Hirsisauna mökille on kaikin puolin erinomainen sijoitus. Laadukas hirsisauna tarjoaa löylykokemuksen jota yksikään sähkösauna ei pysty päihittämään. Laadukas sauna nostaa samalla koko mökin arvoa, joten huonoja puolia hirsisaunan hankkimisesta mökille on mahdotonta keksiä.
Hirsisauna on ajattoman tyylikäs, ja sulautuu suomalaiseen järvimaisemaan kuin nenä päähän. Pehmeät ja kosteat löylyt laadukkaasta puukiukaasta mahdollistavat täydellisen irtioton arjesta.
Tässä artikkelissa jaamme TaloEkspertin toimituksen vinkit hirsisaunan hankintaan, sekä seikkoja joihin kiinnittää huomiota oikean saunan valinnassa ja suunnittelussa. Mökkeilykausi 2023 lähestyy kovaa vauhtia, joten nyt on hyvä aika päivittää tai remontoida vanha sauna uuteen uskoon.
Se on joka järven rannalla, Kuhmossa ja Vantaalla – Martti Servo
Saunan sijainti ja koko
Ennen tarkempiin yksityiskohtiin paneutumista on tärkeä suunnitella hirsisaunan koko ja sijainti tarkkaan. Suurempi sauna tulee luonnollisesti kalliimmaksi kuin pienempi, mutta suurempaan saunaan mahtuu yhtä aikaa useampi saunoja.
Mikäli nautit löylyistä yksin, kannattaa harkita hieman pienempää saunaa, kun taas ystäväporukan saunailtojen isännän kannattaa tutustua tilavampiin vaihtoehtoihin.
Mökkisaunan kohdalla sijainnin suunnittelu on tärkeää. Älä sijoita uutta upeaa saunaasi metsän keskelle, vaan pyri sijoittamaan hirsisauna mahdollisimman lähelle rantaa. Upea keskikesän iltaaurinko ja järvimaisema nostavat saunomiskokemuksen aivan uudelle tasolle.
Ota nämä seikat huomioon:
- Pohdi etukäteen kuinka monta henkilöä haluat saunaasi mahtuvan, jotta se olisi tarpeeksi tilava ja käytännöllinen
- Huomioi koon suunnittelussa myös lämmitysaika ja energiankulutus
- Huomioi sijainnin suunnittelussa maisema, tuuliolosuhteet, aurinkoisuus sekä maaperä
- Ota sijainnin suunnittelussa huomioon myös käytännön seikat, kuten etäisyys mökkiin, kulkureitit sekä näkösuojat
- Tarvitseeko sauna esimerkiksi pukuhuoneen tai pesutilat?
- Huomioi jäteveden poisto suunnittelussa
Saunan tyyli ja materiaalit
Erilaisten hirsisaunojen tarjonta on laaja. Modernit hirsimateriaalit mahdollistavat hurjaltakin kuullostavat suunnitteluideat, joten hirsisaunan suunnittelussa vain taivas on rajana. Yleisimpiä ovat kuitenkin perinteiset hirsisaunat, jotka ovat ajattoman tyylikkäitä ja käytännöllisiä.
Perinteinen hirsisauna tuo mökkisi pihapiiriin vielä extra ripauksen suomalaista hirsirakentamisen perinnettä.
Vaikka pihasauna on suhteellisen pieni rakennus, ei materiaalivalinnoissa kannata pihistellä. Käytetyillä hirsillä on vaikutus niin saunan ulkonäköön, kestävyyteen ja energiatehokkuuteen. Liian ohuista hirsistä rakennettu sauna on alttiimpi kulumiselle ja vaurioilla, sekä aiheuttaa ylimääräistä lämpöhäviötä.
Kun puhutaan hirsisaunan lämmöneristyksestä, suurin vaikuttava tekijä ei ole hirsien paksuus, vaan saunan katto ja sen sisemmät rakenteet. Lämmin ilma kohoaa ylöspäin, jolloin huonosti eristetty katto voi pilata koko hirsisaunan.
Valmiissa saunapaketeissa tämä on huomioitu puolestasi, mutta rakentaessa saunaa itse huolehdi yläpohjan riittävistä eristeistä ja höyrysuluista. Jos unohdat höyrysulun, on turha ihmetellä miksi saunassa on kosteusvaurio ensimmäisen kesän jäljiltä.
Hirsisaunan varustelu
Hirsisaunan varustelu kattaa lähinnä kiukaan ja lauteet. Tämä ei ole oikea paikka pihistelylle, sillä huonot lauteet ja heikko kiuas vaikuttavat merkittävästi löylykokemukseen.
Oikean kiukaan valinnassa on tärkeä huomioida saunan koko. Alimitoitettu kiuas tuhlaa vain polttopuita, kun taas liian suuri kiuas voi johtaa liikalämmitykseen. Juuri oikean kokoinen kiuas luo täydelliset löylyt ollen samalla energiatehokas.
Hirsisaunan rakentaminen – Itse vai avaimet käteen?
Oletko aloitteleva nikkari, joka etsii sopivan pientä projektia jolla aloittaa rakennusharrastus? Jos vastasit kyllä, olet tullut oikeaan paikkaan. Hirsisauna on rakennusprojektien helpoimmasta päästä, joka valmistuu yhdessä kesässä yksin tai talkoovoimin sekä opettaa rakentamisen tärkeitä perusasioita.
Hirsisaunan rakentamiseen löydät runsaasti tietoa esimerkiksi keskustelufoorumeilta, blogeista, Facebook-ryhmistä tai kysymällä neuvoa kokeneilta rakentajilta.
Hirsisaunan rakentaminen koostuu neljästä vaiheesta: kivijalasta, hirsikehikon pystyttämisestä, katon asentamisesta sekä sisätilojen viimeistelystä. Kuulostaako haastavalta? Älä vielä heitä kirvestä kaivoon, vaan tutustu eri valmistajien tee-se-itse paketteihin.
Tällöin kaikki materiaalit toimitetaan sinulle asennusvalmiina kattavien ohjeiden kera, jolloin hirsisauna nousee pystyyn vaikka et olisikaan kokenut rakentaja.
Jos epäilet, että aikasi tai osaamisesi ei riitä hirsisaunan rakentamiseen, voit toki tilata uuden saunasi valmiina avaimet käteen -pakettina. Lähes kaikki hirsitalovalmistajat tarjoat liudan erilaisia saunapaketteja, joista löydät varmasti itsellesi sopivimman. Jos kiikarissasi on täysin yksilöllinen hirsisauna, tarjoaa esimerkiksi oululainen Hirsimestari räätälöityjä paketteja valmiiden mallien sijaan.
Avaimet käteen -paketti tulee usein itse rakennettua saunaa kalliimmaksi, mutta sen etuna on vaivattomuus ja varmuus täydellisestä lopputuloksesta. Kun tilaat hirsisaunan luotettavalta toimijalta, saat työlle ja materiaaleille takuun.
Miksi rakentaa hirsisauna itse?
- Voit säästää pitkän pennin
- Lopputulos on täysin itsesi näköinen
- Hirsisaunan rakentaminen on rakennusprojektien helpoimmasta päästä
- Hirsisaunan rakentaminen on parhaimmillaan mukava talkooprojekti
Miksi tilata hirsisauna avaimet käteen pakettina?
- Helppo ja vaivaton ratkaisu
- Kestävä ja viimeistelty lopputulos
- Saat työlle ja materiaaleille takuun
- Suurin osa valmistajista tarjoaa mahdollisuuden osallistua hirsisaunan suunnitteluun
- Laaja valikoima erikokoisia ja -tyylisiä hirsisaunoja
Yhteenveto – Suunnittele hirsisauna huolella
Laadukkaasti toteutettuna hirsisauna tarjoaa erinomaiset löylyt vuosikymmenten ajan. Kun suunnittelet kerralla hyvän saunan, et joudu murehtimaan uuden saunan hankkimisesta pitkään aikaan. Muista kuitenkin pitää arvokkaasta hirsisaunastasi hyvää huolta, jotta se säilyy kauniina ja kestävänä isältä pojalle.
Vinkit hirsisaunan suunnitteluun:
- Ennen yksityiskohtiin paneutumista suunnittele saunan sijainti ja koko
- Teetko saunan itse vai tilaatko sen suoraan avaimet käteen – pakettina?
- Panosta kiukaaseen ja lauteisiin
- Rakenna sauna laadukkaista hirsistä, heikkolaatuiset tai liian ohuet hirret lyhentävät saunan käyttöikää ja aiheuttavat lämpöhäviötä