Meillä voit myös kilpailuttaa remonttisi

Terassin rakentaminen itse

Julkaistu 23/12/2021
Viimeksi päivitetty 12/05/2023

Esityöt

Terassin rakentaminen alkaa selvittämällä tarvitsetko rakennusluvan terassille. Lupamenettelyt vaihtelevat kunnittain. Yleisiä rakennusmääräyksiä pitää noudattaa vaikka rakennuslupaa ei tarvittaisikaan. Terassille pitää rakentaa kaide, jos terassilta on putoamiskorkeutta 50-70 cm. Kaiteen korkeus on oltava 1 metri ja varustettava suoja-osalla jos putoamiskorkeus on yli 70 cm. Tällä estetään lasten tippuminen kaiteen alapuolelta.

Rakennuspaikan valintaan vaikuttaa terassin käyttötarkoitus. Kuka terassia käyttää ja tarvitaanko terassille sähköä tai juoksevaa vettä. Mille puolelle rakennusta terassi tulee? Tuleeko terassille grilli? Aamu vai ilta-aurinkoon ja missä kohtaa pihaa tuulee vähiten? Minkälaiselle alustalle terassi perustetaan, onko pihalla jo valmiiksi kivetys, jonka päälle terassi voidaan rakentaa suoraan. Ja lopuksi tarpeeksi kauas naapurista, vähintään 4 metriä on oletuksena naapurisovun säilymiselle.

Materiaalin valinta vaikuttaa kiinnitysvälineiden valintaan. Painekyllästetty tai lämpökäsitelty puu tarvitsee kiinnittämiseen haponkestäviä ruuveja. Myös jalopuuhun käytetään haponkestäviä kiinnitysvälineitä.

Terassin mitoittaminen

Terassista tulee tarpeeksi tukeva kun terassin runkoon on valittu oikean kokoiset pääpalkit ja perustusten määrä on riittävä ja ne ovat oikealla etäisyydellä. Lue kestopuu.fi oppaasta lisää tukipalkkien ja perustusten mitoituksesta.

Voit laskea tarvittavan puutavaran määrän kestopuu.fi terassilaskurilla.

Terassin perustukset

Perustuksen rakentamisen määrää pihan maaperä. Routimattomalla pohjalle on helppo perustaa yksinkertaisella pilariperustuksella. Routivaan, pehmeään maahan perustamisessa kysy neuvoa rakennusalan ammattilaisilta. Uudisrakennuksen kohdalla pohjatyöt terassille voidaan toteuttaa perustöiden yhteydessä. Tällöin saadaan terassille sopivas routaeristys.

Katso kestopuu.fi perustamisopas terassille.

Routimattomalle pohjalle perustaminen onnistuu betonisilla laatoilla ja pilariharkoilla. Pilariharkot nostetaan laattojen päälle ja varmistetaan ristiin mittauksella, että terassista tulee suorakulmio. Pilariharkot täytetään märällä betonilla ja betoniin upotetaan harjaterästä.

Kuva: kestopuu.fi

Matalan terassin voi perustaa suoraan laattojen päälle. Maanpinnan pitää olla vain tarpeeksi tasainen, että runkopuut ovat vaaterissa keskenään. Aluskasvillisuuden kasvamisen estämiseksi terassilautojen väleistä voidaan perustusten alle laittaa kattohuopaa tai suodatinkangasta

Terassin runko

Terassin runko rakennetaan perustuksen päälle. Rungon rakentaminen alkaa ulkokehikon rakentamisella. Valitse runkoon tarpeeksi tukevaa materiaalia ja käytä kiinnittämiseen ruostesuojattuja tai haponkestäviä ruuveja ja kiinnikkeitä puutavaran ominaisuuksien mukaan. Palkkien ja perustuksen väliin on hyvä laittaa bitumihuopakaistale eristykseksi.

Ulkokehikon jälkeen mittaa koolauspuut eli välipalkit ja merkitse niiden paikat maksimissaan 500 mm välein. Ruuvaa palkkikengät ulkokehikkoon neljällä ruuvilla ja koolauspuut sen jälkeen palkkikenkiin. Helpointa on käyttää kehikkoon ja koolaukseen samaa puuta. Tarkista rungon ristimitta ennen kannen rakentamista.

Kuva: kestopuu.fi

Terassin kannen rakentaminen

Terassin kanteen käytettävien puiden valinta määrää miltä terassi näyttää ja miltä se tuntuu jalan alla. Tummat keinokuitulaudat voivat kuumentua auringossa polttaviksi mutta ne kestävät hyvin kulutusta eivätkä vaadi pintakäsittelyä. Puiset terassilaudat voidaan sävyttää puuöljyllä.

Aloita kannen kiinnitys etureunasta. Työ on helpointa kun kiinnitettävä lauta on koko terassin pituinen. Jätä kansilautojen väliin pieni rako esimerkiksi kynällä. Kansilautojen kiinnittäminen voidaan tehdä monella tapaa. Helpointa on suoraan laudan päältä, mutta piilokiinnitys tai poratappien tekeminen voi tehdä laudoituksesta upean näköisen. Suoraan päältä ruuvatessa huomioi ettet ruuvaa liian syvään, vesi voi kerääntyä kannan ympärille ja imeytyä puuhun.

Piilokiinnitys ja poratappi vaativat enemmän aikaa. Kuvat: teeitse.com

Poratapilla ruuvinkannat piiloon tarvitset oksa- ja tulppaterät ja paljon hermoja. Poraa lautaan kolo mihin ruuvi kiinnitetään ja sopivalla tulppaterällä siihen päälle tappi samasta materiaalista kuin aluslauta. Tämä menetelmä toimii erityisesti kalliiden ja hienojen terassilautojen kanssa. 

Kannen toinen pää on helppo tasata kerralla kun kaikki laudat on kiinni. Sahaa käsisahalla tai käsisirkkelillä käyttäen pitkää linjaria tai ylijäänyttä lankkua tukena. 

Lopuksi hio kansilautojen kulmat ja päät pyöreiksi.

Viimeistely

Tarvittaessa terassiin rakennetaan kaiteet ja portaat. Rakenna portaat samasta puusta kuin runko tai käytä valmista porraslankkua. Ruuvaa portaiden runko terassin runkoon kiinni ja sen jälkeen kansilaudoista askelmat. Lopuksi kiinnitä otsalaudoitus portaisiin ja terassin reunoihin.

Kaiteisiin tarvitset päätytolpat, ylä ja alajuoksun ja niiden väliin pystyrimat. Päätytolpat kiinnitetään runkoon palkkikengillä tai kulmaraudoilla ennen terassin kannen kiinnittämistä. Viimeistele kaide päällyslaudalla.

Painekyllästetty ja lämpökäsitelty puutavara harmaantuu siinä missä tavallinenkin. Harmaantumisen estämiseksi puu voidaan käsitellä pintakäsittelyaineella. Soveltuvia aineita ovat puuöljyt, terassiöljyt tai puunsuoja-aineet. Käsittele pintakäsittelyaineella myös katkaisupinnat niin puu ei ime kosteutta sahauspinnoista. 

Puhdista terassi säännöllisesti pölystä ja karikkeesta. Tee tarpeen mukaan pintakäsittely uudelleen valmistajan ohjeiden mukaan. 

Muistilista

 • Tarkista rakennusluvat kuntoon kuntasi rakennusvalvonnasta
 • Sijainti: mistä suunnasta aurinko paistaa terassille, onko tuulensuojaa?
 • Alusta: millaiset perustukset pitää olla?
 • Mistä terassille kuljetaan?
 • Kuinka suuri terassi voi olla?
 • Minkä muotoinen terassi pihalle soveltuu?
 • Terassin materiaalit: mistä materiaalista terassi rakennetaan
 • Tarvitaanko kaiteet ja portaat? 
 • Kiinnitä kaiteiden päätytolpat ennen kansilaudoitusta.

Terassin rakentamisen tarvikkeet:

 • Lautaa
 • Ruuveja
 • Kulmarautoja
 • Pintakäsittelyainetta
 • Perustuksiin alustasta riippuen laattoja, harkkoja, betonia, harjaterästä
 • Rimat ja otsalaudat ym. kaiteita varten

Taloekspertti Jere -

Jere on innokas nikkaroija, kokkailija ja tee-se-itse -mies. Erikoisalaa Jerellä on rakennusten energiatehokkuuden parantaminen sekä erilaiset kodinkoneet ja laitteet. Jere on vapaa-ajallaan intohimoinen grillaaja, mikä heijastuu vahvasti hänen artikkeleissaan ja arvosteluissaan. Jere jakaa mielellään parhaat vinkkinsä kodin ekologisuuden parantamiseen ja parhaiden kodinkoneiden ja laitteiden valintaan.