Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Paras varaava takka 2023

Julkaistu 01/02/2023
Viimeksi päivitetty 31/08/2023

Varaava takka on ajaton ja energiatehokas lämmitysmuoto, jolla lämpiää niin suuremmat omakotitalot kuin pienemmät kesämökitkin. Takkoja on kaiken kokoisia ja muotoisia, joten käytännössä jokaiseen taloon on mahdollista asentaa varaava takka.

Modernit varaavat takat ovat energiatehokkaita, ja lämmittävät useiden tuntien ajan. Etenkin suuremmat kiertoilmatakat pitävät suuremmankin tilan lämpimänä koko päivän.

Sähkön hinnan ollessa kovassa nousussa varaava takka on erinomainen keino leikata lämmityskuluja. Varaava takka soveltuu erinomaisesti sähkölämmityksen tueksi hybridilämmitykseen. Laadukas takka luovuttaa pitkään lämpöä vaikka tulisi olisi jo sammutettu, jolloin saavutat merkittävää hyötyä vain pienellä määrällä polttopuita.

Keräsimme yhteen vuoden 2023 parhaat varaavat takat. Huomioimme vertailussa eri hinta- ja kokoluokat kaikki käyttötarkoitukset huomioiden. Varaavia takkoja on markkinoilla useita, joten suuri vertailumme on paras apurisi uutta takkaa valittaessa. Löydät vertailustamme parhaat takat niin uuteen kuin vanhaan omakotitaloon tai kesämökkiin.

Yksikään tämän vertailun linkeistä ei ole sponsoroitu, eikä meille ole maksettu yhdenkään brändin mainostamisesta.

Tuo kotiisi takkatulen lämpö

Älä anna kylmän ilman tunkeutua kotiisi. Kilpailuta takan hinta ja asennus Taloekspertin kautta ja nauti lämpimistä illoista kodikkaan takkatulen äärellä. Aloita lämpimämpien päivien aikakausi jo tänään!

Millainen on hyvä varaava takka?

Ekologinen ja energiatehokas

Varaava takka on yksi ekologisimmista ja energiatehokkaimmista lämmitysmuodoista. Nykyisten standardien mukaan suurin osa varaavista takoista mahdollistaa reilusti yli 80 prosentin hyötysuhteen.

Varaavien takkojen vaatimukset tiukentuvat jatkuvasti, jonka johdosta uudet takat ovat entistä vähäpäästöisempiä. Sähköiset suodattimet ja katalysaattorit vähentävät hiukkaspäästöjä merkittävästi.

Kun ostat varaavan takan kotimaiselta tai skandinaaviselta valmistajalla, voit olla varma että tulevatkin vaatimukset ja säädökset täyttyvät. Pohjoismaiset takat edustavat markkinoiden kirkkainta kärkeä, ja tarjoavat aina vähintään 70 prosentin hyötysuhteen.

Huolehdi varaavan takan kohdalla myös asianmukaisesta nuohouksesta, jotta päästöt ja energiatehokkuus pysyvät riittävällä tasolla.

Huomioi että nämä vaatimukset täyttyvät:

 • Energiatehokkuus vähintään 70 prosenttia
 • Savun hiukkaspäästöt ovat alle 40 mg per kuutio
 • Hiilimonoksidipäästöt ovat alle 1500 mg per kuutiometri
 • Typpipäästöt ovat alle 200 mg per kuutiometri
 • Huolehdi riittävistä suodattimista

Riittävän tehokas

Varaavia takkoja on saatavilla eri kokoisina ja tehoisina. Takkaa valittaessa koolla on väliä, sillä liian pieni takka ei riitä suuremman tilan lämmittämiseen, ja liian suuri teho menee pienemmän mökin kohdalla hukkaan. Liian suuri takka voi myös johtaa liialliseen lämmitykseen.

Oikein mitoitettu varaava takka lämmittää pienemmän tilan, tai toimii olemassa olevan lämmitysmuodon tukena suuremman asunnon kohdalla. Kovemmilla pakkasilla puhutaan suurista säästöistä lämmityskuluissa, jos varaava takka on sähkölämmityksen tukena.

Estetiikka

Varaavaa takkaa voidaan hyödyntää myös sisustuksessa. Takkoja on saatava niin perinteisen, kuin modernin minimalistinen mallisena. Sen lisäksi että varaava takka tuo lisälämpöä, on se myös katseiden kääntäjä ja tyylikäs sisustuselementti. Roihuava liekki takan lasiluukusta luo tunnelmaa tilaan kuin tilaan.

Hinta

Varaava takka on perinteistä takkaa tai tulisijaa suurempi investointi, jonka vuoksi ennen ostopäätöstä on hyvä määrittää budjetti ja vertailla eri mallien hinta-laatusuhdetta.

Meidän valintamme – Paras varaava takka vuonna 2023

MalliArvosana

Nordpeis Salzburg L Convection

 • Paras varaava takka omakotitaloon
10

Tiileri Pikku-Lauri

 • Paras varaava takka mökille
9.8

Tiileri Pikku-Jussi Original

 • Paras kulmatakka
9,5

Warma Fiona 100

 • Paras suuri varaava takka
9.4

Tiileri Teemu-Funkkis

 • Paras edullinen varaava takka
9.2

Paras varaava takka omakotitaloon – Nordpeis Salzburg L Convection

Paras varaava takka mökille – Tiileri Pikku-Lauri

Paras kulmatakka – Tiileri Pikku-Jussi Original

Paras suuri varaava takka – Warma Fiona 100

Paras edullinen varaava takka – Tiileri Teemu Funkkis

Paras varaava takka omakotitaloon – Nordpeis Salzburg L Convection

Norjalainen Nordpeis tarjoaa skandinaavista minimalismia ja ylivertaista energiatehokkuutta samassa paketissa. Lippulaivamalli Salzburg L Convection on kiertoilmalla toimiva varaava takka, jolloin takka hohkaa lämpöä vielä tuntien ajan tulipesän sammumisen jälkeen. Jo yhdellä pesällisellä puita lämmität suuremmankin tilan pidemmäksi aikaa.

Lämpöä varaava PowerStone-betoni minimoi syntyvän lämpöhäviön, jonka vuoksi Salzburg L Convection om yksi markkinoiden energiatehokkaimmista takoista. Kyseinen malli on erinomainen vaihtoehto myös suuremman omakotitalon lämmittämiseen.

Väriltään valkoinen ja muodoiltaan kantikas takka on sisustajan unelma: vaikka kyseessä on suuri takka, sulautuu se täydellisesti tilaan kuin tilaan. Minimalistinen design ja suuret lasiluukut antavat olohuoneen sisustukseen tunnelmaa.

Hinta: alkaen 4 880 euroa

Mistä pidämme:

 • Erinomainen energiatehokkuus ja minimaalinen lämpöhäviö
 • Riittävästi tehoa suuremmankin omakotitalon lämmitykseen
 • Ei tarvitse sijoittaa seinän viereen, mahdollisuus asentaa myös vapaastiseisovasti tilasta riippuen
 • Skandinaavista minimalismia edustava tyylikäs design

Paras varaava takka mökille – Tiileri Pikku-Lauri Funkkis

Kotimainen Tiileri tunnetaan erittäin korkealaatuisista takoista, eikä malliston pienempää päätä edustava Pikku-Lauri tee poikkeusta. Kaikki Funkkis-sarjan varaavat takat yhdistävät modernin ulkoasun sekä tiiltakan erinomaiset ominaisuudet yhteen ja samaan pakettin.

Pikku-Lauri valmistetaan korkealaatuisista Tiileri-tiilistä sekä viimeistellään asiakkaan toiveiden mukaisesti. Yksilöllinen viimeistely mahdollistaa takan erinomaisen sulautumisen ympäröivään sisutukseen. Kuten muutkin sarjan takan, Pikku-Lauri muurataan paikan päällä.

Vaikka kyseessä on verrattain pieni varaava takka, lämmittää Pikku-Lauri suuremmankin kesämökin tai pienemmän omakotitalon tehokkaasti ja ennen kaikkea ympäristöystävällisesti.

Pikku-Laurin lämmönluovutusaika on jopa 46 tuntia, jolloin lämmität mökin pitkästi aikaa vain muutamalla pesällisellä puita. Tämän pienen ja pippurisen takan hyötysuhde on jopa 86 prosenttia.

Hinta: alkaen 2 977 euroa

Mistä pidämme:

 • Laadukkaat kotimaiset materiaalit
 • Mahdollisuus viimeistellä täysin oman maun mukaisesti
 • Pieni koko ja suuri teho samassa paketissa
 • Erinomainen hyötysuhde

Paras kulmatakka – Tiileri Pikku-Jussi Original

Koska kaikki eivät halua varaavaa takka akeskelle olohuoneen seinää, otimme vertailusamme huomioon myös kulmatakat. Tiilerin Pikku-Jussi Original on kompakti varaava takka, joka tuottaa kokoonsa nähden valtavan määrän lämpöä. Pikku-Jussin lämmönluovutusaika on jopa 56 tuntia.

Kuten muidenkin Tiilerin varaavien takkojen kohdalla, Pikku-Jussi muurataan paikan päälle, ja viimeistellään asiakkaan toiveiden mukaisesti. Original-malliston takoissa voit päättää tiilien värin lisäksi myös yläreunan ja hyllyjen värin.

Tiilitakka edustaa perinteisempää suunnittelua, joten se sopii erinomaisesti suomalaiseen kotiin. Suuri lasiluukku tuo tunnelmaa, sekä mahdollistaa vaikka makkaranpaiston tulella.

Kulmatakka ei vie juurikaan tilaa, joten Pikku-Jussi soveltuu erinomaisesti esimerkiksi pienempään olohuoneeseen. Tehonsa puolesta Pikku-Jussi sopii suuremmankin tilan lämmitykseen.

Hinta: alkaen 3 077 euroa

Mistä pidämme:

 • Kompakti kulmatakka sulautuu näppärästi pieneenkin tilaan
 • Erinomainen lämmönvaraus ja pitkä lämmönluovutusaika
 • Mahdollisuus viimeistellä takka oman maun mukaisesti
 • Kokoonsa nähden korkea teho

Paras suuri varaava takka – Warma Fiona 100

Kun tarvitset lisälämmitystä suurempaan omakotitaloon, on Warma-takkojen Fiona 100 täydellinen valinta. Suuri takka lämmittää suuremmankin tilan pienellä määrällä polttopuita.

Warma-takkojen patentoitu Puupihi-palotekniikka mahdollistaa suuren lämmitystehon vain minimaalisella polttopuiden kulutuksella. Jo yksi pesällinen polttopuita pitää talon lämpimänä pitkään.

Laadukkaan kotimaiset materiaalit yhdistettynä Puupihi-teknikkaan luovat reilusti yli 80 prosentin hyötysuhteen sekä yli vuorokauden mittaisen lämmönluovutuksen. Tämä tehokas takka pitää talon kuin talon lämpimänä kovillakin pakkasilla.

Fiona-sarjat takat ovat täysin kustomoitavissa asiakkaan toiveiden mukaisesti: voit valita esimerkiksi vasenkätisille suunnatun lasiluukun, tai erillisen lisäkorotuksen takkaasi.

Hinta: alkaen 5 888 euroa

Mistä pidämme:

 • Puupihi-tekniikan ansiosta minimaalinen lämpöhäviö
 • Riittää suuremmankin rakennuksen lämmitykseen
 • Täysin muokattavissa asiakkaan toiveiden mukaisesti

Paras edullinen varaava takka – Tiileri Teemu Funkkis

Haetko hyvää hinta-laatusuhdetta tai edullisempaa varaavaa takka vaikka kesämökille? Siinä tapauksessa Tiilerin Funkkis-sarjan edukkain malli Teemu on mitä mainioin valinta.

Vertailun muihin malleihin nähden edullinen hintalappu ei kuitenkaan tarkoita, että kyseessä olisi teholtaan muita heikompi malli. Teemu Funkkis tarjoaa kaikki samat hyvät ominaisuudet kuin sarjan muissakin malleissa, mutta vain huomattavasti pienemmässä koossa, ja pienemmällä hintalapulla.

Kuten muutkin Tiilerin takat, Teemu on täysin muokattavissa asiakkaan tarpeiden mukaan, sekä kasataan aina paikan päällä täydellisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Hinta: alkaen 2 432 euroa.

Mistä pidämme:

 • Funkkis-sarjan hyvät ominaisuudet pienemmässä paketissa pienempään hintaan
 • Soveltuu erinomaisesti pienempään tilaan tai vaikka mökille
 • Korkea hyötysuhde ja pitkä lämmönluovutusaika

Yhteenveto – Valitse oikea varaava takka

Ennen takan valintaa on hyvä määrittää budjetti, sekä mihin käyttötarkoitukseen takka hankitaan. Jos olet hankkimassa varaavaa takkaa päälämmönlähteeksi tai suurempaan omakotitaloon, kannattaa tutustua Tiilerin, Warman sekä Nordpeisin suurempiin malleihin.

Jos olet hankkimassa varaavaa takkaa pienempään omakotitaloon tai mökille, tai takan tarkoitus on tukea olemassa olevia lämmitysmuotoja, ovat Pikku-Lauri, Pikku-Jussi sekä Teemu Funkkis tutustumisen arvoisia malleja.

Tuo kotiisi takkatulen lämpö

Älä anna kylmän ilman tunkeutua kotiisi. Kilpailuta takan hinta ja asennus Taloekspertin kautta ja nauti lämpimistä illoista kodikkaan takkatulen äärellä. Aloita lämpimämpien päivien aikakausi jo tänään!

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.