Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Futon patja – kokemuksia futon sängyssä nukkumisesta

Julkaistu 17/12/2021
Viimeksi päivitetty 17/12/2021

Olet varmasti nähnyt joskus kuvan japanilaisesta asunnosta. Riisipaperiseinät, ohuet puurimat jotka tuntuvat kaatuvan pienestäkin tönäisystä. Lämpimän näköiset paperilamput, tatamilattia ja Irori-tulisija keskellä tupaa. Ja tietenkin yksinkertainen futon-patja, jossa nukutaan yö askeettisesti tatamia vasten ja päivällä se rullataan kaappiin. 

Futon-patjat ja -sängyt ovat rantautuneet viime vuosikymmenen aikana myös länsimaiseen sisustuskulttuuriin. Matalat ja minimalistiset futon-sängyt sopivat kuin nenä päähän skandinaaviseen, luonnonväreisstä ja minimalismista rakentuvaan sisustustyyliin. Futon-patjoja näkee paljon sisustusblogeissa ja Instagramissa – mutta mitä ne oikeasti todella ovat, ja voiko pelkkä luonnonmateriaaleista kasattu patja olla vastaus jatkuviin selkävaivoihin?

Futon-patjalla on pitkä historia

Futon-patjat ovat olleet Japanissa perustavaraa jo 1600-luvulta lähtien. Ennen kuin teollisesti valmistettua, massatuotantona kudottua puuvillaa oli saatavilla, futonin päälliskangas kudottiin usein paperikuidusta. Sisällä oli täytteenä useimmiten heinää, olkia tai eläinten turkkia. Nykyään futonien päällysmateriaaleina käytetään useimmiten paksua puuvillaa, ja sisustan materiaalit vaihtelevat puuvillasta keinokuituihin ja erikoisimpiin luonnnomateriaaleihin. 

Futon patjan erityispiirre on sen ohut rakenne. Verrattuna tavalliseen joustin- tai runkopatjaan, jonka jouset tekevät patjasta jopa polvenkorkuisen, on futonpatjat useimmiten huomattavasti ohuempia. Riippuen materiaalivalinnoista, voi futon olla yksinkertaisimmillaan vain 10-15cm ohut puuvillalla täytetty patja. Ohuet futonit ovat suosittuja vieraspedeiksi, sillä ne ovat helppo rullata kaapista lattialle yövieraan saapuessa. 

Mistä materiaaleista futon patjat on tehty?

Futon patjojen päällysmateriaali on useimmiten puuvillaa tai paksua pellavaa. Futoneissa suositaan useimmiten luonnonmateriaaleja patjan täytteenä, mutta nykyään futon patjoissa näkee myös polyesteriä ja lateksia eli luonnonkumia sekä vaahtomuovia. Täytteiden tulee olla tarpeeksi jouhstavia, jotta futonin voi rullata tai taittaa sohva-asentoon. 

Suosituimpia täytteitä futon-patjoille on useimmiten puuvilla, villa, latex ja kookos. Puuvillatäytteiset futonit ovat useimmiten halvimmasta päästä, kun taas villa-lateksi yhdistelmät saattavat maksaa moninkertaisen summan. Puuvilla ja kookoskuitu on patjamateriaaleista kovimpia, sillä etenkin puuvilla painuu nukkuessa kasaan. Latex-patjat taas taipuvat vähemmän, ovat pehmeämpiä mutta hengittävät hieman heikommin. 

Hienoimmat ja nukkumisergonomialtaan parhaimmat futon patjat yhdistelevät näitä materiaaleja, hyödyntäen luonnonmateriaalien ja latexin yhdistelmää. 

Puuvilla-futon

Puuvillatäytteinen futon on useimmiten ohut, helposti rullattava ja kevyt futon patja. Puuvillan hyvät puolet on sen hengittävyys, mutta huonot puolet ovat suhteellisen kova patja, puuvillan painuminen ja jatkuva kääntelyn tarve. Patja tulisi rullata kerran viikossa nukkumisen jälkeen, ja kääntää ympäri aina parin yön jälkeen painumisen välttämiseksi ja hengittävyyden takaamiseksi. 

Yhdistelmä futon, puuvilla + lateksi

Yhdistelemällä futon-patjassa luonnonkumia ja puuvillaa, saadaan aikaan joustavampi, pehmeämpi ja nukkumismukavuudeltaan miellyttävämpi patja. Lunnonkumin lisäksi kalliimmissa futoneissa voi olla myös villaa päällimmäisenä materiaalina, takaamaan erityistä lämpöä talvella ja hengittävyyttä kesällä. 

Futon patja ja selkävaivat – auttaako futon oikeasti selkäkipuihin?

Jos kärsit selkävaivoista, voi futon-patja olla ratkaisu ongelmiisi. Futonin joustamaton rakenne auttaa kehoa pysymään paikoillaan yön aikana. Huomaatkin pian, että kääntyilet vähemmän, kyljellään nukkuminen ei tunnu yhtä hyvällä kuin selällään makaaminen, ja että selkävaivasi vähenevät hiljalleen. Alkuun futon voi toki tuntua ikävän kovalta, askeettiselta patjalta. Sitä se onkin, ja turha väittää muuta. Jos on tottunut tuplajousitettuun prinsessasänkyyn tai Tempurin avaruuspatjoihin, voi siirtyminen futoniin tuntua kuin joutuisi nukkumaan yönsä putkasellissä. 

Monet uskovat kuitenkin, että futon patjat ovat avain terveempään selkään. Patjan rakenne tukee kehoa tarpeeksi, mutta ei liikaa. Selkä pysyy suorana ja lihakset pääsevät lepäämään, eikä notkoja tai virhe-asentoja pääse syntymään. Futonilla nukkuminen on varmasti lähellä sitä, miten esi-isämme ovat kautta aikojen tottuneet nukkumaan. Selkämme lihaksisto ei ole nimittäin kymmenien tuhansien vuosien aikan hirveästi muuttunut.

Miten valita futon patja?

Kuten kaikki muutkin patjat, kannattaa futonia aina testata paikan päällä sänkyliikkeessä. On mahdotonta tietää, sopiiko ruumiillesi paremmin kookos-puuvillatäytteinen kova tai keskikova futon, vai kaipaako selkäsi enemmän lateksin ja puuvillan yhdistelmää. Yleisesti voidaan kuitenkin todeta, että mitä raskaampi nukkuja, sitä enemmän patjassa tulisi olla tukevaa rakennetta. Ruumiinrakenteeltaan kevyemmät nukkujat suosivat useimmiten hieman pehmeämpää patjaa, kun taas vankkaluiset ja painavammat nukkujat suosivat jäykempää ja tukevampaa patjaa.

Futon patjoja myyviä liikkeitä löytää ainakin Suomen suurimmista kaupungeista. Kirjoittajan Futon-patja sekä sänkyrunko on tilattu Vepsäläiseltä, valmistajan Karup Design.

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.