Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Mikä on oikea jääkaapin lämpötila? Asiantuntijat vastaavat

Julkaistu 26/05/2023
Viimeksi päivitetty 26/05/2023

Jääkaapin lämpötila herättää paljon kysymyksiä. Yleiset suositukset eivät ole hatusta heitettyjä, vaan lämpötilalla on suuri merkitys niin ruuan säilyvyyteen ja bakteerien muodostumiseen kuin jääkaapin energiatehokkuuteen.

Jääkaappi on keskeisessä roolissa jokaisen kotitalouden arjessa ja energiatehokkuudessa, minkä vuoksi jääkaapin lämpötilaa ei tule jättää huomiotta. Ruoan laatu ja turvallisuus riippuvat suoraan siitä, kuinka hyvin jääkaapin lämpötilaa on ylläpidetty.

Tässä artikkelissa käymme läpi asiantuntijoiden suositukset oikeaan jääkaapin lämpötilaan sekä TaloEkspertin toimituksen parhaat vinkit jääkaapin lämpötilan optimointiin. Näillä vinkeillä pidät ruokasi tuoreena ja turvallisena sekä pidät jääkaappisi sähkönkulutuksen aisoissa.

Mikä on oikea jääkaapin lämpötila?

Useiden asiantuntijoiden sekä ruokaviraston mukaan oikea jääkaapin lämpötila on 2-6 celsiusastetta. Ota kuitenkin huomioon, että eri elintarvikkeet vaativat eri lämpötilat säilyäkseen pitkään.

Koska jääkaapin lämpötila ei ole tasainen, sijoita liha- ja kalatuotteen jääkaapin kylmimpiin kohtiin. Vastaavasti kasvikset tai kananmunat huoletta sijoittaa lämpimämpiin kohtiin.

Miksi jääkaapin lämpötilalla on merkitystä?

Jääkaapin oikean lämpötilan ylläpito on tärkeä tehtävä, joka vaikuttaa suoraan ruoan säilyvyyteen ja laatuun. Jos lämpötila nousee muutamankin asteen liian korkeaksi, muodostuu jääkaappiin otolliset olosuhteet bakteerien kasvamiselle. Bakteerit voivat johtaa ruoan pilaantumiseen ja jopa ruokamyrkytykseen.

Kun jääkaapin lämpötila nousee yli kuuteen asteeseen, kasvaa bakteerien määrä eksponentiaalisesti. Tällöin etenkin salmonellan ja kolibakteerin riski on suuri.

Vastaavasti liian matala lämpötila voi johtaa ruoan jäätymiseen, ruoan laadun heikkenemiseen sekä liialliseen energiankulutukseen. Kun jääkaapin lämpötila lähentelee nollaa, muuttuu ruoan koostumus jäiseksi ja jääkaapin energiankulutus monikertaistuu.

Kuinka seurata jääkaapin lämpötilaa?

Jääkaapin lämpötilan seuraaminen on varsin helppoa, mutta vaatii luotettavan lämpömittarin. Useissa moderneissa jääkaapeissa on integroitu lämpömittari, joka näyttää pienetkin lämpötilanmuutokset.

Jos jääkaapissa ei ole valmiina lämpömittaria, käytä erillistä mittaria. Jääkaapin lämpömittarit ovat usein edullisia ja niitä on saatavilla lähes jokaisesta kodinkonemyymälästä tai suuremmasta tavaratalosta.

Mittarin oikea sijoittaminen on tärkeää tarkkojen lukemien saamiseksi. Paras sijainti mittarille on jääkaapin keskiosa, kaukana seinistä elintarvikkeista. Anna mittarin olla paikallaan vähintään vuorokauden ajan, jotta saat mitattua tarkan keskiarvon. Vältä turhaa jääkaapin oven aukomista mittauksen aikana.

Jos mittaus osoittaa, että lämpötila on liian korkea tai matala, säädä jääkaapin lämpötilaa ja tarkasta lämpötila uudestaan vuorokauden kuluttua. Toista mittaus niin kauan, että lämpötila jää kahden ja kuuden asteen väliin.

Muista että jokainen jääkaappi on erilainen, ja voi vaattia useita mittauksia ennen optimaalisen lämpötilan löytämistä.

Vinkkejä oikean lämpötilan ylläpitoon

Jääkaapin lämpötilan ylläpito ei ole ainoastaan hyvä käytäntö, vaan se on tärkeä osa ruoan säilyttämistä sekä tuoreuden ja maun ylläpitoa. Kuten aiemmin mainittiin, ensimmäinen vaihe jääkaapin lämpötilan ylläpidossa on jääkaapin lämpötilan säännöllinen mittaaminen ja seuraaminen.

Täytä jääkaappi oikein

Jääkaapin oikeaoppinen täyttäminen on tärkeää jääkaapin sisällön ylläpidon kannalta. Jääkaapin tulisi olla riittävän täynnä, että kylmä ilma ilma pääsee kiertämään tehokkaasti. Liian täyteen ahdattu jääkaappi voi kuitenkin estää kylmän ilman kiertämisen, jolloin taaimmat elintarvikkeet voivat lämmetä.

Sijoita herkemmin pilaantuvat elintarvikkeet kuten liha ja kala alahyllylle, joka on yleensä jääkaapin kylmin osa. Hedelmät ja vihannekset säilyvät parhaiten vihanneslaatikossa, jonka lämpötila on usein aavistuksen korkeampi.

Pidä jääkaappi puhtaana

Jääkaapin puhtaudella on suuri vaikutus turvallisuuteen, energiatehokkuuteen sekä lämpötilaan. Puhdas ja siisti jääkaappi ei ainoastaan toimi tehokkaammin, vaan auttaa ehkäisemään haitallisten bakteerien muodostumista sekä ristikontaminaatioita. Jääkaapin puhdistus on hyvä tehdä keittiön siivoamisen yhteydessä.

Säiltyä elintarvikkeet tiiviisti joko suljetuissa astiossa tai omissa pakkauksissaan. Etenkin lihatuotteiden kohdalla tiivis säilyttäminen on tärkeää, ettei niiden nesteet valu pitkin kaappia. Sen lisäksi että pidät jääkaapiin puhtaana, autat elintarvikkeita säilymään pidempään.

Jääkaapin sisäpinnat olisi hyvä pyyhkiä vähintään kerran kuukaudessa märällä rätillä ja miedolla pesuaineella. Kertynyt lika voi tukkia jääkaapin viilennysaukkoja, kerätä kosteutta sekä aiheuttaa pahaa hajua.

Säännöllinen kunnossapito

Jääkaapin takana oleva lauhdutin on tärkeää puhdistaa vuosittain. Jos pöly pääsee tukkimaan jääkaapin komponentit ja viilentimet, ei jääkaappi toimi täydellä teholla. Kun lauhdutin on tukossa, vaatii jääkaappi enemmän energiaa pitääkseen oikean lämpötilan.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on oikea jääkaapin lämpötila?

Oikea lämpötila on noin 2-6 astetta. Yli 6 asteinen jääkaappi altistaa elintarvikkeet useille haitallisille bakteereille.

Voiko jääkaappi olla liian kylmä?

Kyllä voi. Liian matala lämpötila voi johtaa elintarvikkeiden jäätymiseen.

Mikä on jääkaapin lämpimin kohta?

Yleensä ovi on jääkaapin lämpimin kohta. Vastaavasti jääkaapin alahylly on kylmin kohta.

Kuinka mitata jääkaapin lämpötila?

Jääkaapin lämpötilan mittaamiseen voit käyttää erillistä jääkaappilämpömittaria. Moderneissa jääkaapeissa on usein valmiina lämpömittari.

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.