Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Hirsitalon remontointi – Näin pidät hirsikotisi hyvässä kunnossa

Julkaistu 26/05/2023
Viimeksi päivitetty 26/05/2023

Hirsitalon remontointi on tärkeää: pitämällä hyvää huolta arvokkaasta hirsikodistasi säilytät sen uudenveroisena ja kauniina. Kuten mikä tahansa muukin talotyyppi, vaatii hirsitalo säännöllistä kunnossapitoa.

Pienet toimenpiteet voit helposti tehdä itse, mutta suurempien remonttien ja muutostöiden kohdalla on järkevintä kääntyä hirsirakentamisen ammattilaisen puoleen. Kun tilaat kunnossapitotyöt kokeneilta hirsirakentajilta saat aina parhaimman lopputuloksen, joka pidentää hirsitalosi käyttöikää kymmeniksi vuosiksi eteenpäin.

Keräsimme yhteen TaloEkspertin toimituksen vinkit hirsitalon kunnossapitoon. Nämä vinkit on koottu yhteistyössä alan ammattilaisten kanssa.

Hirsitalon yleisimmät ongelmat

Hirsitalolla on omat tyyppivikansa, jotka aiheutuvat usein kunnossapidon laiminlyönnistä. Pitämällä hirsitalostasi hyvää huoltaa säännöllisesti voit helposti välttää nämä ongelmat.

Home ja kosteus

Hyväkuntoisessa ja terveessä hirsitalossa kosteus ja home eivät viihdy, joten niiden taustalla on usein vaurio tai muu ongelma. Yleisimmät syyt hirsitalon kosteus- tai vesivahingolle ovat huono rakennustapa tai rakennusvaiheessa kostuneet hirret.

Mistä hirsitalon kosteus tai home voivat johtua?

  • Kunnossapidon laiminlyönti
  • Huono rakennustapa
  • Hirret ovat kostuneet rakennusvaiheessa
  • Vesivahinko tai vuoto
  • Puutteellinen rakenteiden tuuletus
  • Ala- tai yläpohjan vaurio

Tuholaiset

Kuten muissakin puurakenteissa, piilee hirsissä aina tuholaisten riski. Terveet hirret pitävät kuitenkin tuholaiset loitolla, joten niiden kertyminen vaatii hirsien kostumisen.

Pienikin vesivahinko tai kosteusvaurio voi johtaa tuholaisongelmaan, jonka vuoksi niiden korjaamisessa tulee olla erityisen tarkka. Vaikka kosteusvaurio olisi muuten kuivattu mallikkaasti, voivat tuholaiset levitä myös terveisiin rakenteisiin.

Pidä hirret ja sisäilma kuivina välttääksesi hirsitalon tuholaiset.

Lahoaminen

Lahoaminen on lähes poikkeuksetta seurausta hirsien kostumisesta. Kun estät hirsien kostumisen, estät samalla niiden lahoamisen. Lahoaminen on onneksi harvinaista uudemmissa hirsitaloissa. Kyseessä on siis lähinnä vanhojen hirsitalojen ongelma.

Koska poikkeus vahvistaa säännön, on olemassa mahdollisuus että hirsien kostuminen rakennusvaiheessa johtaa uudenkin hirsitalon täyteen lahoamiseen. Tällöin koko hirsitalo on tuhoon tuomittu, ja voidaan pelastaa ainoastaan suurilla rakenteellisilla korjauksilla.

Hirsien kunnossapito

Hirsien kunnossapito on tärkein seikka, joka huomioida hirsitalon kunnon ylläpidossa. Huonokuntoiset hirret ovat rumannäköisiä, sekä voivat vaikuttaa koko rakennuksen taloteknisiin ominaisuuksiin. Asianmukainen hoito auttaa pitämään hirret kauniina ja säilyttämään rakenteet kestävinä.

Tarkasta hirsien kunto säännöllisin väliajoin ja pidä ne puhtaana. Hirsien pinnalle kerääntyvä lika voi johtaa kosteuden kertymiseen ja muihin vaurioihin. Puhdistukseen voi käyttää mietoa pesuainetta ja pehmeää harjaa.

Jos haluat hirsillesi lisäsuojan, voit halutessasi myös pinnoittaa ne. Hirsien pinnoittaminen on kuitenkin tarkkaa puuhaa, joka väärin tehtynä voi pilata hirren luonnollisen hengittävyyden. Esimerkiksi perinteinen talomaali ei sovi käytettäväksi hirsien pinnoitukseen.

Hirsien pinnoitus vaatii oikeat pinnoiteaineet sekä hirsien huolellisen puhdistuksen ja kuivumisen. Pinnoiteaine ei nimittäin tartu likaisiin tai kosteisiin hirsiin. Kun hirret ovat puhtaat ja kuivat, pinnoita hirret yksi hirsi kerrallaan ja anna pinnoitteen kuivua rauhassa.

Näin pidät hirret hyvässä kunnossa:

  • Tarkasta hirsien kunto säännöllisesti
  • Pidä hirret puhtaina kosteuden, homeen ja muiden vaurioiden välttämiseksi
  • Pinnoita hirret hengittävällä pinnoiteaineella. Älä käytä tavallista talomaalia hirsien pinnoitukseen
  • Tarkasta hirsien saumakohdat ja tiivisteet. Kuluneet saumat ja tiivisteet voivat päästää kosteuden, kylmyyden sekä tuholaiset rakenteisiin

Hirsien kunnossapito on jatkuva ja säännöllinen prosessi, joka vaatii paljon huolellisuutta ja aikaa. Kun pidät hirsirakenteet hyvässä kunnossa, vältyt ylimääräisiltä ongelmilta ja pidät hirret luonnollisen kauniina.

Hirsitalon pintaremontti

Myös hirsitalon sisätiloista kannattaa pitää hyvää huolta. Hirsien sisäpinnat on tärkeä pitää puhtaana täysin samoista syistä kuin ulkopuolelta. Kuten ulkopuolellakin, voi lika hirsien päällä johtaa kosteuden ja homeen syntymiseen.

Hirren voidaan käsitellä myös sisäpuolelta tai piettää ohuilla levyillä. Sen lisäksi että mahdollistat hirsille kestävän suojan, voit vaikuttaa sisätilojen ulkoasuun ja avata täysin uusia sisustus mahdollisuuksia.

Oli kyseessä minkä tahansa kokoinen pintaremontti, huolehdi ettei käytetyt pinnoitteet tai korjaustoimet pääse vaikuttamaan hirren hengittävyyteen.

Pienen pintaremontin voit helposti tehdä itse. Jos kyseessä on laajempi remontti, käänny suosiolla ammattilaisen puoleeen.

Hirsitalon lisäeristäminen

Vaikka hirsi on itsessään hyvinkin eristävä materiaalia, voi hirsitalon energiatehokkuutta ja lämmöneristystä parantaa entisestään. Sen lisäksi että lisäeristäminen auttaa pitämään energiankulutuksen kurissa, pidentää se rakennuksen käyttöikää pitäen kosteuden ja muut riskit loitolla.

Modernit hirsitalot ovat suunniteltu energiatehokkaiksi, joten lisäeristäminen on usein tarpeellista vanhempien hirsitalojen kohdalla. Hirret kuluvat ajan saatossa, jolloin niiden kyky eristää lämpöä voi heikentyä.

Hirsitalon eristämisessä tulee kuitenkin olla tarkkana, sillä väärin toteutettu lisäeristäminen voi koitua ongelmalliseksi. Vääränlaiset eristemateriaalit voivat estää hirren hengittämisen, ja väärin sijoitetut eristelevyt voivat pilata rakenteiden tuuletuksen. Käytä siis lisäeristykseen vain luonnonmukaisia puupohjaisia eristemateriaaleja.

Milloin hirsitalon lisäeristäminen on kannattavaa?

  • Hirret ovat ohuet
  • Haluat kohottaa hirsitalon energiatehokkuutta
  • Hirsitalo ei pysy lämpimänä talviaikaan

Milloin lisäeristäminen ei ole välttämätöntä?

  • Riittävän paksut hirret
  • Hirsitalo on rakennettu tiiviiksI
  • Ala- ja yläpohjassa on riittävä tuuletus
  • Hirsirakenteet ovat hyvässä kunnossa

Rakenteelliset korjaukset

Vaikka hirsitalot ovat tunnettuja niiden kestävyydestään, voi hirsirakenteissa ajan myötä ilmetä ongelmia ja vaurioita, kuten lahoamista ja halkeilua.

Rakenteiden korjaustyöt kannattaa tehdä aina hyvissä ajoin, jotta vauriot eivät pääse leviämään. Nopealla toiminnalla voit säästää pitkän pennin remonttikuluissa.

Mikäli kyseessä on suurempi korjausurakka, pyydä ammattilainen paikalle hoitamaan urakka. Kun puhutaan hirsien rakenteiden korjaamisesta, vaatii korjausprosessi ammattitaitoa ja kunnolliset työvälineet. Ammattilaisen tekemä työ takaa parhaan lopputuloksen, joka kantaa hedelmää vuosikymmenten ajan.

Pahimmassa tapauksessa vaurioiden eskaloituessa joudutaan hirsitalo kengittämään. Kengittäminen on usein viimeinen keino lahonneet hirsitalon pelastamiseksi. Kengityksessä hirsitaloa nostetaan, ja alimmat lahonneet tai homehtunet hirsikerrokset vaihdetaan kokonaan uusiin hirsiin.

Säilytä hirsitalosi uudenveroisena ja vältä ongelmat

Säännöllinen kunnossapito ja huolto pitää arvokkaan hirsitalosi ehjänä, terveenä ja tyylikkäänä. Kunnossapidon laiminlyönti johtaa hirsien halkeiluun ja kosteuden kertymiseen, mikä voi pidemmällä aikavälillä johtaa suurempiin ongelmiin.

  • Pidä hirret puhtaina ja kuivina
  • Säilytä ilmankosteus riittävän matalalla
  • Pinnota hirret tarvittaessa
  • Huolehdi hirsistä myös sisäpuolelta
  • Huomioi mahdollinen lisäeristämisen tarve

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.