Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Milloin viemäriremontti on ajankohtainen? – tunnista riskit ajoissa

Julkaistu 20/06/2022
Viimeksi päivitetty 07/02/2024

Viemäriremontti on ajankohtainen jokaisen talon elinkaaren aikana. Liian myöhään tehty viemäriremontti voi käydä kalliiksi, joten reagoimalla hyvissä ajoin mahdollisiin vikoihin ja vuotoihin voit selvitä pienemmällä remontilla ja säästää selvää rahaa.

Vaurioituneeseen viemäriin reagoidaan usein liian myöhään, sillä vauriot näkyvät harvoin pintapuolisesti.

Suositeltava elinkaari viemärille on 30-40 vuotta, joten varsinkin vanhemmissa rintamamiestaloissa ja mummonmökeissä viemäriremontit ovat hyvinkin ajankohtaisia. Moni yritys tarjoaa ilmaista kuntotarkastusta, joten tilaisuuteen kannattaa tarttua ja selvittää viemärin todellinen kunto.

Reagoimalla ajoissa voit selvitä jopa pelkällä viemärin puhdistuksella tai sukituksella, mutta viemärin ollessa enemmän vaurioitunut voidaan koko viemäri joutua uusimaan jolloin kustannuksen nousevat moninkertaisiksi.

Kuinka tunnistat vaurioituneen viemärin?

Pienemmät viemärin vuodot voivat olla haastavia huomata ajoissa sillä vuoto ei ole läheskään aina näkyvissä. Pienillä vaurioilla on suuri riski laajentua ja aiheuttaa mittaviakin vaurioita.

Hälyttävästi vaurioituneen viemärin tunnistat usein nopeasti, ja silloin on reagoitava nopeasti vahinkojen minimoimiseksi.

Näistä merkeistä tunnistat mahdollisen viemärin vaurion:

 • Viemäri ei vedä
 • Viemäri ja hajulukko haisee pahalle
 • Selkeä vuoto ja vettä lattialla
 • Sisäilmaongelmat
 • Pistävä ammoniakin haju kylpyhuoneessa

Viemärin aiheuttamat vesivahingot

Yleisimmän viemärien aiheuttamat vesivahingot johtuvat viemärin tukkeutumisesta, jolloin irtovesi nousee pintaan ja aiheuttaa vahinkoa. Jos vesi nousee pintaan suihkussa, ehdit todennäköisesti reagoida riittävän nopeasti välttääksesi vahingot.

Tukkeutunut viemäri voi johtaa suurempiinkin vaurioihin, varsinkin jos veden lähdettä ei saa tukittua riittävän ajoissa ja viemäristä noussut vesi leviää laajalle alueelle ja pääsee imeytymään syvälle rakenteisiin.

Tällaisen tilanteen kohdalla tulee olla välittömästi yhteydessä vahinkosaneerauksen ammattilaiseen.

Kuinka ennaltaehkäiset viemärin vauriot?

Viemärien tukkeutuminen altistaa varsinkin vanhat viemärit vaurioille. Tämän vuoksi on erityiset tärkeää pitää huolta että viemäri vetää ja toimii normaalisti.

Helpoin ja yleisin tapa välttää viemärin vahingot on pitää huoli ettei viemäri pääse tukkeutumaan. Tukkeutumisen aiheuttaa usein viemäriin joutunut esine tai aine joka ei sinne kuulu.

Roskien joutuminen viemäriin on yleisin tukosten aiheuttaja. Esimerkiksi tiskatessa tulee välttää ruuantähteiden joutumista viemäriin. Roskat kerääntyvät usein yhteen kasaan viemärissä vaikeuttaen ja hidastaen veden kulkua.

Roskien lisäksi rasvan joutumista viemäriin tulisi vältellä viimeiseen asti, sillä normaalisti nestemäinenkin rasva kertyy putken sisäseinään muodostaen kovan kerroksen.

Viemärin materiaalien vaurioita on haastava ennaltaehkäistä muuten kuin pitämällä huolen ettei viemäriin pääse mitään sopimatonta. Siksi viemärin kunto tulisi tarkastaa säännöllisesti. Useat putki- ja viemäriliikkeet tarjoavat kuntotarkastuksia veloituksetta.

Viemärin kuntotarkastuksessa viemäriin asetetaan valolla varustettu kamerakaapeli, jota vedetään pitkin viemäriputkea. Kamerakaapeli näyttää reaaliajassa putken todellisen kunnon ja mahdollisen tarpeen saneeraukselle.

Puhdistamalla tai sukittamalla viemärin hyvissä ajoin ennaltaehkäiset suuremman vaurion ja pidennän viemärin käyttöikää.

Vanhan viemärin riskit

Kymmeniä vuosia vanhat viemärit ovat alttiita rikkoutumiselle, varsinkin jos kyseessä on betoni tai valurautaviemärit. Pahimmassa tapauksessa vanha viemäri voi kulua puhki lyhyessäkin ajassa.

Viemärin kunto tulisi tarkistaa viimeistään 25-30 vuoden käytön jälkeen. Yli 30 vuotta vanhat viemärit ovat lähes poikkeuksetta jonkinlaisen saneerauksen tarpeessa. Varsinkin betoni- ja valurautaviemärit ovat alttiita vaurioille.

Jos kyseessä on valurautaviemäri, tulisi kuvaus suorittaa useammin ruostumisen ja syöpymisen riskin vuoksi. Valurautaviemäri voi pahimmassa tapauksessa syöpyä puhkia vain muutaman vuoden sisällä asennuksesta.

Viemärin sukitus vai viemäriremontti?

Viemärin sukitus moderneilla välineillä ja materiaaleilla on helppo ja kustannustehokas tapa pidentää viemärin käyttöikää. Sukitus on usein koko viemärin uusimista kannattavampi vaihtoehto.

Viemäriputkien sukitus alkaa aina vanhan putkiston puhdistamisella ja huuhtelulla, jonka jälkeen vanhat putken kuvataan kamerakaapelilla. Puhdistus on tärkeä vaihe sukituksen kestävyyden kannalta.

Puhdistuksen ja kuvauksen jälkeen viemäriputkeen syötetään paineilmalla epoksisukka, joka kovettuu kestäväksi muoviputkeksi. Putkessa säilytetään paine, kunnes epoksisukka on kiinnittynyt vanhan putken sisäpintaan. Sukan kovettumisen jälkeen lopputulos kuvataan ja tarkastetaan.

Sukituksen edut verrattuna viemäriputkien vaihtamiseen:

 • Edullisempi ja kustannustehokkaampi ratkaisu
 • Sukitus ei vaadi talon rakenteiden purkamista
 • Pidentää viemärin käyttöikää jopa kymmeniä vuosia
 • Nopea remontti, valmis usein alle viikossa
 • Säästö työ-, materiaali-, ja siivouskuluissa.

Viemäriputkien uusiminen on viimeinen vaihtoehto, kun pelkkä sukitus ei riitä paikkaamaan vaurioita. Putkien vaihto on huomattavasti suurempi remontti kuin sukitus, sillä talon rakenteita joudutaan purkamaan sekä kaivamaan maata talon alta.

Viemäriremontti on huomattavasti sukitusta kalliimpi investointi.

Viemäriputkien uusimisen korkeiden kustannuksien vuoksi on huomattavasti kannattavampaa kunnostaa tai sukittaa vanhat putket kuin asentaa kokonaan uudet. Uusien viemäriputkien asentaminen on yksi kalleimmista kodin remonteista.

Näin ennaltaehkäiset viemärien vauriot:

 • Pidä huoli ettei viemäriin joudu mitään sinne kuulumatonta.
 • Tarkasta viemärien kunto säännöllisesti varsinkin yli 25 vuotta vanhojen putkien kohdalla.
 • Sukittamalla vanhan viemärin ehkäiset vauriot ja pidennät viemärin käyttöikää.

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.