Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Omakotitalon nuohous – miksi ja milloin nuohous on ajankohtaista?

Julkaistu 02/08/2022
Viimeksi päivitetty 02/08/2022

Omakotitalon nuohous on kiinteistön tärkeimpiä ylläpitäviä toimenpiteitä, joka on suoritettava säännöllisesti ja huolellisesti.

Pelastuslain mukaan jokaisen talonomistajan on huolehdittava säännöllisestä nuohouksesta. Säännöllisesti nuohottu tulipesä on paloturvallinen sekä toimii moitteettomasti jolloin lämmitysteho säilyy ja hormi vetää.

Nuohoussääntelyt muuttuivat vuonna 2019, joten keräsimme yhteen tärkeitä huomioita mitä huomioida lakisääteistä nuohousta suunnitellessa.

Nuohoussääntelyn uudistus vuonna 2019

Nuohoussääntely uudistettiin vuonna 2019, joka poisti kunnallisten pelastuslaitosten velvollisuuden järjestää nuohouspalveluja alueillaan. Kilpailua rajoittanut piirinuohousjärjestelmä ja siihen kuulunut hintasääntely purettiin.

Uudistuksen myötä alan kilpailu on vapautettu täysin, joten kiinteistön omistajilla on vapaus kilpailuttaa nuohouspalvelun tarjoajat.

Tarjonnan kasvaessa nuohouspalveluiden hinnat ja saatavuus ovat ottaneet askeleen kuluttujaystävällisempään suuntaan.

Uudistuksella tulee olemaan suuri merkitys myös kiinteistöjen paloturvallisuuteen, sillä palvelujen paremman saatavuuden ja laajemman markkinoinnin myötä nuohouspalveluja tullaan hyödyntämään aikaisempaa enemmän.

Ennen nouhoussääntelyn uudistusta alueen pelastuslaiton määritti kiinteän nouhoustaksan. Kilpailun kasvamisen myötä myös nuohouspalvelujen hinnoissa tullaan näkemään suuria muutoksia.

Miksi säännöllinen nuohous on tärkeää?

Aktiivisessa käytössä oleva tulipesä on nuohottava säännöllisin väliajoin.

Jos tulisijan säännöllinen nuohous laiminlyödään pitkäksi aikaa, voi tulisijaan ja hormiin kertyä suuria määriä nokea ja muita likaa jotka vaikuttavat huomattavasti tulipesän toimintaan ja paloturvallisuuteen.

Nokinen tulisija ei vedä ja on altis tulipaloille. Nokipalon syttyessä on valtava riski koko talon palamiselle. Pienenkin nokipalon osuessa kohdalle on aina kutsuttava palokunta paikalle, jottei nokipalo pääsee leviämään.

Nuohoamattomien tulisijojen tulipalon ovat yleisimpiä syksyllä, jolloin tulipesä otetaan käyttöön usean kuukauden tauon jälkeen. Pitkään käyttämättömänä ollut tulipesä voi ensisytytyksellä päästää savut sisälle, jolloin noki pahimmassa tapauksessa aiheuttaa mittavia nokivahinkoa ympäri asuntoa.

Paloturvallisuuden lisäksi asianmukaisesti nuohottu tulipesä on energiatehokkaampi, sillä palaminen on puhdasta ja polttopuita kuluu huomattavasti vähemmän.

Saako nuohouksen tehdä itse?

Lakisääteinen nuohous vaatii aina ammattitaitoisen ja alan koulutuksen omaavan toimijan.

Ammattikoulujen opetussuunnitelman uudistuksen mukaan nuohoojan ammattipätevyys vaatii talotekniikan koulutuksen ja nuohouksen osaamisalueen.

Uudistus astui voimaan vuonna 2019. Uudistus ei kuitenkaan mitätöi aikaisemmin myönnettyjä nuohoojan lupia tai ammattitutkintoja.

Vaikka lakisääteinen nuohous vaatii ammattilaisen, voit edesauttaa tulipesän toimivuutta ja paloturvallisuutta puhdistamalla säännöllisesti tuhkat tulipesästä. Tuhkien puhdistamisella on suuri vaikutus tulipesän toimivuuteen, mutta se ei kata kokonaisuudessaan lakisääteistä nuohousta.

Lainsäädäntö koskee omakotitalojen lisäksi myös vapaa-ajan asuntojen nuohousta.

Omakotitalon nuohous

Lainsäädännön mukaan säännöllisessä käytössä olevassa kiinteistössä tulee suorittaa nuohous vuosittain. Yleisin aika nuohoukselle on kesä, jolloin tulipesät eivät ole käytössä ja sää suosiii katolla työskentelyä.

Vuosittaisessa nuohouksessa nuohooja puhdistaa tulipesän ja hormin tuhkasta ja muusta liasta, sekä tarkistaa niiden kunnon ja paloturvallisuuden.

Ennen nuohousta on tärkeää tarkastaa tikkaiden ja kattoturvatuotteiden kunto, jotta nuohous voidaan suorittaa turvallisesti.

Omakotitalon nuohoukseen vaikuttavat tulisijan rakenne, käytetty polttoaine sekä kuinka usein tulisijaa käytetään.

Nykyisen sääntelyn myötä palveluntarjoajia on useita, joten tarjousten kilpailutus on kannattavaa. Valitsemalla tunnetun ja luotettavan toimijan varmistat parhaan työn laadun.

Nuohouksen hinnat:

  • Yksi tulisija: noin 50 euroa
  • Kaksi tulisijaa: 70-80 euroa
  • Kolme tai useampi tulisijaa: 90-120 euroa
  • Ilmanvaihdon nuohous: 350-600 euroa riippuen kohteesta

Nuohouksen hintaan vaikuttavat kohteen koko, tulisijan kunto sekä nuohottavien hormien määrä. Jos nuohouksen yhteydessä puhdistetaan ilmanvaihtokanavat, voi hinta nousta moninkertaiseksi.

Vuoden 2019 uudistuksen myötä hinnat ovat laskeneet viidestä prosentista kahteenkymmeneen prosenttiin riippuen alueesta.

Talonomistaja, ota nämä asiat huomioon:

  • Omakotitalon nuohous on suoritettava vuosittain ammattilaisen toimesta.
  • Nuohouksen laiminlyönti on suuri paloturvallisuusriski.
  • 2019 tehdyn uudistuksen myötä saat vapaasti valita palvelun tarjoajan
  • Pitämällä tulisijat puhtaana voit itse ennaltaehkäistä nokipaloja.
  • Huolehdi asianmukaisista tikkaista ja kattoturvatuotteista.

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.