Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Edullinen älykoti – 4 edullista tapaa muokata kotiasi älykkäämmäksi

Julkaistu 01/07/2022
Viimeksi päivitetty 01/07/2022

Älykotien suosio on kasvanut valtavasti viime vuosina eikä älykoti enää tarkoita satojen eurojen huippukalliita laitekokonaisuuksia, vaan pienilläkin investoinneilla voit muuttaa kotiasi älykkäämmäksi. Edullinen älykoti ei ole enää mahdoton yhtälö.

Nykyään yhä useampia kodin laitteita voidaan kytkeä Wi-Fiin ja ohjata älypuhelimella. Mahdollisuuksien määrä on rajaton, voit esimerkiksi tarkistaa jääkaapin sisällön tai käynnistää robotti-imurin kilometrien päästä kotoasi.

Älykodin rakentamisen voit helposti aloittaa pienilläkin investoinneilla, kuten älyvaloilla ja älypistorasioilla. Alussa on järkevää hankkia vain yhden valmistajan tuotteita, joilloin varmistan alkavan älykotisi yhteensopivuuden ja sulavan käytettävyyden.

Näin pääset alkuun – Älyvalot ja älypistokkeet

Älyvalaistus

Älyvalot ovat usein älykodin rakentamisen ensimmäinen vaihe. Vaihtamalla perinteiset valaisimet esimerkiksi Philips Hue -valoihin tai led-nauhoihin. Jo muutaman kymmenen euron hintaan saat helposti älypuhelimella säädettävän valaistuksen.

Älyvalaistus on helppo säätää sopivaksi jokaiseen tilanteeseen. Saat nappia painamalla vaihdettua luonnollisesta valosta tunnelmavalaistukseen tai halutessasi jopa välkkyviin diskovaloihin.

Älyvalaistuksen etuna on myös energiatehokkuus. Suurin osa älyvaloista ovat moderneja led-valaisimia joiden sähkönkäyttö on minimaalista.

Älyvalaistusta voidaan myös hyödyntää kodin turvallisuudessa. Ulkovaloihin kytkettävä liiketunnistin ilmoittaa heti jos pihalla on tunkeutuja. Liiketunnistin on helppo piilottaa, ja syttyvät valot säikäyttävät murtomiehet tiehensä.

Älypistokkeet

Älypistokkeet ovat usein älykodin ensimmäinen hankinta. Älypistoke toimii normaalin pistorasian tavoin, mutta voit käynnistää ja sulkea sen älypuhelinsovelluksella joko manuaalisesti tai ajastettuna.

Murehditko usein jäikö kahvinkeitin päälle? Älypistokkeilla voit olla täysin huoletta, ja sulkea kahvinkeittimen puhelimellasi kilometrien päästä kotoa.

Älypistokkeiden hinnat vaihtelevat kymmenestä eurosta viiteenkymmeneen euroon. Kalliimmat älypistokkeet toimivat tavallisen jatkojohdon tavoin jakaen virran useaan pistokkeeseen. Osassa malleissa on myös suorat portit USB-johdoille.

Valvonta – turvallinen koti älylaitteiden avulla

Hyvä älykoti on helppokäyttöisyyden lisäksi turvallinen. Yhdistämällä älykotiin valvontakamerat ja hälyttimet tiedät aina mitä kotonasi tapahtuu.

Jos olet esimerkiksi matkoilla ja älykäs valvontakamera havaitsee kotonasi sinne kuulumatonta liikettä, saat siitä ilmoituksen älypuhelimeesi ja voit seurata reaaliajassa mistä on kyse. Voit myös näppärästi hälyttää virkavallan paikalle sovelluksesta tilanteen niin vaatiessa.

Hyvän älykkään valvontakameran saat helposti alle sadalla eurolla. Edullisimmatkin mallit lähettävät videokuvaa sovellukseen ja antavat ilmoituksen sen tunnistaessa tunkeutujan.

Kalliimmissa premium-malleissa on reaaliaikaisen kuvan lähetyksen lisäksi ominaisuutena muun muassa pimeänäkö, 360-asteinen näkyvyys sekä kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus estää väärät hälytykset ja tunnistaa nopeasti kotiin kuulumattomat henkilöt.

Älyvalvontakameraa voi käyttää moniin muihinkin käyttötarkoituksiin kuin murtovarkaiden tunnistamiseen. Sovelluksen kautta voit helposti tarkistaa mitä lemmikkisi puuhaavat työpäivän aikana tai vahtia nukkuvaa lasta.

Voi asentaa osaksi älykodin turvallisuusjärjestelmää myös älykkään ovikellon joka näyttää sovelluksessa kuka on ovella. Voit myös keskustella vieraan kanssa ovikelloon asennetun mikrofonin ja kaiuttimen kautta.

Äänentoisto ja ääniohjaus – kaikki viihde kätesi ulottuville

Ääniohjaus on älykodin sydän. Google Assistantia tai Alexaa tukeva älykaiutin on helppo yhdistää älykotiin, tehden musiikin ja viihteen nauttimisesta entistä vaivattomamman kokemuksen.

Google Nest -älykaiuttimen saat osaksi älykotiasi alimmillaan 80 eurolla. Tämä pieni lisä nostaa edullisen älykotisi aivan uudella tasolle. Voit helposti soittaa lempikappaleesi, käynnistää Netflixin tai vaihtaa valaistuksen väriä äänikomennoilla.

Robotti-imuri – älykäs ja edullinen arjen pelastaja

Onko uuden imurin hankinta edessä? Olisiko mukavaa saapua aina puhtaaseen kotiin joutumatta heti imuroimaan?

Aikaisemmat robotti-imurit olivat kalliita ja niitä pidettiin luksustuotteina. Nykyään tilanne on kuitenkin eri, toimivan robotti-imurin saat lähes samaan hintaan kuin premium-pölynimurin.

Robotti-imuria ohjataan älypuhelinsovelluksella, jolloin voit ajastaa sen aloittamaan imuroinnin vaikka työpäivän aikana.

Robotti-imuri osaa kartoittaa talon pohjapiirustuksen joten se siivoaa koko kodin nurkasta nurkkaan. Joissain malleissa on myös moppaustoiminto.

Parhaat älylaitteet edullisen älykotiin:

Philips Hue – parhaat edulliset älyvalot

Philipsin Hue-mallisto on suosituin sarja erikokoisia ja hintaisia älyvaloja. Hue-valot yhdistyvät näppärästi älypuhelinsovellukseen ja voit helposta vaihtaa jokaisen huoneen valaistusta napin painalluksella.

Yksittäisten Hue-valojen hinnat vaihtelevat 15-50 euron välillä. Suositeltavaa on hankkia aloituspakkaus joka kustantaa noin sata euroa toimittajasta riippuen

TP-Link C100 – paras edullinen älyvalvontakamera

C100 on markkinoiden edullisimpia älykkäitä valvontakameroita, maksaen vain noin 30 euroa. Halvasta hinnasta huolimatta C100 pystyy täyteen Full HD -kuvanlaatuun.

Laite yhdistetään Wi-Fi-verkon kautta Tapo-älypuhelinsovellukseen, joka ilmoittaa havaitusta liikeestä sekä mahdollistaa videokuvan katsomisen älypuhelinsovelluksella suoratoistona.

Google Nest Audio – paras edullinen ääniohjattava kaiutin

Helppokäyttöisyytensä ja älykotiin yhteensopivuutensa on vuoksi Google Nest Audio on erinomainen valinta edulliseksi älykaiuttimeksi. Nest Audio yhdistyy Google Home -sovellukseen, jolloin ohjaat koko älykotisi toimintoja helposti äänellä.

Jos olet rakentamassa älykotia pienemmällä budjetilla, on Nest Audiosta olemassa myös puolet halvempi malli Nest Mini, jonka hintalappu on vain 39 euroa. Nest Mini tukee samalla tavalla äänikomentoja kuin kalliimpi Nest Audio.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop – Paras edullinen robotti-imuri

Xiaomi Mi Robot -sarjan robotti-imurit ovat hintaansa nähden laadukkaita sekä varustettu kattavilla ominaisuuksilla. Vacuum Mop -malli hoitaa imuroinnin lisäksi myös moppauksen puolestasi.

Mi Robot yhdistyy suoraan älypuhelinsovellukseen, jolloin voit esimerkiksi aktivoida sen työpäivän aikana ja saapua illalla puhtaaseen kotiin. Mi Robotin erikoisuutena on myös pestävä HEPA-suodatin, joka puhdistaa imuroidessa syntyvä poistoilman parantaen yleistä ilmanlaatua.

Parhaat vinkit edullisen älykodin rakentamiseen:

  • Muista että toimiva älykoti ei vaadi aina kalleimpia tuotteita.
  • Aloita pienillä hankinnoilla, esimerkiksi älyvalot ja älypistokkeet ovat helppo tapa päästä alkuun.
  • Hanki mahdollisimman paljon saman brändin tuotteita. Saman brändin tuotteita ohjaat helposti yhdellä älypuhelinsovelluksella.
  • Yhdistä kaikki kodin viihdelaitteet Google Home -sovellukseen. Google Home -sovelluksella esimerkiksi musiikin kuuntelu ja sarjojen katselu on helppoa ja vaivatonta.
  • Päivitä vanha imurisi robotti-imuriin.

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.