Yllättikö viime vuoden vesilaskujen suuret mätkyt ja nyt mietit kuinka et toista samaa virhettä ensi vuonna? Jos vastasit kyllä, ovat nämä vedensäästövinkit hyödyllisiä juuri sinulle!
Keskimääräinen veden kulutus Suomessa on noin 150 litraa päivässä per henkilö. Pienemmissä yksiössä lukema voi olla huomattavasti matalampi, kun taas esimerkiksi suuremmissa omakotitaloissa joissa on sauna aktiivisessa käytössä voi kulutus nousta jopa 200 litraan päivässä.
Tilastot perustuvat 2020 tehtyyn vedenkäyttötutkimukseen
Minimoi kylpyhuoneen vedenkulutus
Kuten tilastot kertovat, suurin osa vedestä kuluu hygieniaan. Suurin yksittäinen vedenkuluttaja on suihku joten siitä on helppo aloittaa vedenkulutuksen karsiminen.
Helpoin tapa vähentää suihkussa kuluvaa vettä on luonnollisesti lyhentää suihkussa vietettävää aikaa. Kahdenkymmenen minuutin suihku päivittäin tuo jopa 600 euron piikin vesilaskuun.
Tavallinen viiden minuutin suihku kuluttaa vettä noin 60 litraa. Sulkemalla suihkun saippuoinnin ajaksi ja peseytymällä normaalia ripeämmin voit pudottaa kulutuksen jopa puoleen.
Normaali veden virtaus on suihkupäästä riippuen noin 12 litraa minuutissa, joten parinkin minuutin suihkuajan lyhentäminen tuo selvää säästöä vuositasolla.
Suihkuajan lyhentämisen lisäksi laskemalla veden lämpötilaa voit säästää sievoisen summan. Lämmin vesi on noin 3 kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi.
Samat ohjeet pätevät myös vessan hanan kanssa, joka kuluttaa vettä noin 9 litraa minuutissa täydellä teholla. Sulkemalla hanan hampaiden pesun ajaksi voit säästää jopa 36 litraa vettä päivässä, olettaen että peset hampaat aamuin ja illoin.
Veden säästäminen keittiössä
Keittiö kuluttaa heti kylpyhuoneen jälkeen toiseksi eniten vettä, joten suuret säästöt ovat keittiössäkin mahdollisia.
Suurin kulutus syntyy tiskatessa, jolloin vettä voi täysin huomaamatta kulua suuriakin määriä. Suurin virhe käsin tiskatessa on huuhdella jokainen astia yksi kerrallaan juoksevan veden alla. On huomattavasti ekologisempaa täyttää tiskiallas vedellä ja käyttää samaa vettä usempiin astioihin, mielellään koko tiskivuoreen jos mahdollista.
Jos käytössä on astianpesukone kannattaa käsin tiskaamista vältellä, sekä pestä vain täysin koneellisia. Lisäksi astioiden liiallista esipesua ja huuhtelua ennen koneeseen laittamista kannattaa vältellä.
Helppo tapa vähentää tiskiä on suosia yhden pannun reseptejä ja kokata kerralla suurempia annoksia.
Vedensäästövinkit pyykinpesussa – optimoi veden käyttö
Pyykinpesu on yksi suurimmista vesisyöpöistä, ja kiinnittämällä huomiota pieniin yksityiskohtiin voit saavuttaa suuria säästöjä vesilaskuja.
Ennen pienempiin yksityiskohtiin perehtymistä tulee muistaa tärkein pyykinpesun säästövinkki: pese vain täysiä koneellisia. Esimerkiksi muutaman paidan peseminen täydellä ohjelmalla kuluttaa kymmeniä litroja turhaa vettä.
Jos tarvitset nopeasti yhden tietyn vaatekappaleen puhtaaksi, kannattaa se pestä käsin tai käyttää pesukoneen pikaohjelmaa jos sellainen löytyy.
Uusimmissa pyykinpesukoneissa on lukuisia eri ohjelmia, ja tutustumassa niiden eroavaisuuksiin löydät joka tilanteeseen sopivimman ohjelman. Laajempien ominaisuuksien lisäksi uudemmat pyykinpesukoneet myös kuluttavat vanhoja koneita huomattavasti vähemmän vettä.
Esimerkiksi vähemmän likaisten pyykkien pesuun voi käyttää viileäpää ohjelmaa. 40 astetta on usein riittävä sekä huomattavasti ystävällisempi lompakolle kuin 60 astetta. Lämpötilassa ei kuitenkaan kannata pihistellä lakanoita ja pyyhkeitä pestessä.
Tarkasta vesikalusteiden kunto säännöllisesti
Vesikalusteiden kunto tulisi tarkistaa tasaisin väliajoin. Pienikin hanan vuoto voi aiheuttaa kymmenien tai jopa satojen eurojen piikin vesilaskuun.
Vesikalusteiden vuodot ovat onneksi helppoja huomata, joten ehdit useimmiten reagoida niihin ajoissa.
Vaikka vanhat vesikalusteet eivät vuotaisikaan, on uudempiin malleihin päivittäminen usein kannattavaa. Moderneissa WC-istuimissa on mahdollisuus isolle ja pienelle vetäisylle, joten joka kerta ei kulu maksimimäärää vettä.
WC-istuimen päivittämisen lisäksi suihkupään vaihtaminen vettä säästävään malliin on kannattavaa. Vettä säästävä suihkupää tuottaa saman vedenpaineen mutta vähemmällä vesimäärällä.
Vettä säästävän suihkupään lisäksi voit asentaa vesihanoihin stopparit, jotka estävät hanan käyttämisen täydellä teholla.
Seuraa vedenkulutusta säännöllisesti
Vedenkulutuksen jatkuva seuraaminen helpottaa huomattavasti veden säästämistä. Sen lisäksi että pysyt kartalla kulutuksen tasosta, huomaat välittömästi mahdollisten vuotojen aiheuttamat piikit kulutuksessa ja voit reagoida niihin nopeasti.
Joka kodista löytyy vesimittari, joten kulutusta on helppo seurata vaikka päivittäin. Parhaan tulokset saat kuitenkin mittaamalla pidemmän ajanjakson kulutuksen ja pitämällä kirjanpitoa esimerkiksi suihkussa vietetyistä minuuteista ja pyykinpesukerroista.
Huomioi eri vedenkuluttajien keskiarvot kulutusta seuratessasi:
- WC-istuin: noin 5 litraa/huuhtelu riippuen mallista
- Suihku: noin 12 litraa/minuutti täydellä teholla
- Hanat: noin 6 litraa/minuutti täydellä teholla
- Pyykinpesu: noin 60 litraa/koneellinen
- Tiskaaminen: koneella noin 12 litraa, käsin 40-140 litraa.
- Kylpyamme: Noin 150 litraa + suihkussa peseytyminen