Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Kannattaako kattoremontti tehdä itse? Saatat yllättyä

Julkaistu 14/12/2021
Viimeksi päivitetty 06/03/2024

Itse tekemällä selvää säästöä?

Kattoremontti itse tekemällä alkaa kartoittamalla minkälainen katto on ja mitä sille saa tehdä. Kattomateriaalin valintaan vaikuttaa kaavamääräys ja joillakin kaava-alueilla on määritelty kattokaltevuus, kattomateriaali ja sen väri. Kattomateriaalin ja rakenteen muutos edellyttää rakennus- tai toimenpidelupaa erityisesti asemakaava-alueilla. Suojellun, historiallisen ja arkkitehtonisesti arvokkaan rakennuksen katon tulee olla katemateriaaliltaan yleensä entisen kaltainen.

Jo pelkkä kattoremontin tekemiseen tutustuminen on yllättävän aikaa vievää ja suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa ja tehdä hyvät aikataulut sekä selvittää mistä saa vaadittavaa työvoimaa. Työvoimakuluissa voi säästää itse tekemällä, kunhan aikaa ja osaamista löytyy. Pienen katon remontoiminen voi olla mielenkiintoinen projekti kesälomalle. Omalle työlle ei lasketa hintaa.

Kun katto on tarkastettu ja materiaali on valittu, on hyvä miettiä katteen kiinnittämistä. Katteen pohja pitää olla kunnossa ja vanhaa katetta purettaessa tulee ottaa huomioon mahdollinen asbesti. Huonosti kiinnitetty kate lähtee ensimmäisen tuulenpuuskan mukana ja mahdollinen reikäinen kate päästää sadeveden lävitseen. Aluskate vastaa katon tiiviydestä, joten sen uusiminen katteen yhteydessä on välttämätöntä. Hyvä aluskate sitoo alapuolelta tulevaa kosteutta eikä päästä rakenteita kostumaan.

Peltikaton ehjä kate voidaan yrittää uusia maalaamalla, jos kate ei ole pvc-pinnoitettu tai ruosteinen ja työ voidaan tehdä turvallisesti. Katto pitää puhdistaa hyvin ennen maalaamiseen ryhtymistä ja kate käsitellään tarpeeksi monta kertaa asiaan soveltuvalla maalilla. Maalaaminen ei vastaa katteen uusimista eikä sisällä urakoitsijoiden antamaa takuuta. Pienen autotallin katon maalaaminen ehkä menettelee, rintamamiestalon katto kannattaa uusia kokonaan.

Uudet kattopellit voidaan asentaa itse tai talkooporukalla. Uudet kattopellit ovat hyvin äänieristettyjä eikä näin synny häiritsevää ropinaa sateella. Kattopeltien asentaminen on kohtuullisen helppoa ja siihen saa neuvoa rautakaupoista.

Tiili on peltiä painavampaa mutta pitkäikäisempää. Tiilikaton kasaaminen onnistuu kattotiilien mukana tulevilla ohjeilla. Rakentamiseen kannattaa varata aikaa tiilien painon ja rakentamisen hitauden vuoksi. Kattorakenteet kannattaa korjata, jos niistä löytyy lahoa tai kulumista. Painava kate vaatii hyvän pohjarakenteen.

Bitumi- eli huopakate on helppo materiaali asennettavaksi. Huopakatteen asentaminen kannattaa suorittaa lämpimällä säällä, silloin materiaali on notkeaa ja helppoa työstää sekä liima tarttuu helpommin. Työhön kannattaa varata työvaatteet, joiden sotkeentuminen ei haittaa. Bitumi ei lähde vaatteista pesemällä.

Muista turvallisuus remontin aikana ja jälkeen

Oli katemateriaalina mikä tahansa pitää kattoremonttia itse tehtäessä muistaa katolle kuuluvat kattoturvatuotteet. Näitä ovat lumiesteet, tikasaskelmat ja kattosillat. Lumiesteet turvaavat katolta putoavalta lumelta ja jäältä sisäänkäyntien, kulkuväylien sekä myös leikki- ja oleskelualueiden kohdilla. Turvallisuuteen kuuluvat myös kattoremontin aikana käytettävät valjaat ja muut turvallisuusvälineet. Turvallisesti katolla toimien kattoremontti hoituu mukavasti.

Kattoremontissa materiaalin ja työvoiman jälkeen isoin kuluerä ovat tarvittavat laitteet ja nostimet. Telineet voidaan vuokrata valmiiksi kasattaviksi. Materiaaleja voi kuljettaa itse tai ne kuljetetaan työmaalle tilauksesta. Kannattaa seurata naapuristossa tapahtuvia kattoremontteja ja suunnitella toimintaa yhdessä, samalle kadulle toimitettavat materiaalit voivat tuoda selvää säästöä.

Eniten säästöä tuo kuitenkin pitkään hyvänä kestävä katto ilman uusia kattoremontin tarpeita. Siksi ammattilainen urakkaa tekemään on hyvä valinta tiputtamaan kattoremontin lopullista hintaa.

Ammattilainen tekee turvallisesti

Kattoremonttiin voi tilata avuksi ammattilaisia tai koko urakka voidaan antaa kattoremontteihin keskittyvälle yritykselle. Yhdestä paikasta saa kaikki tarvittavat palvelut ja työhön kuuluu välttämättömät korjaustakuut. Kattoremontin yhteydessä ammattilaiset pystyvät huoltamaan muitakin katon osia kuten pohjarakenteita tai ilmanvaihtojärjestelmiä.

Ammattilaisten toimesta katto tarkistetaan huolellisesti ja selvitetään miten katto kannattaa korjata. Ammattilaisilla on kokemusta joka auttaa yllättävissä tilanteissa. Katot ovat yksilöllisiä ja voivat sisältää yllättäviä muotoja, joiden kattaminen on haastavaa. Erityisesti henkilöiden joilla ei ole kokemusta kattoremonteista kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaisiin.

Kattoremontti voi olla parhaimmillaan helppo ja nopea eikä siitä koidu haittaa asukkaille ja muille käyttäjille ammattilaisten tekemänä. Asentajat osaavat tehdä työn siinä järjestyksessä millä työ etenee parhaalla mahdollisella tavalla. Kattoremontin hintaan tulee säästöä, kun työ voidaan tehdä suhteellisen yksinkertaisesti ja nopeassa tahdissa.

Ammattilaisilta tilattuna kattoremonttia on mahdollista hyödyntää kotitalousvähennystä henkilökohtaisessa verotuksessa. Kattoremontin hintaan on myös mahdollista saada rahoitusjärjestely ammattilaisten kautta ja kustannukset jakaantuvat näin tasaisemmin tuleville vuosille.

Ehjä ensiluokkainen katto suojaa kiinteistöä ja varmistaa omaisuuden sekä terveyden kunnossa pysymisen tulevaisuudessakin.

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.