Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Varaava takka vai kiertoilmatakka? – Mikä vaihtoehto sopii minulle?

Julkaistu 26/05/2023
Viimeksi päivitetty 26/05/2023

Kumpi on parempi, varaava takka vai kiertoilmatakka? Tässä artikkelissa esittelemme molempien vaihtoehtojen tärkeimmät ominaisuudet sekä vinkkejä parhaan takan valintaan.

Takka on erinomainen lämmitysmuoto, joka tuo lämmön lisäksi kodikkuutta ja tunnelmaa. Takka toimii joko itsenäisenä lämmitysmuotona, hybridilämmiyksessä olemassa olevan lämmitysjärjestelmän tukena tai vaikka vanhan öljykattilan korvaajana.

Perinteisten avotakkojen aika on jo mennyt, ja nykyään suurin osa takoista on nimenomaan varaavia tai kiertoilmatakkoja. Varaava takka ja kiertoilmatakka ovat ylivoimaisesti kaksi yleisintä takkatyyppiä. Ne kuitenkin eroavat paljon toisistaan niin ominaisuuksiltaan ja toimintaperiaatteiltaan, jonka vuoksi ennen takan hankintaa onkin hyvä perehtyä molempiin vaihtoehtoihin.

Parhaan vaihtoehdon valinta voi osoittautua haastavaksi. Tässä artikkelissa esittelemme molempien vaihtoehtojen parhaat puolet ja vinkkejä itsellesi sopivimman takan valitaan. Käymme samalla myös läpi molempien takkatyyppien toimintaperiaatteet.

Näin valitset parhaan takan kotiisi

Ennen kun paneudumme tarkemmin eri takkatyyppien toimintaperiaatteisiin, käydään läpi muutamia seikkoja, joita tulee ottaa huomioon ennen takan valintaa. Vääränlainen takka voi aiheuttaa hukkalämpöä, tai liian kovaa kuumuutta tarpeisiisi nähden.

Parhaan takan löytäminen on aina tilannekohtaista, jonka vuoksi on järkevää vertailla eri vaihtoehtoja ja konsultoida asiantuntijoita.

Ota huomioon ainakin:

  • Lämmitettävän tilan koko: Kiertoilmatakka soveltuu erinomaisesti suurempiin tiloihin nopean lämmönlevityskykynsä ansiosta. Vastaavasti pienemmässä kodissa varaava takka voi olla parempi vaihtoehto.
  • Asennus: Varaava takka on usein painavampi ja vaatii kestävämmät perustukset. Kiertoilmatakka on huomattavasti kevyempi ja sen asentaminen on huomattavasti helpompaa.
  • Hinta ja budjetti: Varaava takka on usein kalliimpi sekä hankinta- että asennuskustannuksiltaan, mutta sen käyttökustannuksen tulevat pidemmällä aikavälillä edullisemmaksi. Kiertoilmatakkojen alkuinvestointi on usein pienempi, mutta niiden käyttäminen voi tulla kalliimmaksi sillä ne eivät varastoi lämpöä.

Kuinka varaava takka toimii?

Varaava takka toimii nimensä mukaisesti – se varastoi lämpöä rakenteisiinsa ja luovuttaa sitä vähitellen. Varaava takka voi lämmittää jopa 48 tuntia tulen sammumisen jälkeenkin. Lämmön varastoinnin ja luovuttamisen mahdollistaa varaavan takan rakenne sekä lämpöä varastoivat materiaalit.

Tuli lämmittää suuren takan materiaalina käytettyä tiiltä tai kiveä. Tiili ja kivi tunnetaan kyvystään varastoida lämpöä. Erinomainen kyky varastoida lämpöä tekee varaavasta takasta varteenotettavan vaihtoehdon niille, jotka haluavat lämmittää kotiaan yön yli tai nauttia tasaisesta lämmityksestä erinomaisesti.

Varaava takka on myös äärimmäisen energiatehokas vaihtoehto. Varaavan takan hyötysuhde on lähes täydellinen, koska se pystyy hyödyntämään puun polttamisesta syntyvän energian  tehokkaasti. Varaava takka ei synnytä juuri lainkaan hukkalämpöä.

Varaavan takan asennus vaatii kuitenkin huolellista suunnittelua. Takan sijoittaminen tulee miettiä tarkkaan, jotta lämpö leviää tasaisesti ympäri asuntoa. Lisäksi varaava takka vaatii vankan perustuksen, joka kestää massiivisen takan painon.

Kuinka kiertoilmatakka toimii?

Kiertoilmatakka jakaa lämpöä nopeasti ja tehokkaasti. Sen toiminta perustuu ilmankierrätysjärjestelmään, joka liikuttaa ilmaa takasta ympäröivään sisäilmaan.

Toisin kuin varaavassa takassa, kiertoilmatakassa puiden tuoma lämpö leviää nopeasti lämmitettävään tilaan. Tämän vuoksi kiertoilmatakka on erinomainen vaihtoehto niille, jotka haluavat nopean lämmityksen.

Kiertoilmatakassa lämpö ei varastoidu. Tämän vuoksi kiertoilmatakan lämmitysteho hiipuu nopeasti tulen sammuttua.

Kiertoilmat ovat varaavia takkoja kevyempiä, minkä vuoksi niiden asentaminen on helpompaa eivätkä ne vaadi yhtä jämäkkää perustusta. Yhtälailla kiertoilmatakan kohdalla parhaan sijainnin löytäminen tärkeää, jotta lämmin ilma leviää tasaisesti. Asennuksessa on otettava myös huomioon ilmanohjainten sijoittelu ja suunnittelu.

Yhteenveto – Kumpi on parempi vaihtoehto juuri sinulle?

Valittaessa parasta takkatyyppiä ei ole vain yhtä oikeaa vastausta. Oikean takan valinta riippuu useasta tekijästä, kuten kodin koosta, lämmitystarpeesta, asennuksesta sekä budjetista.

Varaava takka on paras vaihtoehto niille, jotka haluavat ylläpitää tasaista lämpöä pidemmän aikaa. Tehokkaimmat varaavat takat ylläpitävät lämpöä jopa useamman päivän ajan. Varaavan takan hankissa tulee kuitenkin ottaa huomioon vaativampi asennusprosessi ja riittävän perustuksen rakentaminen.

Jos haet nopeaa lämmitysratkaisua tai haluat lämmittää suuremman tilan kerralla, on kiertoilmatakka järkevämpi ratkaisu. Kiertoilmatakassa lämpö syötetään nopeasti lämmitettävään tilaan. Kiertoilmatakka on myös helpompi asentaa, eikä vaadi läheskään yhtä vahvoja perustuksia.

Paras keino parhaan takkatyypin valintaan on huomioida omat tarpeet ja vertailla eri vaihtoehtoja ja takkatoimittajia. Hoidamme halutessasi kilpailutuksen puolestasi yhteistyössä TaloEkspertin luotettavien yhteistyökumppanien kanssa. Jätä yhteystietosi, niin toimitamme tarjouksen muutaman vuorokauden kuluttua.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä eroa on kiertoilmatakalla ja varaavalla takalla?

Kiertoilmatakka tarjoaa nopean lämmityksen, kun taas varaava takka luovuttaa lämpöä useiden tuntien tai jopa päivien ajan.

Mihin takka kannattaa sijoittaa

Takka kannattaa sijoittaa mahdollisimman keskeiselle paikalle, josta lämpö pääsee leviämään tasaisesti eri puolille lämmitettävää tilaa.

Paljonko takka säästää?

Oikein mitoitettuna takka voi säästää keskimäärin 2000 kwh vuodessa. Optimaalisessa tilanteessa voidaan puhua jopa 8000 kilowattitunnin vuosisäästöistä

Kauanko varaava takka lämmittää?

Varaavan takan lämmitysaika vaihtelee 12-48 tunnin välillä. Lämmitysaikaan vaikuttaa muun muassa takan koko ja materiaalit.

Vaatiiko takka huoltoa?

Takka olisi hyvä nuohota tasaisin väliajoin. Nokinen takka ei lämmitä tehokkaasti ja voi aiheuttaa tulipalovaaran.

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.