Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Kylpyhuoneen kaakeleiden maalaus – vinkit onnistuneeseen maalausurakkaanoneen kaakeleiden maalaus – vinkit onnistuneeseen maalausurakkaan

Julkaistu 14/12/2021
Viimeksi päivitetty 14/12/2021

Esityöt

Kaakeleiden maalaus on tärkeää aloittaa selvittämällä, että kylpyhuoneen pinnat ovat ehjiä ja vesieristys kaakeleiden alla on kunnossa. Kaakelimaali ja kylpyhuonemaali on hyvin vettä ja kulutusta kestävää mutta aikaisemmat rakennusvirheet voivat aiheuttaa kalliin vesivahingon. Siksi maalausurakka kannattaa aloittaa koputtelemalla kaakelit läpi niin sanottujen kopojen varalta. Kopo on pohjasta irronnut laatta, joka kuulostaa ontolta sitä koputettaessa.

Kun kylpyhuoneen pohja on tarkastettu ja hyväksi todettu, voidaan maalausurakka aloittaa poistamalla vanhat silikonisaumat silikonin poistoon tarkoitetulla työkalulla, mattoveitsiä ei saa käyttää koska ne voivat rikkoa vesieristeen. Silikonien poistamisen jälkeen kaakelit pestään esimerkiksi soodapohjaisella maalarinpesuaineella. Kaakeleiden pyyhkimiseen on hyvä käyttää mikrokuituliinaa. Kaakeleita ei kannata kosketella puhdistamisen jälkeen.

Kylpyhuoneen lattialämmitys tulee kytkeä pois tilan kuivuttua ja ennen seuraavia käsittelyjä. Viileässä kaakelimaali ei kuivu liian nopeasti ja sen käsitteleminen on myös helpompaa. Kylpyhuoneen listat ja muut pinnat suojataan esimerkiksi rakennusmuovilla ja teipillä. Huomioi että pinnat ovat kuivat ennen maalausta.

Ensimmäisenä kaakeleille levitetään pohjustusaine, joka parantaa kaakelimaalin tarttuvuutta. Pohjustusainetta voidaan käyttää useamman kerran ennen maalausta. Pohjustusaineen annetaan kuivua vuorokauden ajan ennen kaakelien maalausta.

Nykyiset kaakelimaalit eivät välttämättä tarvitse pohjustusainetta, mutta se lisää maalipinnan kestävyyttä ja helpottaa kaakelimaalin tarttumista. Tiettyjen kaakelimaalien kohdalla tämä työvaihe voidaan ohittaa.

Kaakelien maalaus

Kaakelien maalaukseen tarvitset kaakelimaalin lisäksi hyvä työvälineet. 4–5 mm nukkapituuden mikrokuitu rullatela jatkovarrella ja pari erikokoista keinokuitusivellintä riittävät kylpyhuoneen kaakelien maalaukseen.

Kaakelimaalaus aloitetaan lisäämällä kaakelimaaliin mahdollinen lisäaine ja sekoittamalla maali hyvin pakkauksen pohjaa myöten. Sekoittamista voidaan jatkaa 1–2 minuutin ajan. Maalia tulee sekoittaa myös kaakelimaalauksen aikana. Huomioi tilan ilmanvaihto ennen urakkaan ryhtymistä.

Ensimmäisenä maalataan seinät. Maalaaminen on hyvä aloittaa reunoista ja saumoista pienemmällä keinokuitusiveltimellä ja tämän jälkeen isot pinnat telalla jatkovartta käyttäen. Pinnat voidaan maalata pelkästään sivellintä käyttäen, jos tela on liian kookas. Pensseli jättää sileämmän pinnan telaan verrattuna. Isot pinnat on kuitenkin helpompaa maalata telalla.

Maalaa kaikki pinnat ristikkäin vedoin ensin pystyyn ja sitten pitkittäin pieni, noin neliömetrin kokoinen alue kerrallaan ja viimeistele yhdellä samansuuntaisilla vedolla. Näin saadaan aikaan tasainen jälki. Maalattu pinta maalataan uudelleen vuorokauden kuluttua samoilla välineillä ja tekniikalla. Maalausvälineet on hyvä pestä huolellisesti maalauksen jälkeen. Rajauksiin käytetyt teipit pitää poistaa, kun maali on pintakuiva. Täysin kuivunut maali voi repeytyä teipin mukana jättäen ruman jäljen.

Jos lattia on sotkeentunut seinien maalauksen yhteydessä se pitää pestä uudelleen. Lattian peseminen ja pohjustus voidaan tehdä myös erikseen seinien maalauksen jälkeen. Varmista että lattian kaakelipinta on kuiva ennen maalauksen aloittamista.

Lattiakaakelit maalataan kahteen kertaan lattiaan tarkoitetulla kaakelimaalilla. Maalaus aloitetaan rajaamalla seinien vierustat huolellisesti keinokuitusiveltimellä. Kaakelimaali levitetään sen jälkeen lattialle rullatelalla. Lattian maalaus on helpointa tehdä pieninä alueina kerrallaan. Vältä maalaamasta itsesi nurkkaan pitämällä selkä kohti oviaukkoa ja peruuttamalla sitä kohti. Hyvät, nihkeäpintaiset kengät pitävät maalaajan pystyssä.

Lattian kaakelimaalauksessa on hyvä käyttää myös ensin pystysuuntaisia vetoja ja sen jälkeen pitkittäisellä vedolla tasaus. Telattu pinta jää helposti hyvin sileäksi ja liukkaaksi. Liukkautta vähennetään lisäämällä kaakelimaaliin liukuestekiteitä toisen maalauskerran yhteydessä.  Lattian rajauksiin käytetyt teipit pitää poistaa, kun maali on pintakuivaa. Liiaksi kuivunut maali voi repeytyä kaakeleista rumasti teippejä poistaessa.

Lattian maalipinta kestää kevyttä kävelyä noin vuorokauden kuluttua ja silikonit voidaan uusia noin kolmen vuorokauden kuluttua kaakelien maalauksesta. Lopulliseen pintakovuuteen kaakelimaali kuivuu noin kahden viikon kuluessa. Maalatut kaakelipinnat voidaan puhdistaa jatkossa miedolla pesuaineella.

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.