Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Rivitalon kattoremontti on iso operaatio

Julkaistu 04/07/2022
Viimeksi päivitetty 01/02/2023

Oli kyseessä sitten kerrostalon tai rivitalon kattoremontti, on kyseessä suuri operaatio joka vaatii toteutuakseen huolellisen ja laajan suunnitteluprosessin.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiön hallituksen vastuulla on kiinteistön kunnossapito sekä arvon säilyttäminen, on kattoremontti yksi tärkeimmistä toimenpiteistä rivitalon elinkaaren aikana. Vaikka usein kunnossapito on isännöitsijän vastuulla, tekee lopullisen päätöksen aina taloyhtiön hallitus.

Taloyhtiön kattoremontti on pitkäjänteinen prosessi ja suuri päätös joka vaatii koko taloyhtiön hallituksen yksimielisyyden.

Jokaisen taloyhtiön hallituksen jäsenen olisi hyvä tietää mistä on kyse katon kunnossapidossa sekä kattoremonttia suunnitellessa, joten keräsimme yhteen parhaat vinkin rivitalon katon kunnossapitoon.

Milloin rivitalon kattoremontti on ajankohtainen?

Vesikatto on rivitalon tärkeimpiä rakenteita jonka vuoksi katon kunto tulisi tarkistaa jopa vuosittain. Laiminlyöty katon huolto voi johtaa koko taloyhtiön kattaviin vaurioihin aiheuttaen täysin turhia korjauksia ja kustannuksia.

Pitkään huoltamatta jätetty katto on aina riski suuremmille vaurioille ja kustannuksille. Vuosia laiminlyöty katto on altis homeelle ja vesivahingoille, jolloin koko rivitalon rakenteet ja sisäilma ovat alttiina vaurioille. Tämän vuoksi rivitalon kattoremontti on myös turvallisuuskysymys.

Rivitalon katto on useimmiten suhteellisen matalalla joten se on huomattavasti suurempia omakotitaloja ja kerrostaloja alttiimpi roskien ja lehtien kertymiselle. Kertyneet roskat voivat voivat estää sadevesijärjestelmän toimivuuden, jolloin katolle voi kertyä kosteutta ja aiheuttaa helposti estettävissä olleita vaurioita.

Rivitalon kohdalla katon vaurioihin tulisi reagoida aina mahdollisimman nopeasti. Tämän vuoksi jokaisella taloyhtiöllä on oltava katon kunnossapitosuunnitelma viideksi vuodeksi kerrallaan, johon kuuluu vuosittaisen kuntotarkastukset ja mahdolliset huoltotoimenpiteet.

Reagoimalla pieniinkin vaurioihin nopeasti voidaan välttää koko vesikaton uusiminen ja pidentää katon käyttöikää useiksi vuosiksi eteenpäin. Oikein ajoitettu täsmäkorjaus on paras keino pidentää vanhan vesikaton käyttöikää.

Vaikka vesikaton käyttöikää voidaan pidentää pienemmillä täsmäkorjauksilla, on kokonaisvaltainen vesikattoremontti joka tapauksessa ajankohtainen rivitalon elinkaaren aikana. Kokonaan uusittu vesikatto palvelee koko taloyhtiötä materiaalista riippuen 30-50 vuoden ajan.

Vaikka vesikatto olisi uusittu muutaman vuoden sisään, ei se tarkoita että katon ylläpitoa ja kuntotarkastuksia voisi laiminlyödä. Esimerkiksi aikaisemmin mainittu roskien kertyminen tai huolimattomasti katolta pudotettu lumi voivat aiheuttaa vaurioita jotka ilman säännöllistä seurantaa jäisivät kokonaan huomioimatta.

Rivitalon katon säännöllinen kunnossapito

Helpoin tapa ennaltaehkäistä kokonaisvaltainen vesikaton uusiminen ovat säännölliset syys- ja keväthuollot. Keväthuollon aikana tarkistetaan katon kunto lumen ja sulamisvesien jäljiltä, ja syyshuollossa varmistetaan että katon kunto on riittävä talven lumimassoja varten.

Kevät ja syksy ovat otollisinta aikaa roskien, lehtien ja siitepölyn kertymiselle, joten katto olisi hyvä puhdistaa kaksi kertaa vuodessa.

Katon lisäksi sadevesijärjestelmät olisi hyvä puhdistaa ja tyhjentää roskista kaksi kertaa vuodessa. Sadevesijärjestelmien liitokset ja saumakohdat ovat myös hyvä tarkistaa puhdistuksen yhteydessä.

Rivitalon kattoremontin toteutus

Kun kattoremontin toteutuksesta on päästy yhteisymmärrykseen, on edessä sopivan urakoitsijan etsiminen ja niiden kilpailutus. Koska rivitalon kattoremontti on omakotitalon kattoremonttia huomattavasti suurempi ja kalliimpi projekti, on kilpailutus erityisen tärkeää.

Taloyhtiölle vaivattomin tapa toteuttaa kattoremontti on tilata se avaimet käteen – palveluna, jolloin hintaan kuuluu itse toteutuksen ja materiaalien lisäksi tarvekartoitus, suunnittelu, loppusiivous. Lisäksi toimijaa valittaessa on hyvä vertailla eri urakoitsijoiden tarjoamia takuita. Pitkä takuu kertoo luotettavasti urakoitsijasta.

Usein kysyttyä rivitalon kattoremontista:

Mikä on paras kattomateriaali rivitaloon?

Uusi vesikatto on usein kannattavin tehdä samasta materiaalista kuin aikasempi katto. Tosin kattomateriaali on aina talokohtainen asia ja eri kattomateriaaleilla ovat eri ominaisuuden toisiinsa nähden.

Yleisesti rivitalojen katot ovat joko tiilikattoja tai peltikattoja. Huopakatto on vaihtoehdoista edullisin mutta huomattavasti lyhytkestoisin, jonka vuoksi huopakattoa ei suositella rivitaloon.

Voiko rivitalossa asua kattoremontin aikana?

Kyllä voi. Työt tehdään aina päiväsaikaan eikä niistä aiheudu muuta kuin meluhaittoja.

Paljonko rivitalon kattoremontti maksaa?

Rivitalon kattoremontti voi maksaa moninkertaisen summan verrattuna esimerkiksi omakotitalon kattoremonttiin. Rivitalon uuden vesikaton neliöhinta ei juurikaan poikkea omakotitalon kattoremontista.

Onko rivitalon kattoremontista hyötyä?

Rivitalon vesikatto suojaa koko rakennusta, joten katon kunto on rivitalon kohdalla erityisen tärkeä asia. Oikein mitoitettu ja ajoitettu kattoremontti pidentää koko rivitalon elinkaarta ja parhaimmassa tapauksessa nostaa rivitalo-osakkeiden arvoa.

Kuinka usein rivitalon kattoa tulisi huoltaa?

Rivitalon katto olisi hyvä huoltaa syksyisin ja keväisin.

Kilpailuta remontti

Pyydä tarjous rivitalon kattoremontista

Jättämällä yhteistietonne vertailemme luotettavien yhteistyökumppaneidemme tarjouksia alueellesi, ja saatte tarjouksen 72 tunnin kuluessa.
Kilpailuta kattoremontit

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.