Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Kodin viilennys kesähelteillä – TaloEkspertin vinkit

Julkaistu 15/06/2023
Viimeksi päivitetty 10/05/2024

Kodin viilennys ilman kalliita ilmastointilaitteita voi olla haastavaa. Kokosimme yhteen TaloEkspertin toimituksen vinkit helppoon kodin viilennykseen.

Suomen kesä tuo mukanaan kauniit rannat, yöttömät yöt sekä upeat kelit. Mutta mukana tulee myös korkeat lämpötilat, jotka voivat tehdä kodistasi kuin saunan. Haluaisitko viettää viileitä kesäöitä ilman kalliita ilmastointilaitteita? Tai etsitkö tapaa pitää kodin lämpötila mukavana, ilman että sähkölaskut pomppaavat pilviin? Keräsimme yhteen TaloEkspertin parhaat vinkit kodin viilentämiseen kesähelteillä.

Ilmalämpöpumppu – tehokkain ratkaisu kodin viilennykseen

Kesän lämpöaallot voivat muuttaa kodin sisätilat sietämättömän kuumiksi. Onneksi on olemassa monia tapoja viilentää kotiasi, jotta voit nauttia kesästä mukavasti. Yksi tehokkaimmista ratkaisuista onkin ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu on loistava valinta kodin viilennykseen sen energiatehokkuuden ja monipuolisuuden ansiosta. Ne eivät ainoastaan viilennä kotiasi kesähelteillä, vaan myös lämmittävät sen talvella.

Vaikka ilmalämpöpumppu on hankintahinnaltaan kalliimpi kuin liikuteltava ilmastointilaite, on ilmalämpöpumppu pitkäikäinen järjestelmä, joka palvelee sinua vuosien ajan maksaen itsensä takaisin säästöjen muodossa. Ilmalämpöpumpun huoltotarve on varsin pieni, joten sen käyttö on kaiken lisäksi erittäin vaivatonta.

Tuuleta koti fiksusti

Tuulettaminen on yksinkertainen, käytännöllinen ja kustannustehokas tapa jäähdyttää koti kesähelteillä. Tuulettamisessa ei ole kuitenkaan kyse vain ikkunoiden avaamisesta ja odottamisesta, että viileä ilma ottaa vallan. 

 • Tuuleta illalla ja aamulla. Tuuleta koti silloin kun ulkona on viileää, yleisimmin on aikaisin aamulla ja myöhään illalla. Tämä takaa, että saat kodin läpi viileän ilman virtauksen, joka laskee sisäilman lämpötilaa huomattavasti. Muista sulkea ikkunat auringon noustessa tai kun ulkolämpötila kohoaa, estääksesi kuuman ilman pääsyltä sisään. 
 • Ristiintuuletus on tehokkaimpia tapoja saada viileää ilmaa sisään ja lämmintä ulos. Avaa ikkunat vastakkaisilla puolilla taloa tai huoneistoa, jotta luot tuulettavan ilmavirran. 
 • Hyödynnä alipaine. Avaa yläkerran ja alakerran ikkunat. Kuuma ilma nousee ylöspäin, jolloin alakerran viileämpi ilma imeytyy ylös ja ulos, mikä luo alipaineen kotiin tuoden viileää ilmaa sisään alakerrasta. 

Pidä kodin ilmanvaihto kunnossa

Kesähelteillä on tärkeää pitää kodin ilmanvaihto kunnossa. Kehon mukavuuden kannalta raikas ja viileä ilma on yhtä tärkeää kuin lämpötila. Hyvä ilmanvaihto pitää huoneilman raikkaana ja hengitettävänä, ja se myös auttaa huomattavasti kodin viilennyksessä.

Kuinka voit varmistaa, että kodin ilmanvaihto on optimaalisessa kunnossa? Tarkista ilmanvaihtojärjestelmäsi kunto säännöllisesti. 

 1. Tarkista ilmanvaihtokanavat: Suljetut tai tukkeutuneet ilmanvaihtokanavat estävät ilman kiertoa. Varmista, että kaikki kanavat ovat auki ja puhdistettu pölystä ja roskista.
 2. Puhdista ilmanvaihtoventtiilit: Venttiilit keräävät ajan myötä likaa ja pölyä, mikä estää ilman kulkemisen niiden läpi. Puhtaat venttiilit parantavat ilmavirtausta ja tekevät ilmanvaihdosta tehokkaamman.
 3. Optimoi ilmanvaihtokonetta: Jos sinulla on ilmanvaihtokone käytössä, tarkista sen asetukset. Kesällä on hyvä idea asettaa kone toimimaan viileämmällä lämpötilalla.

Mutta entä jos sinulla ei ole ilmanvaihtokonetta? Ei hätää, voit silti parantaa luonnollista ilmanvaihtoa kotona. 

 • Avaa ikkunat: Aivan kuten tuuletettaessa kotia, ikkunoiden avaaminen parantaa ilmankiertoa. Ikkunat kannattaa avata varhain aamulla tai myöhään illalla, kun ulkolämpötilat ovat vielä matalampia.
 • Käytä poistoilmapuhaltimia: Keittiössä ja kylpyhuoneessa olevat poistoilmapuhaltimet voivat edistää ilman liikkumista ja vähentää kosteutta ja lämpöä.
 • Asenna tuuletin: Tuuletin voi myös auttaa parantamaan ilmankiertoa ja vähentämään sisälämpötilaa.

Käytä verhoja ja kaihtimia viilennyksen apuna

Verhot ja kaihtimet voivat olla erinomainen apu kodin viilennyksessä. Ne heijastavat auringonsäteet pois ikkunoilta, mikä estää huoneistoa kuumenemasta liikaa. Kun valitset verhoja ja kaihtimia, valitse materiaaleja jotka eivät absorboi valoa, vaan pikemminkin heijastavat sen pois. Näin voit pitää kodin sisätilat viileämpinä ilman suuria ilmastointilaitteita tai tuulettimia. 

Päiväsaikaan on tärkeää pitää verhot kiinni erityisesti niissä huoneissa, joissa aurinko paistaa suoraan. Kun aurinko on laskenut tai siirtynyt toiselle puolelle taloa, voit avata verhot tuulettamaan huonetta ja päästääkseen lämpimän ilman ulos. Oleellista on muistaa, että vaikka ikkunoiden suljettuna pitäminen ja verhojen tai kaihtimien käyttäminen eivät itsessään jäähdytä ilmaa, ne estävät kodin lämpötilaa nousemasta liikaa päivän aikana. 

Vältä lämmönlähteitä ja sähkölaitteiden käyttöä

Lämmönlähteiden vähentäminen ja kodin sähkölaitteiden käytön minimointi ovat erinomaisia tapoja hillitä huoneen lämpötilaa kesähelteillä. Kun sähkölaitteet ovat pois päältä, ne eivät lämmitä sisäilmaa.

Esimerkiksi tietokoneet, televisiot, uunit ja liesituulettimet ovat merkittäviä lämmönlähteitä. Kun näitä laitteita ei käytetä, sammuta ne kokonaan, sen sijaan että jättäisit ne valmiustilaan. Lisäksi on hyvä idea pitää keittiölaitteet niin viileinä kuin mahdollista, esimerkiksi välttämällä uunin käyttöä ja valitsemalla sen sijaan ruokia, joita voi valmistaa kylmänä tai mikrossa. 

Valaistus on toinen tekijä, joka voi lisätä kodin lämpötilaa. On suositeltavaa vaihtaa perinteiset hehkulamput ja halogeenilamput vähemmän lämpöä tuottaviin LED-lamppuihin. Myös turhien valojen sammuttaminen auttaa pitämään kotisi viileänä. 

Muut vinkit kodin viilennykseen

Viimeiset vinkkimme kesähelteiden kodin viilennykseen liittyvät yllättäen myös elämäntapoihin ja kodin yleiseen järjestelyyn. Niin yksinkertaisia kuin ne ovatkin, niiden vaikutus voi olla merkittävä.

Mukauta sisustusta kesää varten 

Nyt kannattaa siirtyä käyttämään kesämattoja ja -verhoja, jotka hylkivät auringonvaloa. Värivalinnoissa kannattaa suosia vaaleampia sävyjä, jotka heijastavat auringon säteitä, eikä absorboi niitä kuten tumma pinta. 

Pidä kodin lämpötila tasaisena 

Vältä suuria lämpötilanvaihteluita ja pyri pitämään kodin lämpötila mahdollisimman tasaisena koko päivän. Iso lämpötilan nousu iltapäivällä voi tehdä kodista paljon tukalamman tuntuisen kuin hitaasti ja tasaisesti nouseva lämpötila. 

Juo riittävästi vettä ja pysy nesteytettynä 

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, muista pitää huolta omasta nestetasapainostasi. Oikeanlainen nestetasapaino auttaa kroppaa toimimaan tehokkaammin ja pitää omat olotilasi miellyttävinä, vaikka ulkona paistaisi kuinka kuumasti. 

Yhteenveto – Viileä koti pienellä vaivalla

Suomen kesän lämpimille aalloille ei todellakaan tarvitse tuhista avuttomana, kun tietää muutaman fiksun viilentävän konstin. Kalleimmatkaan laitteet eivät riitä yksinään, mutta niiden avulla ja oikeanlaisilla käytännön toimilla voit pitää kotisi mukavan viileänä myös silloin, kun lämpömittari värähtelee huippulukemissa.

 • Ilmalämpöpumppu: Ilmalämpöpumppu pitää kodin viileänä kuumimpina päivinä. Ilmalämpöpumppu on investointi joka maksaa itsensä monella tapaa takasin. Se voi myös parantaa kodin sisäilman laatua.
 • Verhot ja sälekaihtimet: Verhojen ja sälekaihtimien sulkeminen ennen kuin lämpötila nousee voi estää sisäilman lämpenemisen. Valitse pimentävät sälekaihtimet tai verhot, jotka estävät lämpöä pääsemästä sisään.
 • Tuuletin: Ilman kierrättäminen voi auttaa pitämään kodin viileänä. Tuulettimen käyttäminen ilmalämpöpumpun kanssa voi parantaa jäähdytystehoa.
 • Avaa ikkunat yöksi: Iltaisin ja öisin, kun lämpötila laskee, avaa ikkunat saadaksesi raikasta ilmaa ja viilentääksesi kodin.
 • Vältä lämpöä tuottavia laitteita: Yritä välttää lämpöä tuottavien laitteiden, kuten uunin tai tietokoneen, käyttöä päivän kuumimpina tunteina.

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.