Remontin budjetointi on avain onnistuneeseen remonttiin. Tarkka budjetointi pitää kulut kurissa ja pitää huolen että saat rahoillesi vastinetta.
Remontin budjetointiin kuuluu paljon muutakin kuin pelkkä hintahaarukan määrittäminen.
Missä kannattaisi pihistellä? Mitkä osa-alueet voisi tehdä itse? Miten löydän parhaan urakoitsijan? Tämä artikkeli on vastaus kaikkiin kysymyksiisi kun olet toteuttamassa suurempaa remonttia.
Laadi hintahaarukka jo suunnitteluvaiheen alussa
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.
Vanha sananlasku pitää kutinsa myös remonttien kohdalla. Suunnittelemalla koko prosessin ja kulujen jakauman alusta loppuun helpotat itse remontin etenemistä sekä pidät kulut kurissa välttyen ylimääräisiltä kustannuksilta.
Suunnittelu on hyvä aloittaa karkean hintahaarukan määrittämisellä. Tarkkaa hintahaarukkaa on alkuvaiheessa mahdoton lyödä lukkoon, sillä ylimääräiset kulujen riski on aina olemassa.
Siksi hintahaarukkaan tulisi aina huomioida mielellään 10-15 prosentin liikkumavara.
Kun ylimääräisten kustannusten riski on huomioitu jo suunnitteluvaiheessa, eivät kesken remontin ilmenneet lisäkulut kaada koko projektia.
Ylimääräisiä kustannuksia voivat olla esimerkiksi kostuneiden rakenteiden kuivaaminen, homekartoitus ja asbestipurku. Ennen vuotta 1994 rakennetuissa taloissa asbestikartoitus on pakollinen toimenpide, joka maksaa noin 300 euroa kohteesta riippuen. Jos asbestipurku osuu kohdalle, voi se tuoda jopa tuhansien eurojen lisäkustannukset.
Keskeiset nostot:
- Laadi hintahaarukka jo suunnitteluvaiheen alussa
- Jätä budjettiin liikkumavaraa ylimääräisten kulujen varalle
- Jos kyseessä on laajempi remontti, jaottele budjetti eri osa-alueiden välille.
Remontin budjetointi alkaa laajuuden määrittämisellä
Urakan laajuuden ja budjetin määritys kulkee käsi kädessä.
Remontin suunnitteluvaihe kannattaa aloittaa tarvekartoituksella. Riittääkö pieni pintaremontti? Pitääkö keittiöremontin yhteydessä uusia myös käyttövesiputket? Uusitaanko saunaremontin yhteydessä koko kylpyhuone?
Jos rakennus on kymmeniä vuosia vanha, on kokonaisvaltainen remontti usein tarpeellinen, mikä luonnollisesti syö enemmän budjettia.
Keskeisimmät nostot:
- Määritä remontin laajuues hintahaarukan määrittämisen yhteydessä.
- Kartoita lähtötilanne: mitä tarvitsee ja mitä ei tarvitse tehdä?
- Kun turhat työvaiheet on karsittu pois, on hintahaarukasta helpompi määrittää tarkka budjetti.
Itse vai avaimet käteen?
Helpoin ja vaivattomin tapa toteuttaa suuremmat remontit on tilata ne suoraan urakoitsijalta avaimet käteen -pakettina. Avaimet käteen -paketit nostavat kuitenkin remontin kuluja, joten suunnitteluvaiheessa on fiksua pohtia mitä voit tehdä itse.
Mitä kannattaa tehdä itse?
Tekemällä mahdollisimman itse paljon voit säästää satoja euroja remontin kustannuksissa.
Yksinkertaisemmat toimenpiteen kuten pintojen uusiminen ja maalaaminen onnistuvat helposti aloittelevaltakin remontoijalta. Jos olet kokeneempi remontoija, ovat suuremmatkin remontit kuten ikkunoiden vaihtaminen täysin mahdollista tehdä itse.
Useat remontit vaativat purkutöitä, jotka ovat useimmissa tapauksissa helppo toteuttaa itse. Pienemmät purkutyöt onnistuu helposti joka kodista löytyvillä työvälineillä.
Suuremmat purkutyöt kuten kylpyhuoneet kaakelit ja väliseinät kannattaa kuitenkin jättää ammattilaiselle.
Mitä ei kannata tehdä itse
Suuremmat ja luvanvaraiset remontit on järkevintä ulkoistaa ammattitaitoiselle urakoitsijalla. Vaikka esimerkiksi kattoremontti ja putkiremontti ei vaadi ammattipätevyyttä, on niiden teettäminen ammattilaisella fiksuinta parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.
Lisäksi tilaamalla työn ammattilaiselta saat aina työlle takuun.
Asbesti-, eristys-, ja sähkötöitä ei saa suorittaa ilman ammattipätevyyttä ja asianmukaisia lupia.
Keskeiset nostot:
- Remontin budjetointi riippuu työn vaativuudesta
- Pienemmät toimenpiteet kannattaa tehdä itse.
- Suuremmat ja luvanvaraiset toimenpiteet on järkevintä ulkoistaa ammattilaiselle
- Jos päädyt tilaamaan työn ammattilaiselta, muista hyödyntää kotitalousvähennys.
Käytä budjetti fiksusti – älä tuhlaa budjettia turhiin asioihin
Kun remontoidaan tiukemmalla budjetilla, on tärkeää suunnitella mihin asioihin panostaa ja missä voidaan säästää.
Mihin kannattaa panostaa
Jos suunnitelmana on tehdä osa remontista itse, ei työvälineiden kohdalla tulisi pihistellä. Asianmukaisilla työvälineillä takaat parhaat työnjäljen sekä remontin turvallisen ja tehokkaan etenemisen.
Etenkin panostamalla laadukkaaseen akkuporakoneeseen helpotat usein remontin toteutusta huomattavasti.
Missä voi säästää?
Tietyissä tilanteissa materiaaleissa piilee pieni pihistelyn mahdollisuus. Useimmat kalliit materiaalit eivät ole yhtään edullisia kestävämpiä, vaan lähinnä ulkoisesti tyylikkäämpiä.
Ei kuitenkaan ole suositeltavaa hankkia pelkästään hintahaitarin alkaen-malleja, vaan mieluummin hakea mahdollisimman korkeaa hinta-laatusuhdetta.
Kilpailuta urakoitsijat
Urakoitsijaa valittaessa on tärkeä kilpailuttaa useita eri tarjouksia sekä perehtyä itse toimijoihin. Luotettavaa tekijää etsiessä tulisi kiinnittää huomioita etenkin referensseihin, arvosteluihin, verkkosivuihin sekä taloustietoihin.
Luotettavan toimijan löydät helpoiten vertailemalla ja hakemalla tietoa.
Itse yritysten lisäksi myös niiden antamissa tarjouksissa voi olla suuriakin eroavaisuuksia. Isomman remontin kohdalla on suositeltavaa kilpailuttaa vähintää viisi eri tarjousta.
Kiinnitä näihin huomiota urakoitsijaa valitessa:
- Muista että halvin ei ole paras, hinta vastaa usein laatua
- Kilpailuta takuut, pitkä takuu on merkki luotettavasta toimijasta
- Kysy suosituksia ja hae aktiivisesti tietoa eri toimijoista