähkösekoitinta, tai tarpeen tullen esim. puutikkua.
  • Levitä lakka rätillä tai valitsemallasi sienellä. Aloita piilossa olevista pinnoista, jotta saat hyvän tuntuman lakan määrään ja levitykseen. Lakkaa puun syiden mukaisin vedoin, ja pidä ensimmäinen kerros todella ohuena.
  • Anna lakan kuivua 1 – 2 vrk.
  • Hio ylimääräinen lakka pois hienolla hiomapaperilla, ja lakkaa uusi kerros.
  • Lopuksi puhdista työvälineet tärpätillä tai muulla ohentimella.
  • Muista jätteenkäsittely!

Pöydänjalat

Hyvä pöytälevy tarvitsee tukevat jalat. Voit käyttää jalkoina sähköpöydän runkoa, tai käyttää perinteisempiä jalkoja. Voit hankkia jalat joko samasta paikasta kuin pöytälevyn materiaalin tai käyttää kaluste jalkoihin ja sisustamiseen erikoistuneita palveluita.

Metalliset jalat voidaan kiinnittää ruuveilla suoraan kanteen.

Itse rakennetut jalat paksusta puusta ovat tukeva vaihtoehto, mutta ne vaativat tarkkaa mittaamista ja sahaamista että pöytä on vaaterissa.

Sähkörunko

Sähköllä säädettävä pöytä mahdollistaa parhaimman työskentelykorkeuden. Nouseva ja laskeva pöytä tekee työskentelystä terveellistä kun voidaan vuorotellen istua ja seistä. Nykyään sähköpöytien runkoja myydään sellaisenaan ja tarvitset siihen vain sopivan kannen. Myös vanhoja työpöytiä voidaan sähköistää.

Sähköpöydän runko on mahdollista rakentaa myös itse. Etenkin jos sinulla on mahdollisuus tehdä monimutkaisia puutöitä ja mekaniikka ei ole tuntematon käsite, katso englanninkieliset diy-ohjeet täältä.

Levyn profiiliin jyrsittiin myös 45-asteen reunat.

Laatikot ja muut lisävarusteet

Valmis työpöytä voidaan viimeistellä laatikoilla ja hyvillä lisävarusteilla täydelliseksi kotitoimiston työpisteeksi. Pöytälevyn alle sijoitettava omilla pyörillä liikkuva laatikosto on helppo siirtää pois tieltä kotitoimiston siivouksen ajaksi. Jos kaipaat kiinteää vetolaatikkoa kansilevyn alle kiinnitettäväksi katso kätevät rakennusohjeet täältä: https://www.hutasu.net/rakentelut/tyopoydan-vetolaatikko/ 
Muita hyviä lisävarusteita ovat esimerkiksi pöytään kiinnitettävä pistorasialista, jossa on pistorasioita ja usb-portteja, jotka sopivat vaikka tablettitietokoneen lataukseen. Katso lisätietoja täältä: https://www.airam.fi/tuote/tabletop-4-os-2usb-rasialista-2m-mu-2441530.

Panu