Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Suomalaiset hirsitalovalmistajat vertailussa

Julkaistu 18/05/2022
Viimeksi päivitetty 10/05/2024

Suomi on hirsirakentamisen suunnannäyttäjä maailmalla, ja suomalaiset hirsitalovalmistajat ovat kansainvälisesti tunnettuja laadustaan. Käsistään kätevä nikkari rakentaa hirsitalonsa itse, mutta usein parhaan lopputuloksen saat tilaamalla valmiin paketin suoraan hirsitalovalmistajalta. Suurin osa valmistajista tarjoaa mahdollisuuden osallistua hirsitalon suunnitteluun, jolloin saat juuri itsesi näköisen lopputuloksen. 

Hirren suosio omakotitalorakentamisessa on suorastaan räjähtänyt viime vuosien aikana joka neljännen uuden omakotitalon ollessa hirsitalo. Hirsi on materiaalina ekologinen ja kestävä, sekä suomalaisia perinteitä kunnioittava. Varsinkin taajama-alueilla hirsitalojen suosio kasvaa jatkuvasti, jonka on mahdollistanut moderni arkkitehtuuri ja kehittyneet rakennusmateriaalit.

Hirsitalojen ympäristöystävällisyys on monelle ratkaiseva tekijä omakotitaloa rakentaessa. Valmistusprosessin hiilijalanjälki on olematon, sekä prosessi on alusta loppuun energiaomavaraista. Hiilijalanjälki on pysyy matalana koko hirsitalon elinkaaren ajan, sillä hirsitalot on erittäin energiatehokkaita.

Kestävyyden ja ekologisuuden lisäksi hirren etuna on erinomainen sisäilma. Home ja pöly eivät hirsitaloissa viihdy, ja hirren luonnollinen hengittävyys takaa optimaalisen ilmankosteuden. 

Tässä artikkelissa käsittelemme neljä kotimaista hirsitalovalmistajaa ja niiden eroavaisuudet toisistaan.

Kontio

kontio mökki
Kuva: Kontio

Kontio on ollut pitkään maailman suurin hirsitalovalmistaja. Pudasjärvellä sijaitsevalta tehtaalta lähtee maailmalle noin 2000 Kontion nimeä kantavaa hirsirakennusta vuodessa. Mallistosta löytyy hirsiomakotitalojen lisäksi huviloita, kesämökkejä, saunoja sekä piharakennuksia.

Kontio tarjoaa perinteisten hirsirakennusten lisäksi myös modernia arkkitehtuuria, sekä reilusti liikkumavaraa suunnittelussa. Avaimet käteen -pakettien lisäksi voit rakentaa hirsirakennuksen myös itse jolloin Kontio toimittaa valmiit materiaalit yhtenä pakettina. Muista toimittajista poiketen Kontio rakentaa hirsirakennuksia ympäri vuoden. Hyvin harva talotoimittaja rakentaa hirsitaloja talvella.

Kontio on tunnettu laadukkaista materiaaleista ja näyttävästä arkkitehtuurista niin modernien omakotitalojen kuin perinteisempien hirsimökkien kohdalla. Kontiota pidetään yleisesti omakotitalojen ykkösenä.

Kontion täysin uniikkia SmartLog-hirttä pidetään markkinoiden kestävimpänä ja helpoiten työstettävimpänä hirsitalojen materiaalina. SmartLog on täysin painumatonta pystypuulamellihirttä, jonka tiiveys ja kuormituskestövyys on omaa luokkaansa. Nykyään lähes kaikki Kontion muuttovalmiit hirsitalot valmistetaan kyseisestä hirrestä.

Hirsimestari

Kuva: Hirsimestari.fi

Hirsimestari tunnetaan yksilöllisten ja korkealaatuisen hirsirakennusten valmistajana. Yritys on erikoistunut perinteisiin hirsirakennuksiin, kuten omakotitaloihin. mökkeihin, huviloihin sekä saunoihin. Hirsimestarin taustalla on pitkät hirsirakentamisen perinteet, ja yritys painottaa toiminnassaan ekologisuutta, terveellisyyttä sekä energiatehokkuutta.

Hirsimestari tarjoaa täysin yksilöllisiä räätälöityjä hirsirakennuksia, jotka suunnitellaan aina yhdessä asiakkaan kanssa. Tällöin lopputuloksena on itsesi näköinen koti, joka palvelee sukupolvelta toiselta.

Hirsimestarilla on kokenut ja ammattitaitoinen henkilökunta, joka auttaa asiakkaita hirsikodin suunnittelussa, rakennuksessa sekä ylläpidossa. Yrityksen laadukas palvelu on saanut kiitosta nii yksityisiltä kuin julkisilta rakennuttajilta.

Hirsimestari toteuttaa kaikki hirsirakennukset vain parhaita materiaaleja käyttäen. Laadukas suomalainen hirsi on lupaus kestävästä ja terveellisestä kodista, jossa on mukava ja turvallinen asua.

Honkarakenne

honka hirsitalo
Kuva: Honka

Honkarakenne eli Honka on Kontion ohella yksi suurimmista hirsitalorakentajista yli 85 000 toimitetulla talolla ja yli 60 vuoden kokemuksella. Hongalta löytyy talopaketteja laidasta laitaan, ja asiakkaan toiveet otetaan huomioon rakennusta suunniteltaessa.

Talon suunnittelu on tehty asiakkaan kannalta helpoksi asiakkaan valitessa mieluinen pohja, josta lähdetään yhdessä suunnittelijan kanssa rakentamaan juuri omanlaistaan kokonaisuutta. Honka tarjoaa myös mahdollisuuden suunnitella täysin yksilöllinen hirsirakennuksen.

Honka tunnetaan tyylikkäästä muotoilusta sekä modernista arkkitehtuurista, joka on niittänyt mainetta myös kansainvälisillä markkinoilla. 

Toisin kuin Kontio, Honka rakentaa omakotitaloja myös massiivihirrestä nykyään yleisemmin käytetyn lamellihirren lisäksi. Massiivihirsi takaa kestävän rakenteen sekä tasaa kodin ilmankosteutta. 

Honka käyttää ainoana maailmassa painumatonta massiivihirsirunkoa, joka mahdollistaa rakentamisessa erilaiset rakenteet ja pinnat, kuten kiven, teräksen ja suuremmat ikkunat. 

Kontiosta poiketen Honka tarjoaa myös pyöröhirrestä valmistettuja hirsirakennuksia. Hongan pyöröhirret suurinta mallia lukuunottamatta ovat aina yhdestä tukista valmistettuja.

Finnlamelli

finnlamelli
Kuva: Finnlamelli

DEN Finland -konserniin kuuluva Finnlamelli on vuosien saatossa vakiinnuttanut asemansa suomalaisten hirsitalovalmistajien kärjessä. Finnlamellin tuotevalikoimaan kuuluu omakotitalot sekä vapaa-ajan asunnot. Finnlamellin mallistossa korostuu kaupunkiasuminen, moderni suunnittelu ja korkeat katot soveltuvat erinomaisesti taajama-alueille.

Finnlamelli eroaa kilpailijoista omalla joustavalla ja räätälöitävällä tavalla suunnitella hirsirakennukset. Kattavin paketti on Muuttovalmis, jolloin talo viimeistellään maatöitä myöten asuinvalmiiksi. Talo on myös mahdollista tilata suppeammalla toimituksella, jolloin asiakas saa itse osallistua talonsa viimeistelyyn.

Finnlamellin tuotteet ovat täysin muokattavissa asiakkaan mieltymysten mukaisiksi, olemassa olevia talomalleja on helppo muokata toiveiden mukaan. Esimerkiksi ikkunoiden ja ovien lisääminen on mahdollista, sekä autotallit ja piharakennukset saadaan helposti samaan pakettiin.

Finnlamelli tarjoaa hirsitaloilleen ainoana Suomessa 10 vuoden painumattomuustakuun. Materiaalina käytetty RYHTI-lamellihirsi valmistetaan kotimaisesta kuusesta, ja siinä käytetty liima on täysin päästötöntä ja ympäristöystävällistä.

Jämäkkärakenteinen lamellihirsi mahdollistaa suorat kiinnitykset eri materiaalien välillä sekä modernin arkkitehtuurin.

Miten valita hirsitalovalmistaja?

Uutta hirsitaloa hankkiessa on järkevää tutustua useiden valmistajien palveluihin, jotta löydät varmasti juuri sinulle oikean paketin. Palvelut ja kustannukset vaihtelevat eri toimittajien välillä, joten kilpailutus on kannattavaa.

Ensimmäinen huomioitava seikka on hirsitalon rakennusmateriaali, sillä eri valmistajat käyttävät eri materiaaleja. Jos haluat talosi massiivihirrestä, on valinta silloin Honkarakenne. Jos haet modernimpaa ratkaisua, kannattaa tutustua Kontion ja Finnlamellin lamelli- ja höylähirsirakenteiden tarjontaan. 

Molemmissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Massiivihirsi on perinteisin vaihtoehto, jonka luonnolliset ominaisuudet tarjoavat ainutlaatuisen sisäilman. Lamelli- tai höylähirsi taas eliminoi massiivihirren suurimmat heikkoudet eli painumisen ja mahdollisen halkeilun. Lamellihirsi on myös huomattavasti edullisempi vaihtoehto.

Suurempien talotoimittajien lisäksi ei tule unohtaa pienempiä paikallisia tekijöitä. Paikallinen tekijä voi tarjota urakan edullisemmin, mutta hinta ei ole aina ratkaiseva tekijä, sillä halvempi hinta voi tarkoittaa karsittuja palveluita. Kilpailuttamalla useita talotoimittajia saavutat myös vipuvartta hintaneuvotteluissa.

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.